Edellinen jakso: Seikkaperäinen vastaus, § 47
Seuraava jakso: Seikkaperäinen vastaus, § 49
§ 48
Mutta jos haluat kouriintuntuvammin vakuuttua tuoteplakaatin säätämiseen liittyvistä monopoleista, niin lue ajatuksella Vesinäytteiden yhteydessä painettu jäljennös tukkukauppiasseuran1 kirjelmästä Tukholman maistraatille2 ja vertaa sitä ohessa jäljempänä painettuun muistioon vuodelta 17233. Eikö kirjelmästä käykin selvästi ilmi, että tukkukauppiasseuralla oli pyrkimyksenään vain (niin sanat kuuluvat) kaupan saattaminen paremmalle tolalle ja kauppiaiden etujen ajaminen. Ensimmäinen ja tärkein siis unohdettiin, nimittäin vuori- ja maamiesten etu.
Seura nostaa hyvinkin esiin sen päällisin puolin vakuuttavan perustelun, että korkeilla raudan hinnoilla muut kansakunnat houkuteltaisiin perustamaan omia rautaruukkejaan, ja haluaa siksi, että raudan hinta laskettaisiin alhaisemmalle tasolle kuin millä se nyt oli. Sellainen pelko oli kuitenkin vapaan kaupan vallitessa tarpeeton, sillä jos ulkomaalaiset eivät olisi katsoneet sitä kannattavaksi, he eivät olisi missään tapauksessa tarjonneet niin paljon asiamiestensä välityksellä, eikä Bergslagenissa ollut tilaa millekään monopolistiselle hintojen nostamiselle niin kauan kuin asiamiehillä oli samoin kuin omilla kauppiaillamme vapaus matkustaa ympäriinsä ja ostaa rauta vuorimiehiltä itseltään.
Tuollaisella tekosyyllä on mahdollista ylistää kaikkia säädöksiä, jotka tukehduttavat muiden tuotteittemme hintoja ja samalla työntekijöiden ja heidän myötään koko valtakunnan menestystä ja hyvinvointia. Mitähän tästä tulisi olla mieltä? Voiko olla uskottavaa, että Tukholman kauppiaita ajoi vain jalo huoli tulevista ajoista? Vai olikohan tässä jokin muu vaikutin? Tämän järjestelmän mukaisesti voidaan ylistää Göteborgin asukkaiden yhteenliittymää, joka piti raudanhinnan matalana Värmlannin vuorikunnassa vuodesta 1681 vuoteen 1719, kuten edellä on esitetty, vaikka valtakunta tätä kautta menetti suunnilleen 21 miljoonaa kuparitaaleria. Niin, isänmaallisuus saattaisi tämän suunnitelman mukaan ulottua niin pitkälle, että useampia maakuntia pitäisi meidän aikanamme tarkoituksella riistää pelkästään sen mahdollisuuden takia, että tästä olisi apua valtakunnalle sata vuotta myöhemmin. Päämäärä, joka oli kotimaisen raudanhinnan pudottaminen, tuli myös tätä kautta onnellisesti saavutetuksi kokonaisella 20 taalerilla kippunnalta, mutta tästä onnesta seurasi useita onnettomuuksia, jotka olivat sen sisaruksia ja joiden röyhkeys kävi niin hirvittäväksi koko valtakunnalle, että vuonna 1747 uhrattiin useita kultatynnyreitä, jotta koko tästä onnesta päästäisiin eroon.
Edellinen jakso: Seikkaperäinen vastaus, § 47
Seuraava jakso: Seikkaperäinen vastaus, § 49
paikat: Bergslagen Göteborg Tukholma Värmlanti
Henkilöt: Runeberg, Edvard Fredric
Raamatunkohdat:
Aiheet: