Kootut teokset | Samlade skrifter | Selected Works
Tekstin koko: A A A A


Näkymävalinnat:

§ 5

Ensimmäisen pykälän perusteella on selvää, että tämä on tehtävä joko estämällä näiden kasvien leviäminen siementen tai kasvin osien välityksellä tai sitten muuttamalla maaperä otolliseksi muille hyödyllisemmille kasveille ja epäedulliseksi niille, toisin sanottuna poistamalla ne syyt, joiden takia maaperä on soveliasta kasvattamaan sammalta runsain mitoin. Tai sitten on muutettava koko ilmasto, niin että sammal väistämättä suotuisan ilman­alan puuttuessa häviää, vaikka molemmat edellä mainitut seikat olisivatkin sille suotuisia.

Sammalen kasvun ehkäiseminen ja sen hävittäminen ensiksi mainitulla tavalla olisi toki varminta, mutta käytännössä niin vaikeaa, että mahdollisuutta tuskin voidaan ajatellakaan, saati toteuttaa sitä niityillä. Silloinhan ei riittäisi, että niitty puhdistetaan näistä kasveista ja niiden siemenistä niin perusteellisesti, ettei niitä sieltä lainkaan löytyisi, vaan samainen niitty olisi sitten ympäröitävä sellaisella aidalla tai muurilla, ettei tuulenhenkäyskään pääsisi sinne; ovathan sammalen siemenet niin keveitä ja pieniä, että niitä voi liikkua ilmassa suuria määriä, ja sadekin voi huuhtoa niitä runsaasti ilmasta maahan. Niityllä ei saisi myöskään kulkea lainkaan ihmisiä eikä karjaa, sillä voisivathan tallaajat piankin tuoda jaloissaan jonkin elinvoimaisen sammalen varren tai runsaasti sen siemeniä. Ja lopuksi, mikäli tämä kaikki olisi mahdollista ja sammal saataisiin näillä keinoilla hävitetyksi, jää vielä selvittämättä, miten tällä tavalla päästäisiin päätavoitteeseen eli niityn ruohokasvillisuuden runsastumiseen vai jäisikö maaperä siinä tapauksessa pikemminkin paljaaksi kuin kantaisi sellaisia kasveja, jotka eivät sovi sen vallitsevaan luonteeseen. Niinpä tämän ratkaisun pitempi pohtiminen olisi pelkästään ajan ja vaivan hukkaa.

Mitä taas tulee viimeiseksi mainittuun tapaan, siis ilmaston muuttamiseen, ei toki voida kiistää sitä, että uutteruus ja ihmiskätten työ voivat saada tässä aikaan varsin suuria muutoksia muutaman vuosisadan mittaan, mutta kun sammal sopeutuu kaikenlaisiin säiden muutoksiin, vaikkakin se viihtyy niissä eriasteisesti, ei tätäkään kannattane käsitellä pidemmälti, niin kauan kuin hallitsevan Kaikkivaltiaan oma käsi pitää peräsimestä.

Huomio on siis kohdistettava keskimmäiseen mahdollisuuteen. Ja kuten edellä on lyhyesti osoitettu, happamuus on varsinaisesti se tekijä, jonka ansiosta maaperä on suotuisa sammalen kasvulle, joten nyt tehtävänä on tutkia osaksi sitä, miten happamuus voidaan poistaa, ja osaksi sitä, millaisen menettelytavan kokemus on osoittanut parhaaksi ja huokeimmaksi.

Alkuperäisdokumentit

Edellinen jakso:

Seuraava jakso:

paikat:

Henkilöt:

Raamatunkohdat:

Aiheet: