Kootut teokset | Samlade skrifter | Selected Works
Kirjoitus: Seikkaperäinen vastaus

Seikkaperäinen vastaus, § 18

Edellinen jakso:

Seuraava jakso:

Tekstin koko: A A A A


Näkymävalinnat:

§ 18

Tässä vielä uusi todiste siitä onnettomuudesta, jonka ulkomaalaisten poissulkeminen rautamme osto- ja vientitoiminnasta on aiheuttanut Bergs­lagenillemme ja koko valtakunnalle; todiste, joka kilpailee varmuudessa ja vakuuttavuudessa muiden kanssa.

Vuoden 1723 huhtikuun 10. päivänä kuninkaalliset kanslia-, kamari-, vuori- ja kauppakollegiot sekä valtionkonttori ja lakikomissio jättivät valtakunnan korkea-arvoisille säädyille yhteisen mietinnön1 koskien muun muassa suunniteltua purjehdussääntöä ja asiamieskauppaa, muistion, joka lähetettiin valtakunnan säätyjen kauppa- ja vuorideputaatioiden yhteisesti ratkaistavaksi.

Mutta kun eräs valtakunnan säätyjen arvoisa jäsen sai tietää, että kauppadeputaatio oli yksin tarttunut saman asian valmisteluun, hän jätti 13. huhtikuuta kyseiseen deputaatioon ulkomaisten asiamiesten kaupankäyntiä Bergslagenissa koskevan, ajatuksia herättävän muistion2, jossa hän mitä kiivaimmin protestoi heidän poissulkemistaan vastaan pitäen sitä yhtenä vaarallisimmista ja onnettomimmista suunnitelmista, joita valtakunnan vuorityötä varten voitaisiin ikinä keksiä.

Hän esittää aiheen sellaisella selkeydellä, voimalla ja innolla, mitä pelottomalta ja rehelliseltä valtiopäivämieheltä ikinä voidaan odottaa. Hän perustelee ajatuksensa. Hän nojautuu vankkaan kokemukseen ja päättelee siitä tulevan. Hän maalaa tämän kiellon seurauksia niin elävin värein, että tuntuu kuin niistä käsiimme saamiamme kuvauksia ei olisikaan tehty etukäteen, vaan seurauksien jo toteuduttua. Hän osoittaa, kuinka tämä kielto olisi vakava kansalaisten oikeuksien loukkaus, joka kaikkien vähiten sopisi toimeenpantavaksi vapaassa valtiossa sen jälkeen, kun kansalaiset oli yksinvaltiuden aikana säästetty vastaavalta loukkaukselta. Näin taloudenpitoa, kauppaa ja itse valtiota uhattaisiin turmiolla ja alamaisten omaisuuksia uhrattaisiin toisten voittojen hyväksi.

Tekisin sinulle, lukijani, vääryyttä, jos yrittäisin typistetyn otteen avulla tyydyttää uteliaisuuttasi. Lue itse muistio tämän selonteon lopusta3 koko laajuudessaan. Se valaisee erinomaisella tavalla esiteltävää aihetta.

Ruotsin tapulikaupungit ovat ahkeroineet kauan saadakseen Bergslagenin alaisekseen ja ovat siksi muinaisista ajoista lähtien harmissaan katsoneet ulkomaisten asiamiesten olevan tiellään heidän monopolististen pyrkimystensä esteinä.

Kauppa-asetuksen 8. pykälässä 10. helmikuuta 1614 kaikilta tapulikaupungeilta kiellettiin kaupankäynti Bergslagenin kanssa4, mutta vuoden 1617 asetuksessa5 ne eivät ainoastaan tunkeutuneet uudestaan maakaupunkien markkinoille, vaan ulkomaalaiset työnnettiin myös kokonaan ulos Bergslagenin kaupasta 12. pykälässä, jossa sanotaan: ”Kenellekään muukalaiselle tai ulkomaalaiselle ei saa olla sallittua eikä luvallista matkustaa maakaupunkeihin tai Bergslageniin mitään kauppatavaraa muassaan jne.” Tästä huolimatta kuningas Kaarle XI:n 21. maaliskuuta 1673 antaman kauppa-asetuksen6 neljännestä pykälästä nähdään, että muukalaiset vastoin aiempia kauppa-asetuksia oleskelivat ja kävivät kauppaa vuodesta toiseen jatkuvasti, mikä ei ainoastaan ollut röyhkeää laittomuutta, vaan tapahtui hallituksen omalla suostumuksella, kuten selvästi nähdään kuningas Kaarle XI:n Tukholmassa 28. huhtikuuta 1687 antamassa päätöksessä koskien muukalaiskauppiaita ja -asiamiehiä sekä heidän kauppavapauttaan7. Siinä sanotaan: ”Kaikkien vieraiden kauppiaiden oleskelua sekä kauppaa ja elinkeinoa tässä kaupungissa tai muilla paikkakunnilla ja kaupungeissa tässä valtakunnassa tulee rajoittaa ja säädellä, kuten Ruotsin laissa, kunkin kaupungin privilegioissa, vuosien 1617 ja 1673 kauppa-asetuksissa sekä myös kuninkaallisen majesteetin yhden jos toisenkin ulkomaisen vallanpitäjän ja tasavallan kanssa tekemissä sopimuksissa ja liitoissa määrätään ja sallitaan. Mutta (huom!) muut väliaikaiset päätökset ja yksinoikeudet raukeavat.” Tämän ei pidä luulla johtaneen sen täydellisempään toimeenpanoon kuin aikaisemminkaan, koska kuningas Kaarle XII sääti vuonna 1699 uudestaan kiellon8 asiamiesten kauppaa vastaan Bergslagenissa. Tällä oli se surullinen seuraus, että raudan hinta laski 14 päivässä 10 kuparitaaleria kippunnalta eli reilut puolitoista riikintaaleria. Tämän takia kielto kumottiin välittömästi mainittujen kuninkaallisten kollegioiden esityksestä Bergslagenille erityisen vahingollisena. Näin edettiin vuoteen 1723 asti, jolloin asia edellä kuvatulla tavalla luovutettiin kauppadeputaation ja myöhemmin kuninkaallisen majesteetin ratkaistavaksi9 ja myös ratkaistiin tapulikaupunkien kauppiaiden täydeksi tyydytykseksi. Päätöksen noudattaminen jäi kuitenkin heikoksi tässä asiassa, josta niin suorasti riippui Bergs­lagenin joutuminen turmioon. Nimittäin vielä vuonna 1731 Tukholman kauppiaat valittivat, että he ulkomaisten asiamiesten takia joutuivat täydelliseen perikatoon, koska nämä olivat alituisesti heidän kilpailijoinaan ja koska kansakunta piti kansalaisiaan tiukassa kontrollissa. Kuninkaallisen majesteetin kuninkaalliselle kauppakollegiolle 26. heinäkuuta samana vuonna lähettämällä kirjeellä10 ulkomaalaiset kuitenkin miltei kokonaan suljettiin ulos Bergslagenista. Samaa pyrkimystä tuettiin toisesta suunnasta Göteborgin kaupungille 14. lokakuuta 1734 annetulla Göteborgin kauppaseuran johtosäännön 19. ja 20. pykälän kautta11.


  1. Vuoden 1723 huhtikuun 10. päivänä ... yhteisen mietinnön: Kansli-, bergs- och kommerskollegiernas betänkande 10.4.1723, Protokoll hos kommers-, bergs- och tulldeputationerna gemensamt 1723, R 2441, fol. 324r–336v, Frihetstidens utskottshandlingar, SRA. Ks. myös Rautakonttorin lakkauttaminen ja Lähde, s. 6–7.
  2. ajatuksia herättävän muistion: Kauppadeputaatiolle 13.4.1723 jätetyn muistion oli kirjoittanut Emanuel Swedenborg. Chydenius julkaisi kirjoituksen Seikkaperäisen vastauksen liitteenä.
  3. tämän selonteon lopusta: ks. Nöyrä muistio
  4. Kauppa-asetuksen 8. pykälässä ... kaupankäynti Bergslagenin kanssa: Viitataan asetukseen ­Handels och seglations ordning och stadga. Datum Örebro 10.2.1614. Asetuksessa kieltoa perusteltiin sillä, että asetus toisaalta kielsi maakaupungeilta ulkomaankaupan.
  5. vuoden 1617 asetuksessa: viitataan asetukseen Ordinantie, huruledes kiöphandelen af riksens inbyggiare, så wäl som fremmande drifwas skal. Giordt i Upsala 12.10.1617
  6. 1673 antaman kauppa-asetuksen: viitataan asetukseen Kongl. may:tz handels-ordinantie, hwar effter alla the, som medh handel och wandel umgås, hafwe sigh at effterrätta 21.3.1673
  7. Tukholmassa 28. huhtikuuta 1687 ... heidän kauppavapauttaan: Viitataan dokumenttiin Kongl. maij:ts nådige resolution och förklaring öfwer dhe främmande handelsmäns och expediters inlagde supplication, sampt bärgmästare och rådhz där emoot underdånigst gifne förklaring, angående contributioners erläggiande, sampt dhe främmandes handels frijhet. Gifwen Stockholm 28.4.1687.
  8. 1699 uudestaan kiellon: viitataan asetukseen Kongl. Maj:ts plakat och påbud, angående bruks-förvaltare, att de skola försälja deras järn till stapel-stads borgare 25.11.1699.
  9. kuninkaallisen majesteetin ratkaistavaksi: Viitataan dokumenttiin Kansli-, bergs- och kommerskollegiernas betänkande 10.4.1723, Protokoll hos kommers-, bergs- och tulldeputationerna gemensamt 1723, R 2441, fol. 324r–336v, Frihetstidens utskottshandlingar, SRA. Ks. myös Rautakonttorin lakkauttaminen ja Lähde, s. 6–7.
  10. 26. heinäkuuta samana vuonna lähettämällä kirjeellä: Kungl. maj:ts brev till kommerskollegium 26.7.1731. Kungliga brev och remisser, huvudserie EIa, vol. 48, kommerskollegiets huvudarkiv, SRA.
  11. Göteborgin kauppaseuran johtosäännön 19. ja 20. pykälän kautta: Viitataan asiakirjaan Särskild­te reglemente för handelssocieteten för Göteborgs stad hvarefter den jemte kongl. maj:ts utfärdade allgemena handelsordning hafver sig att i underdåninghet att rätta 14.10.1734. Pykälissä 19–20 asetettiin rajoituksia sille, milloin ja missä ulkomaalaiset saivat käydä kauppaa, ja itse kaupankäynti rajoitettiin vähittäiskauppaan.

Alkuperäisdokumentit

Jaksot

Edellinen jakso:

Seuraava jakso:

paikat:

Henkilöt:

Raamatunkohdat:

Aiheet: