Edellinen jakso: Seikkaperäinen vastaus, § 37
Seuraava jakso: Seikkaperäinen vastaus, § 39
§ 38
Miettikäämme nyt lähemmin, mistä tämä työntekijöiden lukumäärä on otettu. Ovatkohan kaupungit koskaan kyenneet hankkimaan itselleen väkeä, eli eikö maaseudun ole vuosittain ollut pakko korvata kaupunkien tuntuvia menetyksiä tuhansilla ihmisillä?
Tämä uusi elinkeino, tarkoitan tätä pakolla toteutettua merenkulkua, johon työläisiä on otettu kaupungeista tai maalta, on ennemmin tai myöhemmin jäänyt maatalouden vahingoksi, kun 2 000 ihmistä on kokonaiseksi vuodeksi ajettu laivatelakoille ja 2 000 on otettu pysyvästi maataloudesta. Seurauksena tästä valtakunnan peltomaat ovat jääneet paitsi kaikkia niitä mitä tarpeellisimpia viljelystöitä, joita ensimmäisenä vuonna olisi voinut tehdä 4 000 ihmistä ja sen jälkeen 2 000 koko elinaikansa, minkä lisäksi peltojen tuotosta puuttuu se määrä viljaa ja elintarvikkeita, joilla nämä ihmiset olisivat voineet maataloudessa omalla työllään ravita itseään. Kyse on vähintään kolmesta tynnyrillisestä viljaa vuosittain henkilöä kohden ja yhdestä leiviskästä voita, jotka on välttämättä pitänyt hankkia sen sijaan ulkomailta näiden työläisten ylläpitoon. Tämä tekee ensimmäiseltä vuodelta 12 000 seuraavilta 6 000 tynnyriä viljaa sekä voita ensimmäiseltä vuodelta 4 000 ja kaikilta seuraavilta vuosilta 2 000 leiviskää, minkä lisäksi paljon muuta on pitänyt maksaa ulkomaille käteisellä.
Kun nyt samoin tarkastelemme niitä huomattavia lainoja, joihin varustamojen laivoja, takiloita, purjeita ynnä muuta hankkiakseen
heti sodanjälkeisenä niukkuuden aikana täytyi turvautua, mikä välttämättä edellytti suurelta osin ulkomaalaisia korkolainoja ja kalliita telakoilla tarvittavien tavaroiden tilauksia, ei ole vaikea nähdä, ovatko ne rahat, jotka omat kauppiaamme saivat rahtimaksuiksi, pysyneet ruotsalaisten vaiko ulkomaalaisten käsissä.Esimerkiksi: jos tarkastelemme vain niitä vuonna 1724 rakennettuja 248 uutta laivaa, jotka keskimäärin maksoivat jokainen 10 000 kuparitaaleria, niiden varustamiseen tarvittiin 2 ½ miljoonan lainat, minkä takia ulkomaalaisille muuten myytävissä ollut rautamäärän arvo pieneni pahimmillaan puoleen miljoonan kuparitaaleriin omaan laivanrakennukseen käytetyn raudan vuoksi. Kunkin laivan takilaan, köysiin, touveihin ja niin edelleen saattoi kulua suunnilleen 15 kippuntaa eli yhteensä 3 720 kippuntaa hamppua, joka kippunnan hinnan ollessa 200 taaleria vei 744 000 kuparitaaleria valtakunnasta. Jos nyt lisäämme jokaista alusta kohden tuhat kyynärää purjekangasta, joka pääosin tuotiin valmiina, ja laskemme sen hinnaksi yhden kuparitaalerin kyynärältä, se tekee 248 000 kuparitaaleria eli hankitun hampun arvoon yhdistettynä lähes miljoona taaleria, jotka tuona vuonna menivät ulkomaalaisille. Jos nyt nämä 248 laivaa rakennettiin ulkomaisin 2 ½ miljoonan lainoin, valtakunta menetti pelkkinä kuuden prosentin korkoina 150 000 taaleria vuosittain.
Edellinen jakso: Seikkaperäinen vastaus, § 37
Seuraava jakso: Seikkaperäinen vastaus, § 39
paikat:
Henkilöt:
Raamatunkohdat:
Aiheet: