Edellinen jakso: Seikkaperäinen vastaus, § 39
Seuraava jakso: Seikkaperäinen vastaus, § 41
§ 40
Viisas isäntä talossaan on erehtymättömästi aina yhtä tarkka omasta voitostaan kuin mikään kansakunta voi olla omastaan. Hän tarvitsee tilallaan kiireisinä sadonkorjuuaikoina aputyövoimaa, eikä hän voi mitenkään omalla väellään ehtiä hoitaa edes välttämättömintä. Tilanne on sellainen, että hänen täytyy samaan aikaan kuljettaa kaikki tuotteensa meritse lähimpään kauppakaupunkiin, jotta se ei jäisi koko vuodeksi hänelle taakaksi. Hän laskee päässään, paljonko tämä matka maksaa hänelle omalla työväellä, kun otetaan huomioon, mitä tarpeellista työtä kotona jää sen takia tekemättä tai kuinka suuri summa hänen täytyy käyttää työntekijöiden palkkaamiseen töiden pitämiseksi käynnissä sillä välin, ja hän laskee tämän perusteella matkakustannustensa nousevan kaikkiaan vähintään 200 taaleriin. Hän tapaa silloin naapurinsa, joka ottaa hoitaakseen tämän kuljetuksen 150 taalerin hintaan, ehkä aikomuksenaan nylkeä häntä, mutta jonka pyytämä hinta on kaikkein edullisin. Kysyn siis: Kumman ulospääsyn talonpoika
valitsee? Tai kumpi hänen pitäisi varovaisena taloudenhoitajana valita?Herra everstiluutnantti Boije antaa taloudenpitokirjassaan1 muiden huomionarvoisten taloudenpitosääntöjen joukossa myös tämän: ei pidä nuukailla niin, että aiheuttaa itselleen häpeää ja vahinkoa, ja kutsuu saituudeksi sitä, kun säästetään taalereita niin, että menetetään koko plootu.
Kuka kykeneekään estämään talonpoikaa, jos tämä pitää kannattavana kuljettaa tavaransa omalla väellään? Jos matka maksaa hänelle itselleen 200, mutta naapurin alusta käyttämällä vain 150, niin hän riippumatta siitä, miten hän laskee, on menettänyt 50 taaleria käyttämällä omaa väkeään ja alustaan, on hän sitten ottanut tämän askeleen joko nuukuudesta saadakseen kaiken itselleen tai kateudesta ollakseen suomatta muille, mitä hänellä on itsellään. Täysin eri asia on, jos hänellä on paljon väkeä ilman, että hän voisi työllistää heitä kannattavammalla tavalla. Silloin heidän kotona tekemänsä työ on vähemmän kannattavaa ja siksi arvoltaan vähäisempää. Tällöin talonpojalla on heti mahdollisuus pitää sama hinta kuin naapurilla ja antaa väkensä ansaita mieluummin 150 taaleria tekemällä matkan kuin samaan aikaan kotona vain sata.
Mitä luulet seuraavasta, lukijani? Jos ulkomaalainen haluaisi tarjoutua pitämään meidän käytettävissämme vuosittain muutamia tuhansia työläisiä puolella siitä hinnasta, jolla voisimme palkata kotimaisia, ja tätä kautta todellakin lisätä viljelyksiämme ja tuotantoamme, olisiko se kansakunnalle voitoksi vai tappioksi? Lienee varmaa, että jotkut päivätyöläisistämme katsoisivat näitä muukalaisia vihalla ja kateudella, mutta maaseutu ja kaupungit ottaisivat heidät avosylin vastaan, maa tulisi viljellyksi, joutilaat työpajat käynnistettäisiin, omien päivätyöläisten itsekkyys vähenisi, tuotteet tulisivat hinnoiltaan kohtuullisemmiksi ja niiden tuotto olisi parempi ulkomaille myytäessä, mikä kriitikon ajatusten mukaan kaikki aiheuttaisi kansakunnalle hirvittävää tappiota.
Esimerkki on ilmiselvästi sovellettavissa käsiteltävään kysymykseen. On kuitenkin keksitty helppo tapa kumota kaikki varsin kätevästi. Sanotaan: Kirjoittaja ei ymmärrä kauppaa. Naureskellaan vähän ja sanotaan varmoin ilmein, että tämä kaikki on todistamatta, ja tulkitaan takaperoisesti joitakin ajatuksia, niin voitto on täydellinen. Mutta2, ja että kansakunta teeskentelisi ymmärtävänsä, mitä sen halutaan uskovan. Kun puhutaan ulkomaisista möröistä, uskotaan, että kaikki heittäytyisivät muutamien harvojen kansalaisten käsivarsille, mutta luulen, ettei tämä oikein ole pakanuudesta asti rohkeana ja vapaana säilyneen kansan arvon mukaista. Ainakin minun täytyy omalta osaltani myöntää, etten pelkää pimeää enkä kammoa aaveita.
saan uskoutua sinulle, lukijani, että juuri totuuden ylivalta tekee vastapuolen hyökkäykset epätoivoisiksi. Älä kuitenkaan huolehdi: asia hyvinkin hoitunee vähitellen. Olemme nyt (sanottakoon hyvällä hetkellä) kohottaneet salaisuuden peitteen helmaa: enää ei ole niin helppoa vannoa minkään herran nimissäVakuutan pyhästi, että olen yhtä tarkka Ruotsin kansakunnan edusta kuin kuka tahansa muukin, mutta odotan kansalaisilta sellaista ystävyyttä, että he paljastavat vaaran tavalla, joka on sekä minun että yleisön käsitettävissä, meidän, jotka vihaamme arvoituksia ja salaisuuksia talousasioissa, sillä auktoriteettiin vetoaminen ei todellakaan enää käy, vaan se tekee asian vain vielä epäilyttävämmäksi.
Edellinen jakso: Seikkaperäinen vastaus, § 39
Seuraava jakso: Seikkaperäinen vastaus, § 41
paikat:
Henkilöt: Boije, Carl Gustaf
Raamatunkohdat:
Aiheet: