Edellinen jakso: Seikkaperäinen vastaus, § 5
Seuraava jakso: Seikkaperäinen vastaus, § 7
§ 6
Vapaissa valtioissa on aina opittu varomaan joidenkin kansalaisten ylivaltaa. Sallustius ja Tacitus antavat melkein kaikilla teostensa sivuilla ymmärtää, että suuret omaisuudet harvoissa käsissä ovat vaarallisia vapaudelle. Ateenassa katsottiin jo sotaväen luottamus Miltiadeeseen päteväksi syyksi tämän ikuiselle vankeudelle1. En kuitenkaan osaa sanoa, kuinka voimme langeta tälle täysin vastakkaisiin ajatuksiin. Puhumme, että voimien jakaminen on vahingollista. Haluamme osoittaa, kuinka kruunu sodan, valtiontalouden vajeen, urakoiden, vekseleiden, varustelun ynnä muun takia tarvitsee tiettyjen varakkaiden kauppiaiden voimallista apua, minkä takia heitä tulee pitää valtakunnan tukipylväinä, joita ilman maa ei voi kauaa selviytyä.
Minun täytyy myöntää, että joidenkin saatua säädösten ansiosta tilaisuuden kähmiä itselleen suurimman osan kruunun ja kansalaisten omaisuudesta, mikään ei ole välttämättömämpää näistä jommankumman ollessa tarpeessa kuin pyytää apua niiltä, jotka ovat kaiken saaneet käsiinsä.
Mutta juuri tästä nousee joitakin tärkeitä kysymyksiä:
Onkohan joillekin harvoille kansalaisille kertynyt tällaisia omaisuuksia heidän oman ahkeruutensa takia, vai ovatko he saaneet tukea säädöksistä? Eivätkö kauppasäännöt, ammattikuntasäännöt, luokittelut2 ja tuoteplakaatit ynnä muut saane kunniaa olla tässä merkittävänä osallisena? Tai jos tämä kiistettäisiin, miksi sitten tämä kieli on niin herkkä koskettamiselle, että huudetaan taivaisiin asti heti, kun joku hipaisee sitä? Onko tämä silkkaa patriotismia? Ja eikö ole helppo havaita, ettei olisi niin helppoa ottaa liikaa itselleen, jos olisi useampia kilpailijoita? Eikö tämä omaisuus liene suurimmilta osin hankittu kruunulta ja kansalaisilta? Tai siinä tapauksessa, että se olisikin ulkomaalaisilta, eivätkö sen koonneet ole säädösten kautta padonneet vettä naapureiltaan ja johtaneet sitä omaan myllyynsä?
Onkohan tätä voimakeskittymää käytetty oikeudenmukaisesti valtakunnan pelastamiseksi ja kansalaisten puolustukseksi? Eikö ole maailmankuulua, miten tärkeä osa sillä on ollut molemmissa onnettomissa sodanjulistuksissamme3, ja mitä se on saanut aikaan viinin, paloviinan, rukiin, kauran, kiväärien ja sotilasvarusteiden rahdeissa, kuljetuksissa ja hankinnoissa; kuinka se on menetellyt kruunun vekseleiden ja hopearahan lyönnin suhteen Pommerissa4; kuinka se on ajanut täysiarvoisen hopearahan ulos koko yhteisöstämme ja siten monin tavoin saattanut kansamme ahdistettuun tilaan; kuinka tämä sama on riepotellut kruunua ja kansalaisia horjuttamalla vaihtokurssia omavaltaisesti5; kuinka se nosti kruunun kanssa tehdyn sopimuksen suurimpien erien maksuajan langetessa kurssia yli kolmekymmentä markkaa korkeammaksi kuin se oli sopimusta solmittaessa; kuinka se on pudottanut rahapalkkaa saavien tulot kahteen kolmasosaansa; kuinka se on aiheuttanut maahan ennenkuulumattoman kalliin ajan, nostanut työpalkkoja ja saattanut kaikki hyödylliset elinkeinot surkuteltavaan tilaan?
Olisiko jokin ulkomainen mahti voinut saada joitakin valtakunnalle vahingollisia ehdotuksia läpi liittoutumatta tämän voimakeskittymän kanssa? Lieneekö sillä ollut tai onko sillä tällä hetkellä todella vaikutusta valtiopäiviimme? Onko se totuttanut kansakunnan korruptioon ja ylellisyyteen? Ja lopultakin, eikö se kaiken pahan kätkeäkseen ja kaikesta vastuusta päästäkseen ole peitellyt tämän vapautuksiin tilivelvollisuudesta ja salaisuuksiin?
Kykenisikö joku vakuuttamaan, ettei tätä mahtia väärinkäytetä vastaisuudessa siten kuin tähän asti on tapahtunut, mistä ei kuitenkaan mistään aikakirjastakaan voida löytää yhtään esimerkkiä? Ja kenen vakuutukseen kansakunta voi tässä turvautua, kun korkein valta itse on vaarassa tulla joko huiputetuksi tai yllätetyksi? Eikö tämä mahti voisi saada aikaan sellaisia lakeja, jotka parhaiten vastaavat sen pyrkimyksiä? Vai voiko pyrkimysten olettaa aina pysyvän hyveen rajojen sisällä, kun niiden itsekkäälle toteuttamiselle on laajin mahdollinen kenttä avoinna? Ja voivatko niitä vastustavat säädökset tulla toimeenpannuiksi? Eikö päivittäin kasvavasta vallasta täydy jossakin vaiheessa tulla ylivalta? Voidaanko kaikkiin
näihin kysymyksiin vastata ainoastaan niin, että täytyy erottaa vallan käyttö sen väärinkäytöstä? Vai ovatko kansakunnan kasvu, rikkaus ja vapaus kaiken tämän vallitessa hyvässä turvassa?Mitä ajattelet, lukijani, näistä kysymyksistä? Kirjoittaja on antanut Valtakunnan heikkouden lähteessä kriitikolle kattavat perusteet niihin vastaamista varten, mutta niin Seikkaperäinen kuin vastine onkin, siitä puuttuu kuitenkin vastaus näihin seikkoihin.
Lukijani, eikö ymmärryksemme lisäämisen takia kannattaisi mitä ystävällisimmin kehottaa vastineen kirjoittajaa antamaan näihin selkeisiin kysymyksiin yhtä selkeät vastaukset, sillä minun täytyy omalta osaltani myöntää, että niin pian kuin niistä tulee korkealentoisia, minä voin vain avoimesti ihmetellä sellaisen kirjoittajan oppineisuutta, mutta samalla en silti voi vakuuttua hänen sanoistaan.
Edellinen jakso: Seikkaperäinen vastaus, § 5
Seuraava jakso: Seikkaperäinen vastaus, § 7
paikat: Amsterdam Ateena kreikkalainen saari Marathon Paros Pommeri Preussin Pommeri Ranska Ruotsi
Henkilöt: Cornelius Tacitus, Publius Miltiades nuorempi Sallustius Crispus, Gaius
Raamatunkohdat:
Aiheet: