Kootut teokset | Samlade skrifter | Selected Works
Kirjoitus: Saarnaluonnoksia

Saarnaluonnoksia: Kolmastoista saarna

Edellinen jakso:

Seuraava jakso:

Tekstin koko: A A A A


Näkymävalinnat:

Kolmastoista saarna

 

Johdanto

§ 1 Paavilaiset syyttävät meidän evankelisen uskomme tunnustajia aivan virheellisesti siitä, että me tuomitsisimme hyvät teot, joiden pitää kuitenkin kuulua oikeaan kristinuskoon yhtä erottamattomasti niin kuin varjo ruumiiseen. Mutta mehän poissuljemme ne ainoastaan vanhurskauttamisesta, ansiota tuottavana syynä, mutta sitävastoin vakavasti vaadimme niitä pyhityksessä.

§ 2 Mutta eivät vain he vääristele tätä tärkeää oppia: meillä on keskuudessamme valitettavasti aivan liikaa sellaisia, jotka samentavat Jumalan sanan puhtaan lähteen tässä opinkappaleessa, sillä toiset seuratessaan halujaan kaikenlaisiin paheisiin lohduttautuvat sillä, että hyvät teot eivät kuitenkaan tee heitä autuaiksi. Kuitenkin Jumalan sanassa on löydettävissä tuhansia todistuksia siitä, että pahat teot ovat tuomittavia.

§ 3 Toisia taas ei opin suurimman puhtaudenkaan vallitessa milloinkaan saada erottamaan omia surkeita hyviä tekojaan vanhurskauttamisestaan ja heittäytymään niin kuin kirottu syntinen Armahtajansa jalkoihin, vaan he yrittävät noista teoista, vaikka ne ovat pohjiaan myöten epäpuhtaita ja kelvottomia, harsia kokoon itselleen jonkinlaista peitettä syntiensä ja vanhan Aataminsa verhoamiseksi, jotta voisivat olla kauniita Jumalan silmissä. Ja vaikka heille voi saarnata niin paljon kuin tahtoo parannuksesta, uskosta, vanhurskauttamisesta ja pyhityksestä, niin yksi luulee olevansa Vapahtajan ansion kautta puhdas harjoittaessaan hillittömästi paheita, toinen taas voivansa kelvata Jumalalle tässä ulkokultaisessa iljetyksessään.

§ 4 Mitä sitten on tehtävissä? Jumala taivaassa tietää. Sellaiset eksyneet kurjimukset tarvitsisivat kyllä apua, jos he olisivat autettavissa. On raskasta työskennellä vailla toivoa mistään hyödystä. Kuulkaa kuitenkin, te luopiot, teitä voidaan vielä auttaa. Aion tänään Jeesuksen nimessä selittää teille opin pyhityksestä ja hyvistä töistä ja rakentaa sen Jumalan sanan pettämättömälle pohjalle. Seuratkaa tarkasti. Kunpa kävisi niin, että totuus Jumalan Hengen avulla pääsisi tunkeutumaan teidän sieluunne ja karkottamaan sieltä eksytyksen pimeyden, niin että te ette hairahtuisi pois autuudesta. Ohjaa minua, oi ikuinen rakkaus, armollasi! Anna totuutesi kirkastua minun suuni kautta ja anna armosi esittää sitä niin painavasti, että se saisi pääsyn kuulijoideni sydämiin. Isä meidän jne.

 

Teksti: kolmas uskonkappale.

 

Käsittely

Tahdomme tänään Jumalan armosta selittää Jumalan Hengen viidennen armovaikutuksen, nimittäin vanhurskautetun syntisen pyhittämisen.

Tämä asiaa on käsitelty kolmannen saarnan §:ssä 13.1

§ 5 Kuvaa pyhitystä ja selittää sanat pyhitys ja uudistuminen Pyhän kirjan pohjalta.

§ 6 Todistaa sen välttämättömyyden ensinnäkin siitä, että me olemme uudestisyntymässä saaneet hengellisen elämän, eikä se voi olla vailla toimintaa, toiseksi, koska me olemme uskossa tulleet läheiseen yhteyteen Jumalan kanssa, hän ei voi muuta kuin antaa meille halun ja kyvyn vaeltaa pyhyydessä, ja me pyrimme ennen kaikkea olemaan hänelle otollisia. Kolmanneksi, koska Jeesus on kuollut puolestamme ja me olemme uudestisyntymisessä hänen kuolemansa kautta kuolleet pois synnistä, niin meidän täytyy myös elää hänelle 2. Kor. 5:15, Room. 6:4, neljänneksi, se on lisäksi täysin ehdottomasti määrätty 3. Moos. 19:2, 1. Piet. 1:15–16, 1. Tess. 4:3, Tit. 2:14, ja viidenneksi, koska piittaamattomuus siitä tuottaa väistämättä ikuisen turmion Gal. 5:19–21.

§ 7 Todistaa, miten kolmiyhteinen Jumala yksin on pyhityksen aikaansaaja.

§ 8 Osoittaa, miten se vaikuttaa ihmisessä, molempiin sielun kykyihin ja myös ruumiiseen sekä aistillisiin mielteisiin ja haluihin. Samalla tulee myös selittää, miten ihminen, joka kaikessa edeltävässä on ollut passiivinen, tulee tässä vapaudessaan mukaan myös vaikuttajaksi.

§ 9 Luettelee keinot, joiden avulla pyhitys saadaan aikaan: 1) Jumalan sana, laki, ei aikaansaavana, vaan ohjenuorana, mutta evankeliumi elävöittävänä, 2) sakramentit, 3) uuttera rukous, 4) kristillinen valppaus.

§ 10 Tämän pyhityksen tulee olla vilpitöntä ja vakavaa kaikessa, vaikkakin se tässä jää epätäydelliseksi.

§ 11 Tämän pyhityksen harjoittaminen tapahtuu varsinaisesti hyvien tekojen nimellä, koska ne ovat yhdenmukaisia Jumalan lain kanssa.

§ 12 Ne ovat joko sisäisiä tai ulkoisia, jotka molemmat selitetään.

§ 13 Uskovien tulee aina kasvaa hyvässä.

§ 14 Vihdoin huomautamme lopuksi, Jumalan lapsille lohduksi, että Jumala on täysin varmasti luvannut armossa palkita heidät teoistaan, vaikka ei suinkaan ansiona Ps. 112:1 jne., Ps. 119:1–2, Jes. 3:10, Matt. 5:12.

Sovellutus

§ 15 Asettaa syntisen vakavaan koetteluun siitä, onko hän saanut elämän Kristuksessa ja siten tullut soveliaaksi pyhitykseen vai ei. Tässä luetellaan useita tuntomerkkejä, ja jos niitä ei ole, niin on turhaa odottaa elämää ja aikaansaannoksia kuolleelta Joh. 3:6, Matt. 7:18.

§ 16 Kehottaa heitä todelliseen parannukseen ja kääntymykseen uskomalla Jeesukseen, minkä kautta heidät vartetaan häneen, he saavat elämän ja heistä tulee hyviä puita, jotka sitten alkavat kantaa hyvää hedelmää Joh. 15:5.

§ 17 Uskoville kuvataan heidän velttouttaan hyvän tekemisessä. Te olette kyllä saaneet elämän uudestisyntymisessä, ja mieltyneet Herran lakiin, mutta kuinka heikkoja ja puutteellisia ovatkaan teidän hyvät tekonne, niin että usein saatte valittaa kuten Paavali Room. 7:23–24 ja autuas tohtori Spegel2 virressä 173, säkeistöt 3, 4, ja 5 ruotsalaisessa virsikirjassa. Pyrkikää pyhitykseen Hepr. 12:14. Tässä syntyy taistelu Gal. 5:17, Room. 8:13. Saattakaa pyhitys täydelliseksi Jumalaa peläten 2. Kor. 7:1, myös kun teitä kuritetaan Hepr. 12:10, riippumatta asemastanne, sillä Jumala palkitsee sen armostaan Kol. 3:23–24. Lisätköön Herra runsain määrin teidän – – – kaikkien pyhiensä kanssa 1. Tess. 3:12–13.


  1. ks. Katekismussaarnoja: Kolmas saarna, § 13
  2. tohtori Spegel: arkkipiispa, virsirunoilija Haquin Spegel

Edellinen jakso:

Seuraava jakso:

paikat:

Henkilöt:

Raamatunkohdat:

Aiheet: