Edellinen jakso: Seikkaperäinen vastaus, § 35
Seuraava jakso: Seikkaperäinen vastaus, § 37
§ 36
Jos tapulikaupunkien kauppiaat olisivat kaikkien entisten elinkeinojensa rinnalla kyenneet hoitamaan laivanvarustamojaan edes jotenkin voitollisesti, ei olisi voitu sanoa, että merenkulku raunioituisi ilman tuoteplakaattia eikä että tämä kauppa tuotti silkkaa tappiota. Edellä on jälleen muistutettu, ettei ollut mitään säädöstä, joka olisi estänyt heitä ottamasta itselleen kaikki omat rahtikuljetuksemme, joita he halusivat. Siten ainoa ajateltavissa oleva tulkinta on, että nämä alukset maksoivat varustajilleen niin paljon työkustannuksina, miehistön palkkoina, ennakkomaksuina ja niin edelleen, että he joko eivät lainkaan voineet käyttää niitä niin alhaisilla rahtihinnoilla kuin ulkomaalaiset tarjosivat omiaan tai tekivät sen suurin tappioin.
Oli vain kaksi mahdollista tapaa välttää tämä tappio: joko saada varustamon rahtihintoja nostettua tai halvemmilla kustannuksilla aluksia ja työväkeä. Kumpikaan näistä ei ollut mahdollinen ilman kansakunnalle koituvia tappioita tai kustannuksia. Edellinen on juuri edellä selvästi osoitettu. Mitä taas tulee jälkimmäiseen: jos tämä olisi jonkinlaisen pakon avulla ollut mahdollista toteuttaa, varustamojen tappio olisi pitänyt jakaa oikeudenmukaisesti työväen kesken niin, että kaikki olisivat saaneet työstään vähemmän kuin mitä nyt todellisuudessa kaikkialla maksettiin. He eivät näet tämän elinkeinon kohdalla olleet oikeutettuja enempään kuin mihin varustajilla oli varaa. Eli jos vuonna 1724 laivanrakennukseen käytetyt 586 000 päivätyötä olisivat nyt maksaneet varustajille miljoona kuparitaaleria, ne eivät silti olleet läheskään niin arvokkaita, jos otetaan huomioon laivojen varustajille tuottamat tappiot. Olkoon silloin esimerkiksi
600 000 taaleria se hinta, jonka varustajat juuri ja juuri olisivat voineet maksaa.Jokainen ajattelevainen huomaakin, että nämä 600 000 taaleria olivat silloin oikea arvo näille 586 000 päivätyölle, jotka käytettiin tuona vuonna laivanrakennukseen, ja siten 400 000 taaleria vähemmän kuin varustamot todellisuudessa maksoivat. On myös varmaa, että kauppiaamme mielellään olisivat pitäneet tämän ylijäämäsumman, jos he olisivat kyenneet saamaan työntekijöitä edullisemmin ehdoin, ja toisaalta yhtä ilmeistä on, että ne 2 000 ihmistä, joiden oletettiin työskennelleen koko vuoden laivanrakennuksessa, olisivat mielellään tyytyneet 600 000 taaleriin, jos heillä ei olisi ollut muuta suurempaa ansiota toisissa elinkeinoissa. Mutta kun heitä ei saatu alle 400 000 taalerin lisäyksellä ryhtymään tähän työhön, käy selväksi, että he olisivat joissakin muissa elinkeinoissa pystyneet ansaitsemaan lähes yhtä suuren summan, joka heille nyt täytyi tarjota laivanrakennuksesta, nimittäin miljoonan, mikä on 400 000 taaleria enemmän kuin heidän laivanrakennustyönsä todellinen arvo.
Jos nyt sovellamme tässä kansallisen voiton kiistatonta määritelmää, johon väistämättä päädymme ja joka koostuu siitä, ”että mahdollisimman pieni määrä ihmisiä tuottaa tavaroita, joiden arvo on mahdollisimman suuri”, mitä on valaistu lähemmin edellä mainitussa kirjoituksessa samasta aiheesta, niin mikään totuus ei ole päivänselvempi kuin että ne 2 000 ihmistä, jotka vuonna 1724 työskentelivät vain laivanrakennuksessa ja siinä valmistivat tavaraa 400 000 taalerin arvosta vähemmän kuin olisivat tehneet muissa töissä, samalla aiheuttivat yhtä suuren menetyksen koko kansakunnalle, mikä oli varsinaisesti se, mikä piti todistaa.
Purjehtiminen näillä 248 laivalla vaati nyt vuosittain miehistöiksi jatkuvasti vähintäänkin 2 000 miestä, jotka ruokkisivat itsensä ja läheisensä suurimmaksi osaksi tästä elinkeinosta. Kun rahdit nyt kannattivat niin huonosti, on varmaa, että myös merimiesten on täytynyt olla liian kallispalkkaista, ja heidän voidaan edellä kuvatulla tavalla todistaa aiheuttaneen työllään tässä elinkeinossa niin suuren kansallisen tappion kuin varustajat ilman tuoteplakaattia olisivat menettäneet heidän palkkauksessaan.
Edellinen jakso: Seikkaperäinen vastaus, § 35
Seuraava jakso: Seikkaperäinen vastaus, § 37
paikat:
Henkilöt:
Raamatunkohdat:
Aiheet: