Edellinen jakso: Sammaloituneet niityt, § 9
Seuraava jakso: Sammaloituneet niityt, § 11
§ 10
Asian ymmärtämiseksi on sammaloituneet niityt jaettava kahteen luokkaan. Niitty on joko melko ylävällä paikalla tai tasaisella maalla, mutta kuitenkin kovalla ja kuivalla maapohjalla tai sitten soisella ja märällä maalla. Sammalestahan voi olla harmia näissä kaikissa maastoissa.
Ensiksi mainitulla tyypillä tarkoitan sellaista niittyä, joka viettää jonkin verran yhteen tai useampaankin suuntaan ja sijaitsee samalla niin ylävässä paikassa, ettei sinne saada vettä nousemaan patoja rakentamalla. Jos tuollainen niitty viettää hieman joka suuntaan, sen tilaa autetaan hakkaamalla metsä tarkoin pois, ellei sitä ole aiemmin tehty,
ja ajamalla niitylle syksyllä ensimmäisellä talvikelillä kuusen-, katajan- tai männynhavuja, kumpia vain on lähimmästä paikasta saatavissa, kun niistä ensin on poistettu järeimmät oksat. Mukavimmin työ sujuu neljän miehen ja kahden hevosen voimin, kun yksi mies kaataa puut ja karsii havut, toinen ja kolmas ajavat havut perille kumpikin hevosellaan ja neljäs levittää ne kierroksittain niitylle kolmeksi tai neljäksi kerrokseksi kuten tuohet rakennuksen katolle. Jos metsä, joista havut noudetaan, sijaitsee kuitenkin etäällä, on hevosten ja miesten määrää lisättävä tai, ellei tämä käy päinsä, vain kaadettava kuormat niitylle, kunnes yksi työmies voi suorittaa niiden levittämisen. Sanoin, että tämä työ on mieluimmin tehtävä syksyllä, sillä sen jälkeen talven lumi painaa kuusenhavut tiukasti maata vasten, ja tämän on todettu tuottavan suuremman hyödyn. Näiden havujen on sitten pysyttävä paikoillaan 3–4 vuotta, kunnes kaikki neulaset ja pienimmät oksat ovat lahonneet. Sen jälkeen karkeammat risut kootaan kasoihin ja poltetaan kostealla säällä. Silloin maamies saa ilokseen nähdä, että hänen vihollisensa on lyöty ja se on mädäntyessään muuttunut hänen niittynsä voimakkaaksi lannoitteeksi. Viljelijällä ei tämän jälkeen liene kärsivällisyyttä odottaa siihen saakka, että luonto ehtii kylvää hänen niittymaansa heinälle, vaan hän kerää itse talleistaan ja navetoistaan ja rehuladoistaan niin paljon heinänsiementä kuin niityn kylvämiseen tarvitaan ja suorittaa kylvön joko jo havujen päälle tai heti niiden poistamisen jälkeen.Jos niitty viettää vain yhteen tai kahteen suuntaan, mutta voi saada vettä ylempänä sijaitsevalta tasangolta tai kukkulalta, sitä kuljettavat vesiurat on katkaistava ojilla sillä tavoin, ettei siitä vähääkään pääse niitylle, jota on lisäksi hoidettava samalla tavalla kuin lähinnä edellä mainittua.
Vakuutan, että silloin omistaja saa nauttia erinomaisesta heinänkasvusta eikä joudu syyttelemään sitä, joka neuvoi hänelle kalliita keinoja sammalen tappamiseksi.Jos tuhkaa tai kalkkia on jokseenkin runsaasti saatavissa, nekin maksavat kyllä hintansa takaisin, mutta jos niitä on ostettava 4–5 kuparitaalarin hinnalla tai vielä korkeammallakin tynnyriltä, niiden käyttö tulee varmasti liian kalliiksi. Jotkut isännät halunnevat mieluummin polttaa havut ensimmäisenä kesänä ja kylvää ruista niittyyn syksyllä, mutta olen saanut kokea, että edellä mainitut sammalet eivät näin meneteltäessä koskaan pala täydellisesti, vaan vain niiden latvat kärventyvät, ja silloin ovat kylvetyt siemenet sekä työ täysin varmasti menneet hukkaan.
Jos alue on kuitenkin niin ylävää, että siellä kasvaa seinäsammalta1, tämä palaa, kun toimitaan tuolla tavalla, ja pintamaahan sekoittunut tuhka voi tuottaa muutamien vuosien ajan kohtalaiset ruis- ja heinäsadot siinä tapauksessa, että maaperä on hedelmällistä savimultaa, mutta jos se on hiekkaista maata, tätä sinänsä vaarallista hoitotapaa on kuitenkin käytetty turhaan.
Olen tahallani jättänyt mainitun sammallajin syrjään tässä kirjoitelmassani, vaikka se joillakin maaseutualueilla peittää suurta osaa asukkaiden niityistä. Sehän irtoaa helposti maasta, sillä on heikot juuret, eikä se siis pysty koskaan estämään ruohokasvien kasvua, ja se voidaan hävittää samoilla keinoilla kuin muutkin sammalet, vaikka se ei saa tilaa muualla kuin paikoissa, joissa ruoho ei kykene kasvamaan.
Edellinen jakso: Sammaloituneet niityt, § 9
Seuraava jakso: Sammaloituneet niityt, § 11
paikat:
Henkilöt:
Raamatunkohdat:
Aiheet: