Kootut teokset | Samlade skrifter | Selected Works
Kirjoitus: Kärryjen parantaminen

Kärryjen parantaminen, § 10

Edellinen jakso:

Seuraava jakso:

Tekstin koko: A A A A


Näkymävalinnat:

§ 10

Olen pyrkinyt vähentämään kitkaa seuraavalla tavalla. Tavallisissa työkärryissämme rauta hankautuu rautaa ja puuta vasten, mutta kokeet ovat osoittaneet selvästi, että raudan hankautuminen rautaa ja puuta vasten aiheut­taa voimakasta kitkaa, mutta pronssi (kuparin ja tinan sekoitus) rautaa vasten tuottaa varsin vähän kitkaa, kunhan käytettävissä on kovuudeltaan lähes raudan veroista pronssia.

Mitä enemmän tinaa kupariin lisätään sitä sulatettaessa, sen kovempaa kuparia, jopa lasin ja kovimman teräksen veroista kuparia saadaan, mutta silloin se on aivan liian haurasta ja sen epätasaisuudet aiheuttavat väistämättä voimakkaampaa hankausta rautaa vasten, jolloin raudan on väistämättä kuluttava voimakkaammin. Jos taas tinaa lisätään vain vähän, pronssi jää liian pehmeäksi, niin että raudan epätasaisuudet kuluttavat sitä liian paljon, jolloin kitkakin voimistuu. Kumpaakin tarvitaan siis tietyssä suhteessa, jotta pronssista saadaan kovuudeltaan raudan veroista.

Tekemällä useita kokeita olen havainnut, että pronssista tulee liian haurasta jo silloin, kun kuparileiviskää kohti sekoitetaan 7 luotia englantilaista tinaa1, mutta 7 luotia kannunvalajien käyttämää tinaa tuntuu tuottavan kohtuullisen hyvän tuloksen, vaikkakin asiaan vaikuttavat jossakin määrin kulloinkin käytetyn kuparin ja tinan erikoisominaisuudet. Kun pronssisekoituksen terävä särmä isketään yhtä terävää rautasärmää vasten ja pelkästään pronssiin syntyy lovi, siinä on vielä liian vähän tinaa. Jos taas jälki syntyy pelkästään rautaan, on pronssiin lisättävä kuparia, mutta jos kumpikin saa samanlaisen kolhun, sekoitus on hyvä.

Tavallisesti käytetyn raudan sijasta teetin tuollaisesta pronssista uusien kärryjen holkit, jotka olivat ulkopuolelta nelikulmaiset, mutta sisältä pyöreät, tarkoin akselin paksuuden mukaiset. Molemmat olivat 2 tuuman pituiset ja niin jykevät, että ne kaikki neljä yhteensä painoivat 7 ½ naulaa. Sisältä ne viilattiin ja sorvattiin hyvin sileiksi, samoin kuin rauta-akselin päät eli ne akselin kohdat, jotka jäävät holkkien sisäpuolelle.


  1. Englantilaiseksi kutsuttiin tinaa, jonka lyijypitoisuus oli alle 10 % ja joka siten oli ­kovempaa.

Edellinen jakso:

Seuraava jakso:

paikat:

Henkilöt:

Raamatunkohdat:

Aiheet: