Edellinen jakso: Sammaloituneet niityt, § 7
Seuraava jakso: Sammaloituneet niityt, § 9
§ 8
Jäljellä on nyt kolmas tapa happamuuden voittamiseen laimentamalla sitä. Happohan sijaitsee sammalen juuressa, ja jos sitä siis on laimennettava, tarvitaan runsaasti vettä nimenomaan sellaisena ajankohtana, jolloin vesi pääsee juuriin hyvin. Kokemuksen perusteella on toki selvää, että mitä suuremman vesimassan ympäröimä vesiliukoista suolaa sisältävää kohde on, sitä nopeammin ja tarkemmin sen maku häviää ja suolapitoisuus laskee.
Hapon, jota tässä mielessä on pidettävä suolana, on tämän takia pakostakin vähennyttävä ja laimennuttava sammalikossa sitä peittävän vesimäärän mukaisesti. Laimentuminen tapahtuu myös voimakkaammin ja tarkemmin juoksevassa kuin seisovassa vedessä.
Tästä syystä havaitaankin, että niityillä, joita jokin puro huuhtelee johonkin aikaan kesästä, ei koskaan voi kasvaa sammalta, mutta heinäkasvillisuus on siellä runsasta.Tämän tekijän osalta maamiehen on, jäljitelläkseen luontoa hyvin tarkasti, tarkastettava huolellisesti paikat, joihin keväisin kertyy runsaasti vettä ja tutkittava, omistaako hän tällaisen kohdan yläpuolella vetisiä ja sammaloituneita niittyjä, mitattava muutaman työvaiheen avulla niiden korkeustaso ja harkittava veden johtamista niille rakentamalla pato tai kasaamalla maavalleja. Mitä pitempään vesi saadaan niityillä pysymään, sitä tarkemmin happamuus kulkeutuu pois ja sitä varmemmin sammal väistämättä kuolee. Tämä riippuu padon pitävyydestä, veden peittämän alueen laajuudesta, joka on suorassa suhteessa haihtumisen määrään, sekä sille virtaavan veden määrästä. Jos sammaloituneet niityt voidaan pitää veden alla koko kesän ajan, sieltä saadaan karkotetuksi kaikenlaiset sammalet ja maasta tulee sovelias tuottamaan mitä runsaimmat heinäsadot.
Ellei vesi riitä niityn peittämiseen koko kesän ajaksi tai ellei sen heinäntuottoa vaille voida ko. vuotena jäädä, on vettä valutettava tätä tarkoitusta varten tehtyjen patoaukkojen kautta, mutta ei ennen kuin toukokuun lopussa ja kesäkuun alussa.
Jos niityn läpi tai sen vieritse ei kulje tuollaista vesiuomaa, jonka vesi voitaisiin padota niitylle, on myös selvitettävä, voitaisiinko sinne joko siedettävillä kaivukustannuksilla tai vähäisellä patoamisella johtaa vettä muualta ja saada se pysymään siellä.
Tällä tavalla padottu kevään sulamisvesi hyödyttää sammaloitunutta niittyä paitsi huuhtomalla happamuutta pois
myös tuomalla mukanaan ravitsevia ja emäksisiä aineksia, jotka vajoavat lämpimässä vedessä pohjaan ja siten lannoittavat ja lämmittävät sitä, niin että veden poislaskemisen jälkeen niityn havaitaan olevan hedelmällisen liejun peitossa. Liejukerroksen paksuus vaihtelee sen mukaan, miten paljon vedessä on ollut noita aineksia ja miten kauan se on seisonut niityllä.Patoaminen onkin välttämättä toteutettava keväällä, sillä silloin vettä on runsaimmin koottavissa ja lisäksi kevätvedessä on aina runsaammin emäksisiä aineksia. Roudan sulaessa ja heti sen jälkeen sammalikko on läpäisevimmillään, mistä syystä sen happamuus voidaan silloin huuhdella pois helpommin kuin minään muuna vuodenaikana.
Edellinen jakso: Sammaloituneet niityt, § 7
Seuraava jakso: Sammaloituneet niityt, § 9
paikat:
Henkilöt:
Raamatunkohdat:
Aiheet: