Kootut teokset | Samlade skrifter | Selected Works
Kirjoitus: Seikkaperäinen vastaus

Seikkaperäinen vastaus, § 22

Edellinen jakso:

Seuraava jakso:

Tekstin koko: A A A A


Näkymävalinnat:

§ 22

Siirrymme nyt, lukijani, lähemmäs kriitikkoa tässä kaksintaistelussa. Hän on täyttänyt lähes koko ensimmäisen arkin kovilla syytöksillä haavoittaakseen niillä kirjoittajaa, jotta hän sen jälkeen niin paljon helpommin saisi nujerrettua tämän.

Kirjoittajaa nimitetään siinä ilman kunnollista perustetta pätemishaluiseksi ja viisastelevaksi. Hän sanoo, että kirjoittaja haluaa tehdä vaikutuksen pätevyydellä ja rohkealla kirjoitustavalla, että kirjoittaja on tehnyt arveluttavan yrityksen, ollut harhaluulojen, ennakkokäsitysten, tiettyjen aikomusten, puutteellisten käsitysten, pintapuolisten ja hätiköityjen mielipiteiden vallassa. Kirjoittajan sanotaan esittävän tyhjiä ehdotuksia ja elättävän epämääräisia ajatuksia, jotka puistattavat kriitikkoa ja tahtovat valtiolle pahaa. Kirjoittajan katsotaan olevan se, joka on repostellut ja tuominnut taloudellisia säädöksiämme epämääräisin perustein, joka on luonut liian hätäisen silmäyksen lähteeseen ja säikähtänyt harhaluulojensa, pelkojensa ja epäilyksiensä takia ja joka on nähnyt harhoja ja saarnaa siksi ilmestyksistään. Hän kutsuu kirjoittajan lauseita ilmiselviksi harhakuvitelmiksi ja hillittömäksi vapaa-ajatteluksi, joka nousee kaikkia terveitä käsityksiä vastaan ja hyökkää jopa valtakunnan järkevän taloudenpidon perusteisiin, mikä saattaisi suistaa isänmaan vaaralliseen onnettomuuteen.

Edelleen puhutaan kirjoittajasta yksittäisenä henkilönä. Mitäköhän pitäisi uskoa kriitikon tällä tarkoittavan? Onkohan olemassa kaksin- tai kolminkertaisia henkilöitä, vai tarkoittaneeko tämä yksityistä, jolla ei ole oikeutta puhua muiden kuin yksinomaan itsensä puolesta? Kuinka arvoisa kriitikko voisi tämän tietää, kun hän itse vakuuttaa vilpittömästi ettei hän tunne kirjoittajaa eikä tiedä, kuka tämä on? Eikö olisikin helposti voinut käydä niin, että hän olisi käsittänyt väärin Ruotsin kuninkaanvakuutuksen kahdeksannen pykälän1, sillä yleiselle tarkastelulle on henkilön sijasta alistettu hänen käsittelemänsä aihe. Kriitikon mukaan kirjoittajan käyttämät käsitteet ovat kuvitellun syvällisiä näkemyksiä ja viisastelevia vastakohtaisuuksia, jotka pistävät jokaisen ajattelevan ihmisen silmään. Hänet esitetään sellaiseksi, joka haluaa uskotella näkevillä silmillä varustetuille ihmisille, että he ovat sokeita, ja heti tämän jälkeen, että tällaista yritystä voitaisiin hyvinkin nimittää hulluudeksi.

Mutta minun täytyy lopettaa: jos toistaisin kaikki kriitikon esittämät tämäntapaiset perustelut, jotka hän esittää ennen kuin hän vähimmässäkään määrin pääsee asiaan, luettelosta tulisi aivain liian pitkä. Koko 11. sivu ei sisällä juurikaan muuta kuin suoraan ja epäsuorasti kirjoittajaa vastaan kohdistettuja kovimpia syytöksiä.

Kriitikko esittää ne epäilemättä siinä tarkoituksessa, että ne luettaisiin kirjoittajan käytöksellään hyvin ansaitsemaksi häpeäksi. Siksi ei voikaan olla muuta kuin kriitikolle mieleen, kun muistutan lukijaa niistä perusteluista, joilla kriitikko on aloittanut vastineensa, ja tämä sitä suuremmalla syyllä, kun nämä perustelut ovat sen laatuisia, ettei niihin voida säädyllisessä kirjoituksessa vastata.


  1. kuninkaanvakuutuksen kahdeksannen pykälän: Viittaa todennäköisesti vuoden 1751 kuninkaanvakuutuksen §:n 8 kohtaan, jossa kielletään valtiopäiväedustajiin sanojen tai tekojen muodossa kohdistuva ahdistelu.

Alkuperäisdokumentit

Jaksot

Edellinen jakso:

Seuraava jakso:

paikat:

Henkilöt:

Raamatunkohdat:

Aiheet: