Kootut teokset | Samlade skrifter | Selected Works
Kirjoitus: Seikkaperäinen vastaus

Seikkaperäinen vastaus, § 93

Edellinen jakso:

Seuraava jakso:

Tekstin koko: A A A A


Näkymävalinnat:

§ 93

Ensimmäiseksi: Mitään ylivoimaista luonnollista voimaa ei voida aikaansaada sitä valtiota vastaan, jonka kanssa käydään kauppaa, jos toinen valtio ei omien säädöksiensä kautta tuhoa itseään sisäisesti, jolloin syytäkään ei pidä langettaa ulkomaalaiselle, vaan valtiolle. Niin pian kuin tällaiset säädökset raukeavat, kaupan oma luonto tasoittaa molempien valtioiden luonnollisen voiman lähestulkoon samaksi, ja tämä huolimatta siitä, ovatko niiden väkimäärät miten erilaisia tahansa, kunhan molempien työläiset nauttivat samanlaista vapautta valmistaa yhtä suurella väkimäärällä tavaroita saman arvon edestä. Edellä mainittuun ei kuitenkaan pidä lukea kuuluvaksi valtion väkivaltaista oikeuksiensa puolustamista, joka on väkirikkaissa valtioissa luonnollisesti voimakkaampaa kuin pienissä.

Toiseksi: Mutta jos sellainen voima olisi silti mahdollinen, niin vahvemmalla täytyisi olla vähemmän rahaa suhteessa tavaramääräänsä kuin toisilla on suhteessa omaansa, ja heikompaa ei voitaisi auttaa millään muulla tavalla kuin vähentämällä rahan ja lisäämällä tavaran määrää.

Kolmanneksi: Ulkomaankaupan estäminen on siis sama asia kuin estää kansakuntaa tasaamasta luonnollista voimaansa kauppakumppaneittensa kanssa eli kasvamasta niiden mittaiseksi.

Neljänneksi: Valtiontaloudella ei ole mitään osaa englantilaisten purjehdussääntöön, reiluihin vientitukiaisiin ja useisiin säädöksiin, joilla kansakunta rasittaa itseään, sillä Englanti on yleisesti koko Euroopassa tunnustettu ylivoimaiseksi suhteessa muihin kansakuntiin, eikä sen tarvitse lainkaan pelätä toisten ylivaltaa, vaan tämä on pelkkää harhautusta, jonka avulla vekselipuolue1 on hankkinut oikeutuksensa reiluihin korkoihin valtion muilta elinkeinonharjoittajilta.

Viidenneksi: Raharikkaat valtiot, joiden kauppiaat liikuttavat useiden miljoonien pääomia, ovat herra sihteeri Runebergin Kungl. vetenskapsakademiens handlingarin vuoden 1764 toisessa numerossa viitoittaman luonnollisen voiman mukaan kaikkein heikoimpia estämään köyhien valtioiden kauppaa ja liiketoimia.

Tämän viidennen kohdan kautta, edeltävien tukemina, kriitikon koko momentit 23 ja 25 kääntyvät täysin nurinpäin, kun hän sekoittaa toisiinsa nähden täysin ristiriitaiset ideat luonnollisesta kauppavoimasta ja raharikkaiden kansakuntien liiketoimista, siis sellaisten, joiden kanssa Ruotsi enimmäkseen käy kauppaa.

Kohta 24 voidaan jotenkuten hyväksyä, kunhan siinä mainitut kustannukset eivät kohdistu valtioon vaan niihin henkilöihin, jotka ajattelevat tällaisten kulujen kautta voittavansa ajan mittaan.


  1. ks. edellä § 26–27

Alkuperäisdokumentit

Jaksot

Edellinen jakso:

Seuraava jakso:

paikat:

Henkilöt:

Raamatunkohdat:

Aiheet: