Edellinen jakso: Seikkaperäinen vastaus, § 60
Seuraava jakso: Seikkaperäinen vastaus, § 62
§ 61
Tarkkaavainen lukija ei voi ihmettelemättä seurata, kuinka kriitikko hyödyntää pitkin koko vastinetta samanlaista kehäpäätelmää, jollaisesta tässä edelläkin on huomautettu. Kun hän tulee sivulle 34 ja sitä seuraaville puhuakseen rahojen maastaviennin syystä Kustaa I:n aikana, hän ensin kiistää kirjoittajan antaman syyn ja esittää sen jälkeen toisen, jota hän pitää todellisena, ja todistaa sen saman kuninkaan antamilla tätä aihetta koskeneilla kirjeillä ja määräyksillä. Oli syy tähän mikä hyvänsä, niin kysyn jokaiselta järkevältä lukijalta: jos virhe on sittenkin ollut säädöksissä itsessään, niin voidaanko olettaa, että hallitsija, joka oli oppinut epäluuloiseksi
lyypekkiläisiä kohtaan, olisi ottanut itselleen syyn niistä koituvista epäselvyyksistä.Mutta olettakaamme kuitenkin hetken ajan, että kriitikon esittämät ja kuninkaallisin kirjein ja asetuksin vahvistetut syyt rahojen viemiseen pois valtakunnasta olivat todellisia. Ne näyttävät johtuneen uusien rahojen erilaisesta painosta ja pitoisuudesta verrattuna tanskalaisiin, lyypekkiläisiin ja muihin ruotsalaisiin rahoihin. Tämä todistaa siten vastaansanomattomasti sen, mitä kirjoittaja Valtakunnan heikkouden lähteessä pyrkii tuomaan esille, nimittäin kuinka vaarallisia valtakunnalle ovat tällaiset rahanlyöntiä ja taloutta koskevat salaisuudet, kun hallitsijat mitättömien pyyteiden ja etujen takia haluavat antaa metalleillemme leimaamalla eri arvon kuin niillä itsessään on. Tältä kaikelta vältytään sitä paremmin, mitä yksinkertaisemmin toimitaan, eli kun metalleja saadaan hyödyntää painonsa ja pitoisuutensa, toisin sanoen luonnollisen arvonsa mukaan. Tämän taas metallit saavat itsestään vapaassa liiketoiminnassa.
Jos asiat olisivat olleet näin, mainitun kuninkaan ei olisi tarvinnut esittää valitustaan. Silloin tunnettu lyypekkiläinen lainopin tohtori Jochim Röder1 ei olisi, sen jälkeen kun karoliinikolikoita oli alettu lyödä Ruotsissa, kyennyt ilman minkäänlaista kauppaa pelkällä rahakeinottelulla kiskomaan pelkästään omalta osaltaan 229 982 kappaletta karoliineja. Silloin ei olisi kolmeen vuoteen yhtäkään tanskalaista ja holsteinilaista kolikkoa vastaan voitu sulattaa yli neljää miljoonaa karoliinia, eikä silloin olisi voitu kelpotella plootuja Venäjälle 20 prosenttia korkeammalla hinnalla ja 80 prosentin tappiolla valtakunnalle, ynnä monia muita turmiollisia seurauksia.
Edellinen jakso: Seikkaperäinen vastaus, § 60
Seuraava jakso: Seikkaperäinen vastaus, § 62
paikat: Lyypekki Ruotsi Venäjä
Henkilöt: Kustaa I (Vaasa) Röder, Jochim
Raamatunkohdat:
Aiheet: