Kootut teokset | Samlade skrifter | Selected Works
Kirjoitus: Seikkaperäinen vastaus

Seikkaperäinen vastaus, § 92

Edellinen jakso:

Seuraava jakso:

Tekstin koko: A A A A


Näkymävalinnat:

§ 92

Kriitikko todistelee tässä kohdassa muuten selkeästi itseään ja itse esille tuomaansa, Kungl. vetenskapsakademiens handlingarissa olevaa perusteellista tutkielmaa vastaan. Hän sanoo suuremman luonnollisen voiman olevan sillä valtiolla, joka voi myydä toista halvemmalla. Syvämietteisessä tutkielmassa rahojen arvosta1 on selvästi osoitettu, että mitä pienempi rahamäärä valtiossa vastaa tavaramäärää, sitä heikompi näiden tavaroiden arvon täytyy olla. Nyt kun kriitikko väittää, että ulkomaalaiset voivat myydä halvemmalla kuin me, niin on väistämätöntä, että heidän rahamääränsä täytyy olla pienempi suhteessa tavaramäärään kuin meidän rahamäärämme on suhteessa meidän tavaroihimme. Jos nyt haluaisimme hankkia valtakunnalle samanlaisen luonnollisen voiman kuin naapureillamme on, niin on selvää, että sen täytyy tapahtua joko tavaramäärän lisäämisen tai rahamäärän pienentämisen kautta. Mutta mitä lukija ajattelee tästä, kun kriitikko puolustaa sellaisia säädöksiä, jotka hänen mielestään ilman mitään erityistä tavaroiden lisäystä pumppaavat sisään yli kaksi miljoonaa riikintaaleria vuosittain, kuten hän 41. ja 42. pykälässä on yrittänyt todistaa? Eikö sellainen nostaisi kotimaisia hintoja vielä enemmän ja tekisi tavaroista ulkomailla myyntikelvottomia, ja me käyttäisimme siten ulkomaalaisten luonnollisen ylivoiman takia sellaisia keinoja, jotka väistämättä heikentävät meitä vieläkin enemmän.

Tässä pyydän, ettei lukija hämäänny meillä vuodesta 1735 tapahtuneesta setelirahan määrän lisäyksestä, sillä tuoteplakaatti oli jo täydet kymmenen vuotta vanhempi. Toivon myös, ettei kumpaakaan edellä mainituista väitteistä pantaisi minun nimiini. Olen käyttänyt niitä todisteina, koska olen huomannut, että kriitikko luottaa niihin asiakirjoihin, joista ne on otettu. Tässä yhteydessä esiintyy yleisesti perustotuuksina pidettyjä, toisiinsa kietoutuvia erehdyksiä enemmän kuin tässä nyt kohtuuden nimissä voidaan selvittää. Haluan kuitenkin antaa kriitikolle joitakin kohtia näistä asioista ajateltaviksi.


  1. tutkielmassa rahojen arvosta: viitataan E. F. Runebergin teokseen Tankar om penningars värden, eller Afhandling om växel-coursen, grundad uppå theorien af penningars värden i inländska handels-rörelsen (1762)

Alkuperäisdokumentit

Jaksot

Edellinen jakso:

Seuraava jakso:

paikat:

Henkilöt:

Raamatunkohdat:

Aiheet: