Edellinen jakso: Sammaloituneet niityt, § 11
Seuraava jakso: Sammaloituneet niityt, § 13
§ 12
Mutta jos sammaloitunut kovapohjainen niitty sijaitsee sellaisessa paikassa, että sille voidaan siedettävin kustannuksin padota vettä, tätä keinoa ei pidä suinkaan jättää käyttämättä, sillä se on todellakin joissakin paikoissa huokein kaikista ajateltavissa olevista keinoista. Tuollaisia paikkoja ovat kaikki ojitetut pikkujärvet, joiden ruohikot ovat muuttuneet sammalikoksi. Ne voidaan pienellä, useinkin vain 2 tai 3 sylen mittaisella valtaojan padolla jättää veden alle niin pitkäksi ajaksi kuin halutaan
ja tilanteen mukaan mahdollista on, sillä siellä luonto on jo aiemmin osoittanut, että veden virtaus alueelle on hyvinkin vastannut sen haihtumista sieltä, muutenhan se ei olisi ollut pikkujärvi.Muut tasaiset kovapohjaiset niityt, joita useimmilta suunnilta ympäröivät ylävämmät maastot, joilta niille valuu vettä, voidaan myös siedettävin kustannuksin järjestää keväisin veden peittoon ainakin joksikin aikaa kesällä. Niiden kohdalla on erityisesti kiinnitettävä huomiota siihen, miten korkea pato tähän tarvitaan, ja sen perusteella harkittava, mistä aineesta, puusta, maasta vai kivestä, sen rakentaminen kullakin paikalla on talonpitäjälle siedettävimmin kustannuksin parasta. Puupatohan ei kestä monia vuosia, mutta viimeksi mainitut ovat sen sijaan kestäviä, kunhan niiden paksuus on oikeassa suhteessa niiden korkeuteen ja ne on tehty alhaalta hyvin paksuiksi ja maavalli niin korkeaksi, ettei ylimääräinen vesi valu sen yli, vaan löytää tiensä patoluukun yli.
Näin vuosina 1737–17381, miten tehokas keino patoaminen on sammalen hävittämiseen ja ruohon kasvun edistämiseen, kun erääseen koskeen, joka sijaitsee 600 kyynärän päässä neljännespeninkulman pituisesta järvestä, rakennettiin myllypato; järven ja kosken välillä ei ollut yhtään vesiputousta. Järvi oli syvä ja jyrkkärantainen molempia päitään lukuun ottamatta. Toisessa päässä oli rahka- ja karhunsammalen peittämää alavaa suota, toisesta päästä järveen laski vähäinen joki, joka virtasi pitkän matkan ilman putouksia. Tämän pään kauttaaltaan alavat rannat oli jo etäisessä menneisyydessä raivattu niityksi ja olivat varsin sammaloituneita. Myllypato korotti mainitun järven pintaa kesällä 1737 peräti kuuden korttelin verran pystysuoraan mitattuna, jolloin sekä suo sen toisessa päässä että jokisuu toisessa jäivät kokonaan veden alle. Niityn omistaja valitti silloin ankarasti padon vaikutuksista, ja se purettiin 1738 naapurien tiluksille aiheuttamiensa varsin suurten haittojen takia. Silloin havaittiin kaiken vedessä seisoneen sammalen ja metsän kuihtuvan pois lahden rantaan saakka ja ruohon kasvun tyrehtyneen niityllä täysin. Seuraavana kesänä vihreyttä alkoi kuitenkin nousta esiin siellä täällä, nämä laikut laajenivat nopeasti ja tuottivat jo samana vuonna kohtalaisen heinäsadon, joka ei kuitenkaan ollut verrattavissakaan seuraavien vuosien satoihin; silloin en voinut nähdä niittomiestä ruohon seasta, sillä se ulottui joissakin kohdissa hänen hartioittensa yläpuolelle vieläpä kaukana metsässä asti. Sammal oli kadonnut niin suosta kuin niityltäkin, ja suokin tuotti niityn tavoin runsaasti heinää, vaikkakaan ei kestänyt pitkään, ennen kuin happamuus pääsi jälleen voitolle ja painoi sen lähes entisenlaiseen hedelmättömyyteen. Niitty tuotti kuitenkin oivallisen heinäsadon yhä vuonna 1746, jolloin muutin pois tuolta paikkakunnalta, vaikka tulos ei enää ollut aivan yhtä hyvä kuin ensimmäisinä vuosina.
Niinpä kaikki luonteeltaan tuollaiset sammaloituneet maat voidaan joko kerran kymmenessä tai kahdessakymmenessä vuodessa jättää veden peittoon koko kesäksi tai sitten suojata sammalen kasvulta jokavuotisilla 3–4 viikon mittaisilla veden patoamisilla.
Edellinen jakso: Sammaloituneet niityt, § 11
Seuraava jakso: Sammaloituneet niityt, § 13
paikat: Kuusamo
Henkilöt:
Raamatunkohdat:
Aiheet: