Kootut teokset | Samlade skrifter | Selected Works
Kirjoitus: Seikkaperäinen vastaus

Seikkaperäinen vastaus, § 33

Edellinen jakso:

Seuraava jakso:

Tekstin koko: A A A A


Näkymävalinnat:

§ 33

Katso lukijani, tässä on nyt tuoteplakaatin säätämisen laillinen asiainkulku tuotuna silmiesi eteen sellaisena kuin se kuninkaallisen kauppakollegion omassa nöyrässä kirjoituksessa on kuninkaalliselle majesteetille esitetty. Ei ollut mikään salaisuus, kuka kollegiota tässä painosti. Mainittu kollegio sanoo itse usein viitatussa kirjeessään, että Tukholman maistraatti oli 21. elokuuta samana vuonna lähettänyt tätä suunniteltua kieltoa koskevia kauppaporvariston muistutuksia. Niissä porvarit monisanaisesti esittävät sen välttämättömäksi Ruotsin merenkulun täydellisen tuhon estämiseksi, sillä heidän sanomansa mukaan kukaan ei voisi käyttää varojaan sellaiseen toimintaan, joka ei tuottaisi mitään muuta kuin tappioita.

Tässä Tukholman porvaristo myöntää, että Ruotsin laajenemaan pakotettu merenkulku oli porvareille tappiollista niin kauan kuin heillä oli ulkomaisia kilpailijoita, eikä heille ollut tässä suhteessa mikään tarpeellisempaa kuin päästä päättämään hinnoista, sillä mikä tahansa muu korvaus kaupassa on mahdoton.

Lukijani, ajattele nyt, mistä tämä tappio sai alkunsa. Voitonhan oli täytynyt olla tälle porvaristolle suhteessa pienempi tässä elinkeinossa verrattuna siihen, mitä sama porvaristo aiemmissa liiketoimissaan oli voinut hankkia, mistä syystä sitä täytyy kutsua tappioksi. Jos kauppa kerran on elinkeino ja elinkeinon tuottama voitto on kansakunnan voittoa ja päinvastoin, käy vastaansanomattomaksi, että kaupassa ulkomaalaiselta saatu voitto on oikeaa kansallista voittoa, mutta kun kauppiaat myönsivät, että heidän lisääntynyt merenkulkunsa aiheutti heille tappioita, oli kiistatonta, että myös kansakunta häviäisi samalla.

Tässä täytyy tarkkaan huomata, että vaikka meteliä pidettiinkin siitä, että ulkomaalaiset syrjäyttivät omat tapulikauppiaamme ulko- ja kotimaisesta merenkulusta, ei silti ollut mitään koti- tai ulkomaista säädöstä, joka olisi estänyt tapulikauppiaita harjoittamasta meidän tuonnillamme ja viennillämme ja kotimaisten paikkakuntiemme välisillä rahdeilla niin suurta kauppaa kuin he halusivat ja katsoivat itselleen kannattavaksi. Kuninkaalliset kollegiot eivät koskaan ole voineet väittää muuta, eikä edes itse Tukholman porvaristo. Tämän jos minkä pyydän lukijaa säilyttämään hyvin muistissaan, sillä juuri tässä on kätkettynä salaisuus ja se solmu, jota en ole nähnyt kenenkään avanneen.

Tukholman kauppaakäyvä porvaristo ei siten valita mistään itsensä vastaisesta säädöksestä, vaan ainoastaan väkisin laajennetun merenkulun tappioista, joihin kuninkaallinen kauppakollegio on tuoteplakaatin toivossa heidät johtanut.

Nyt kysytään, mistä tämä tappio syntyi. Oliko joku, joka esti heitä viemästä runsaslukuisilla uusilla laivoillaan tavaroita maasta ja tuomasta niitä sinne? Oliko joku, joka kielsi heitä ansaitsemasta tavaroiden kuljettamisella kotimaan paikkakuntien välillä? Kukaan ei ole sellaista tehnyt. Miksi sitten porvaristo valittaa tappioista, jotka syntyisivät ellei ulkomaalaisia estettäisi? Kuninkaallinen kauppakollegio vastaa itse sanoen, että ulkomaalaiset olivat tyytyväisiä pelkkiin rahtimaksuihin, mutta omamme halusivat myös saada niiden lisäksi voittoa, eli he halusivat saada samasta palveluksesta kalliimman maksun. Tämän lisäksi myös asia itsessään on niin käsinkosketeltava, että jonkin toisen tyyppistä ulossulkemista on tuskin tapahtunut muuten kuin jonkun erityisen tapahtuman seurauksena. Kun nyt haluan myöntää, kuten Tukholman kauppiaat ja kuninkaallinen kauppakollegio väittävät, että tapulikauppiaittemme oli mahdotonta pystyä kilpailemaan hinnoilla tuollaisista rahdeista ulkomaalaisten kanssa ilman tappioita, kukaan ei voine kieltää, että he tässä hiljattain laajennetussa elinkeinossaan ansaitsivat vähemmän kuin vanhoissa liiketoimissaan. Siitä ei voinut näin seurata muuta kuin yhtä suuri tappio koko kansakunnalle kuin oli heidän aiempien ja myöhempien ansioidensa välinen erotus, mikä on tarkemmin todistettu ja selvitetty painosta hiljattain tulleessa kirjoituksessa Kansallinen voitto1 pykälissä 2, 3, 4 ja niin edelleen.

Näiden kuitenkin ilmiselvästi vain väkisin toteutetun laivanrakennuksen takia aiheutuneiden tappioiden estämiseksi säädettiin tuoteplakaatti, jotta ulkomaalaiset eivät voisi painostaa kotimaisia varustamojamme niin mataliin rahtimaksuihin kuin aiemmin. Mutta täytyy harkita tarkasti, kuuluvatko kalliimmat rahtimaksut ruotsalaisten vai ulkomaalaisten korvattaviksi, koska tässä kriitikko erehtyy ja monet muut hänen mukanaan. Ulkomaisesta rahtikaupasta tuli tuoteplakaatin takia pikemminkin rajoitettua kuin edistettyä, koska sitä seurasi vuonna 1725 hollantilainen vastaplakaatti2, joka esti ruotsalaisia laivoja purjehtimasta Hollantiin mukanaan muita kuin ruotsalaisia ja suomalaisia tuotteita. Kaikissa ulkomaalaisissa rahdeissamme hollantilaiset, englantilaiset ja muut merimahdit pystyivät kilpailemaan kanssamme kuin aiemmin, niin ettei kukaan muu kuin se, joka tarjosi halvimman hinnan, voinut saada rahtia. Ne palvelivat nyt sitä paremmin ulkomaanliikennettä, kun heidät tuoteplakaatin avulla suureksi osaksi suljettiin pois Ruotsista. Plakaatti ei siten ole kyennyt saamaan ­aikaan minkäänlaista ulkomaisen rahtipurjehduksen kasvua, mutta hyvinkin sen laskun, ellei oleteta plakaatin aiheuttaneen laivanrakennuksen raivokasta lisääntymistä, joka täysin harkitsemattomasti on kasvattanut alusten lukumäärää paljon yli oman tarpeen, sillä kaikki ulkomaista rahtipurjehdusta puoltaneet tekijät olivat aiemmin suurempia tai vähintäänkin yhtä suuria.

Kun tämä nyt on todistettu, täytyy enää vain korvata tämä tappio rahti­maksuissa, joita maksetaan ulos- ja sisäänlaivattavista tavaroista ja kotimaisten paikkakuntien välisistä kuljetuksista.

Ensin mainitussa tapauksessa täytyy joko kotimaan tai ulkomaiden asukkaiden korvata varustamojen toimeentulolle tarpeelliset rahtimaksujen korotukset, jälkimmäisessä tämä jäisi suoraan kansalaistemme tehtäväksi. Jos nyt väitetään, että ensimmäisessä tapauksessa tämän korvauksen suorittavat ulkomaalaiset, niin he ovat silloin katsoneet olevansa pakotettuja (koska on selvää, että he eivät ole tehneet sitä hyvää hyvyyttään) maksamaan vientituotteistamme sen verran enemmän ja pyytämään tuontituotteistamme sen verran vähemmän kuin mihin tämä korvaus voisi nousta, jos ruotsalaiset saisivat tavaroistaan muilta yhtä hyvän hinnan kuin aiemmin ja voisivat muilta hankkia tarvitsemansa tavarat tavalliseen hintaan. Mutta jos tuoteplakaatin puolestapuhujat eivät nyt kykenisikään näyttämään toteen sellaisia pakottavia olosuhteita, jotka sen säätämisellä olisi saatu ulkomaalaisille aiheutettua varustamoidemme pitämiseksi tappiottomina, ja he silti uskovat ulkomaalaisten antavan tämän korvauksen, niin minun täytyy myöntää, että he luottavat ulkomaalaisiin paljon enemmän kuin kirjoittaja, jota syytetään ulkomaalaiseksi ja valtakunnan viholliseksi. Näin he joutuvat suoraan ristiriitaan riittävien perusteiden periaatteen3 kanssa väittäessään, että ulkomaalaiset pitävät varustamojamme pystyssä ilman erityistä syytä.

Yksinkertaisen voisi pian saada uskomaan, että ilman riittäviä perusteita4 tapahtuu paljonkin, mutta hänen päähänsä tuskin saataisiin mahtumaan, että joku antaisi toiselle muutamia miljoonia ilman syytä. Jos tässä edellä olisi todistettu kiistattomimmista asiakirjoista, että raudan, valtakunnan tärkeimmän vientituotteen, hinta laski tuoteplakaatin säätämisestä lähtien 20 ensimmäistä vuotta kotimaassa ja ulkomailla jopa 20 taaleria kippunnalta ja muiden vientituotteiden hinta sen mukana ja suolan hinta nousi molemmissa paikoissa, ja silti sanottaisiin joko että ulkomaalaiset korvasivat varustamojemme tappiot tai että plakaatti on tältä osin kasvattanut kansallista voittoa, niin minun on sanottava, että nämä väitteet törmäävät niin lujaa itse ristiriidan periaatteeseen5, että näin epätoivoiset hyökkäykset saattavat kääntää sen täysin päälaelleen.


  1. Kansallinen voitto
  2. hollantilainen vastaplakaatti: Vuonna 1729 voimaan astunut asetus, joka asetti Hollantiin tuleville ruotsalaisille aluksille tuoteplakaattia vastaavat rajoitukset. Extract uyt het Register der Resolution van der Ho: Mo: Heeren Staaten Generael der Vereenigde Nederlanden 21.2.1725. Ks. myös Lähde.
  3. riittävien perusteiden periaatteen: alkutekstissä lat. principium rationis sufficientis
  4. ilman riittäviä perusteita: alkutekstissä lat. sine ratione sufficiente
  5. ristiriidan periaatteeseen: alkutekstissä lat. principium contradictionis

Alkuperäisdokumentit

Jaksot

Edellinen jakso:

Seuraava jakso:

paikat:

Henkilöt:

Raamatunkohdat:

Aiheet: