Kootut teokset | Samlade skrifter | Selected Works
Kirjoitus: Seikkaperäinen vastaus

Seikkaperäinen vastaus, § 81

Edellinen jakso:

Seuraava jakso:

Tekstin koko: A A A A


Näkymävalinnat:

Kolmas Vesinäyte.

§ 81

Kaikkeen, mitä kriitikko tässä sivulta 38 aina sivulle 47 esittää vastaperusteluiksi, on edeltävässä tutkielmassa kohta kohdalta tarkkaan vastattu, ja se sivuutetaan siksi tässä. Huomautan ainoastaan, että hän paljastaa pykälässä 40 suuren tietämättömyytensä käsittelemästään asiasta, sillä kun hän pykälässä 39 ja myös pykälän 40 alussa puhuu kuninkaallisten vuori- ja kauppakollegioiden tuoteplakaatin toimeenpanoa koskevasta mietinnöstä1, joka jätettiin vuoden 1723 valtiopäivillä, hän lupaa liittää jäljempänä siitä kopion, minkä hän toteaa seuraavasti: ”ja jotta sinä, lukijani, voisit muodostaa mielipiteesi siitä, haluan liittää kirjoitukseni loppuun liittää tämän patrioottisen ja ylistyksen arvoisen mietinnön, ja niin edelleen”. Olisin kyllä halunnut suuresti saada nähdä tämän kopion, koska olin turhaan nähnyt paljon vaivaa saadakseni sen käsiini. Mutta kun näin, mitä on painettuna kriitikon tutkielman jälkeen2, siellä olikin aivan eri kirje, jonka pelkästään kuninkaallinen kauppakollegio oli osoittanut kuninkaalliselle majesteetille, ja sen vuosiluvun ja päiväyksen kriitikko oli epäilemättä tahallaan jättänyt pois, koska hän ei voinut yhdistää asiakirjaa kertomukseensa.

Tämä kuninkaallisen kauppakollegion kirje minullakin oli taannoin, eikä se ole se, joka tuli vuonna 1723 valtakunnan korkea-arvoisten säätyjen tarkasteltavaksi, koska se on laadittu ja allekirjoitettu 30. lokakuuta 1724, puolitoista vuotta myöhemmin, ja annettu ainoastaan tämän kollegion nimissä. Mutta edellinen kirje on kuninkaallisten kanslia-, kamari-, vuori- ja kauppakollegioiden sekä valtiokonttorin ja lakikomission antama 10. huhtikuuta 1723 eikä enää ole löydettävissä kuninkaallisen kauppakollegion tai muiden kuninkaallisten kollegioiden asiakirjoista ja arkistoista. Olisi todella suuri palvelus yleisöä kohtaan, jos näin erityinen dokumentti saisi nähdä päivänvalon. Kuninkaallisen kauppakollegion asiakirjoista ei löydy kuin vain konsepti siitä kirjeestä, joka olisi lähetetty mietinnön mukana kuninkaalliselle majesteetille saman kuun viidentenä, ja jossa mainitaan, että mietinnön konsepti oli samana päivänä lähetetty kuninkaalliseen kansliakollegioon siellä edelleen tarkastettavaksi.

Minusta on myös ihmeellistä, mistä kriitikko on ottanut pykälänsä 41 luettelon ruotsalaisista aluksista, ei siksi, että hän tässä kohdassa olisi mitenkään kasvattanut niiden lukumäärää, vaan päinvastoin merkittävästi vähentänyt niitä vastoin sitä, mitä kuninkaallisen kauppakollegion asiakirjat tästä todistavat. Hän näet sanoo: ”Kauppalaivastomme lisääntyy 113 kauppa-aluksesta vuonna 1724 329:ään vuonna 1734, ja niin edelleen.” Kuitenkin havaitsemme kollegion kertomuksesta, että jo vuonna 1723 niitä oli 117, ja kriitikon itse kirjoitukseensa liittämän kuninkaallisen kollegion 30. lokakuuta 1724 päivätyn kirjeen mukaan 348 ja saman kollegion vuoden 1727 valtiopäiville antaman luettelon mukaan 480 kappaletta. Tämän lisäksi itse asian luonteeseen kuuluu, että kriitikon tiedot tästä eivät voi pitää paikkaansa, sillä tuoteplakaatin säätämisvuonna 1724 113 kauppa-alusta ei mitenkään olisi voinut riittää puoliksikaan kaupan hoitamiseen. Tämän porvarissääty osoitti jo vuonna 1723 hyvin selvästi, eikä kuninkaallinen kauppakollegio olisi missään nimessä uskaltanut vahvistaa tuoteplakaattia niin pienen omien kauppa-alusten määrän varassa, ja vielä vähemmän on järkevää, että kollegio, jolla oli tarkat luettelot kaikista laivoista, ilmoittaisi ovelasti kuninkaalliselle majesteetille suuremman alusmäärän kuin mitä valtakunnassa todellisuudessa oli. Mutta koska kriitikko on käsitellyt asiaa, jota hän ei itse ole tuntenut, hänen on täytynyt tässä kuten monessa muussakin kohdassa uskoa siihen, mitä hän on voinut saada käsiinsä, ja siten hänet tulee tässä kohdin oikeudenmukaisuuden nimissä vapauttaa vastuusta virhelaskelmaansa.


  1. tuoteplakaatin toimeenpanoa koskevasta mietinnöstä: Viitataan mietintöön Kansli-, bergs- och kommerskollegiernas betänkande 10.4.1723, Protokoll hos kommers-, bergs- och tulldeputationerna gemensamt 1723, R 2441, fol. 324r–336v, Frihetstidens utskottshandlingar, SRA. Ks. myös Rautakonttorin lakkauttaminen ja Lähde, s. 6–7.
  2. painettuna kriitikon tutkielman jälkeen: viitataan kauppakollegion päiväämättömään kirjeeseen Til Kungl. Maj:t, angående förbudet för främmande at de icke måtte hitföra annat än deras egne lands producter, joka on julkaistu Runebergin Vesinäytteitä-kirjoituksen s. 75–79.

Alkuperäisdokumentit

Jaksot

Edellinen jakso:

Seuraava jakso:

paikat:

Henkilöt:

Raamatunkohdat:

Aiheet: