Edellinen jakso: Seikkaperäinen vastaus, § 78
Seuraava jakso: Seikkaperäinen vastaus, § 80
§ 79
2) Kirjoittajan sanotaan langenneen typerään virheeseen hänen väittäessään, että voitonhimon ajama ulkomaalainen lopettaisi pulan välittömästi heti, kun valtiossa valliseva hinta
alkaa nousta yli kohtuullisen. Mutta huomaa, lukijani, että se mikä tässä ehdotuksessa on totta, on kirjoittajan esittämää, mutta kaikki muu siinä oleva on kriitikon omaa aikaansaannosta. Kirjoittaja on väittänyt, että voitonhimo ajaa ulkomaalaiset ottamaan tavaroiden kallistuessa hyödyn kohonneista hinnoista, mutta hän ei ole koskaan määritellyt, kuinka suuri korotus tähän vaaditaan. Vapaata koti- ja ulkomaankauppaa hyödyntävässä valtiossa se korotus, joka voi johtaa puuttuvan tavaran toimittamiseen, on tämän tavaran senhetkinen luonnollinen arvo, joka on aina sitä pienempi, mitä nopeammasta ja elinvoimaisemmasta kaupasta on kyse. Ja juuri tätä typerää virhettä (sellaiseksi kriitikko sitä nimittää) hän joutuu sivuilla 28, 29 ja 30 itse käyttämään perussyynä siihen, miksi Ruotsin kauppiaat paikkasivat suolapulan Itämeren ulkomaalaisissa satamissa, vaikka hän ei odota ulkomaalaisilta samaa armollisuutta meitä kohtaan.Kolmanneksi väitetään, että kirjoittaja kuvittelee hyvin turhamaisesti, että yleisesti ottaen voitolle jää se maa, jolla on mahdollisuus saada edullisesti välttämättömyystavaroita painolastiksi. Tämä ei ole totta, rakas lukijani!
Kriitikko käyttää tässä samaa maneeria kuin edeltävässä kohdassa. Hänellä on aina jotain omaa, jota hän niin hienosti ujuttaa mukaan näytelasiin kirjoittajan nimissä saadakseen etovan maun lähteen veteen, mutta se saadaan kyllä äkkiä eroteltua. Käytän ainoastaan pientä temppua ja annan kriitikon lisäyksen valua yli toiseen lasiin, josta hän rehellisen miehen tavoin juo itse, niin että saamme jälleen oikean maun siihen, mitä jää jäljelle. Lisätkäämme ainoastaan kriitikon esittämän ehdotuksen loppuun nämä sanat: kun kaikki muu kahden valtion välillä on samanlaista, niin tämä voi hyvin mennä kirjoittajan laskuun, sillä koko kirjoittajan tutkielmassa on tämän varauksen oletettu sisältyvän itse asian omaan luonteeseen.
Kun hän puhuu siitä, kuinka hyödyllistä valtakunnalle on, että suolaa saadaan halvalla kuljetettaessa sitä painolastina, on selvää, ettei ulkomaalainen voinut korvata tätä hinnanalennusta nostamalla muiden tavaroidensa hintoja mittaamattomasti. Olivathan omat tapulikauppiaamme niitä, jotka vuosina 1723 ja 1724 katsoivat happamasti ulkomaalaisiin, kun nämä myivät suolaa niin halvalla ja maksoivat raudasta niin hyvin. Jos ulkomaalaiset olisivat silloin nostaneet muiden tavaroidensa hintaa korvaukseksi, omat kauppiaamme olisivat voineet heti lyödä
heitä sormille alentamalla samojen tavaroiden hintoja tai laskemalla vahinkoa kärsimättä suolan hinnan yhtä alas kuin ulkomaalaisilla ja tekemällä muiden tavaroiden hinnoilla yhtä voitollista kauppaa kuin he.Kun nyt siis toisaalta näemme, miten kuninkaallinen kauppakollegio väittää, että omat kauppiaamme, jotka kuitenkin kokovapauden1 kautta saivat omaksi edukseen kolmasosan halvemmat tullimaksut, eivät voineet myydä suolaa niin halpaan hintaan, mihin muukalaiset sitä myivät, ja toisaalta, kuinka ulkomaalaiset myös myivät halvemmalla kuin omat kauppiaamme kaikkia muita tuontituotteita ja maksoivat vientituotteista parhaiten, niin tehty lisäys perustunee yhä varmemmin itse asian luonteeseen ilman, että kirjoittajan olisi tarvinnut sitä mainita.
Edellinen jakso: Seikkaperäinen vastaus, § 78
Seuraava jakso: Seikkaperäinen vastaus, § 80
paikat: Ruotsi
Henkilöt:
Raamatunkohdat:
Aiheet: