Edellinen jakso: Seikkaperäinen vastaus, § 19
Seuraava jakso: Seikkaperäinen vastaus, § 21
§ 20
Tässä isänmaallisessa innossamme löysimme vielä uuden rikkauden lähteen, Itä-Intian kaupan. Havaitsimmehan, että Euroopan eturivin merimahdit olivat nähneet paljon vaivaa sen luomiseksi ja edistämiseksi ja siten tulleet rikkaiksi. Huomasimme, että se lisäisi ja vahvistaisi sekä kauppaa että merenkulkua. Kykenimme totta tosiaan vankoin perustein todistamaan, että koko valtakunta voittaisi huomattavasti Itä-Intian kaupan ansiosta. Kukapa voisi tätä ja muita hyviä ehdotuksia katsoessaan muuta kuin ilokseen nähdä isänmaansa jo pelastuneen uhkaavasta vaarasta?
Paloimme innosta, ja jos arvaan oikein, meillä vallitsi silkka isänmaallisuus. Meitä elähdytti toivo onnellisesta lopputuloksesta niin yhdessä jos toisessakin asiassa. Itä-Intian kaupan toimeenpanon laiminlyönti ja jättäminen odottamaan omaa aikaansa ja riippuvaiseksi alamaisten omasta ahkeruudesta nähtiin yhtä suureksi vaaraksi kuin tuoteplakaattia säädettäessä: toimeenpanon piti tapahtua heti. Se, joka halusi aloittaa työn, saisi siksi privilegiot, lainat, henkilökohtaiset vapaudet ja etuoikeudet. Kansalaisia kerääntyi sankoin joukoin (he eivät kuitenkaan olleet aivan puusta pudonneita) iloitsemaan, että valtion heille välittämän merkittävän avun ansiosta he voisivat olla isänmaalleen niin hyödyllisiä kuin minä heitä nyt pidettiin.
Kaikki kävi tähän asti vauhdilla, mutta tässä törmättiin vaikeaan solmuun. Eli mihin? Puuttui rahaa toteuttaa ehdotukset.
Tämä oli sääli. Raaputimme itseämme joitakin kertoja korvan takaa. Tarkastimme, mitä meillä oli, mutta siinä ei ollut paljoa juhlimista.Joku sanoi: Köyhiä olimme ennen, mutta vielä köyhemmiksi meidän täytyy tulla, jos kauppa ja manufaktuurit voidaan vain rahan avulla pakottaa käyntiin, kun ne eivät saa seurata luontoa. Varmaa on, että alussa syntyy kuluja: entäpä jos meitä huijataan? Tarvitsen rahani itse, hän jatkoi. Enkä tiedä, mitä muita epäilyksiä hän vatvoi sisällään viitsimättä tuoda niitä esille. Mitä muuta voisimme kuin katkeroitua hänelle? Yksi meistä polki jalkaa lattiaan ja sanoi: Vaikene! Uskonkin, että epäilijä sai jopa sellaisen korvapuustin, että myssy lensi hänen päästään, mutta hän ei uskaltanut vastustella, sillä meitä oli liian monta.
Neuvottelimme keskenämme, mitä nyt olisi tehtävissä. Emme pääse eroon raudastamme, eivätkä ulkomaalaiset halua maksaa siitä mitään. Terva ja laudat eivät enää käy kaupaksi Portugalissa, joka alkaa nostaa suolansa hintaa. Rahti tulee meille liian kalliiksi, että voisimme purjehtia sinne pelkässä painolastissa, tämä on jo muutoinkin kyllin kallista. Ruukinomistajaparat, kuinka surkeasti he valittavatkaan! He haluavat saada kauppiailtamme luottoja laitostensa pyörittämiseen, sillä elinkeino pysähtyy muuten täysin, mutta heillä ei ole mahdollisuutta saada niitä mistään. Kauppiaat kuulostavat itse puolet pahemmilta sanoessaan, että ulkomailla he saavat raudastaan rahat vasta myöhään tai eivät koskaan, ja hädin tuskin enää luottoakaan sitä vastaan. Enkä tiedä, eräs lisäsi, millä ruukinomistajat koskaan voisivat maksaa lainansa, kun heidän tuotannollaan ei ole mitään arvoa. Pelkään, että kokonainen joukko heitä lopulta lähtee kuin varpunen tähkältä1. Tunnen heistä viisi tai kuusi, jotka ovat jo joutuneet luopumaan omaisuuksistaan, ja ellei tarjoudu mitään mahdollisuutta päästä käsiksi rahoihin, yleinen kurjuus valtaa maan.
Tässä eivät muruset riitä; kaikki tarvitsevat rahaa, ruukinomistajat, kauppiaat ja manufakturistit, kukin tynnyreittäin. Sehän on naurettavaa, eräs sanoi, että lyödään rahaa tyhjästä. Mitä, vastasi toinen, tulisiko hankkeemme nyt siksi pysähtyä ja mennä nurin? Eikö täällä olekaan yhtään aarteenetsijää
tai kullantekijää? Jos me vain voittaisimme tämän vaikeuden, olisin valmis takaamaan, että ehdotus onnistuu. Kyllä, totesi toveri, tämä on vaikea jos. Tämä jos on saattanut monet vararikkoon aiemmin. Monet menettivät sekä takkinsa että miekkansa. Monet ovat samasta syystä joutuneet velkavankeuteen, ja joskus, kun pahantekijällä ei ole ollut mitään, millä maksaa velkansa, se on maksanut hänen selkänahkansa.Samassa ehdotuksentekijä astui täysin kylmäverisesti sisään kasvoillaan kopea ilme ja koskematta hattuunsa sanoi: Kaikkia kolmea tullaan auttamaan, kun vain etenemme varovasti. Manufakturistille kerätään rahaa kansalaisilta. Ne annetaan vain lainaksi, jonka hän pian maksaa muille alamaisille korkojen kera takaisin. Kauppiaille avaamme pankkimme: he saavat nostaa sieltä painavimmat rahat, sillä hehän voivat ajan mittaan hankkia niiden tilalle hopeaa ulkomailta ja väliaikana maksaa korkoja, kaikki eduksi pankille ja pankin myötä valtakunnalle.” Mutta se, jota erityisesti pidin hänessä erikoisena ja aluksi jopa taikuutena, oli kyky siirtää omaisuuksia ja kiinteistöjä, jotka ovat 40:n, 50:n, jopa sadan peninkulman päässä Tukholmasta ja joista jokainen on suurempi kuin koko pankkitalo, sisälle pankkiin, lyödä ne siellä kuparirahoiksi2, muuttaa kuparirahat paperiksi ja ryypätä, syödä, juoda, pelata tai tuhlata ne kaikki pois. Ruukinomistajille löydettiin tämän lisäksi toinen keino raudan muuttamiseksi rahoiksi3. Tämä kuulostaa varmasti hieman todennäköisemmältä, vaikka se vaikuttaisi käyvän aika raskaaksi, mutta sama kai se on, kunhan tullaan toimeen. Käykö tämä?, huusi eräs. Kyllä, sanoi toinen. Tehkööt sitten niin, totesin. Saamme nähdä, kauanko tämä toimii.
Tästä suuresta löydöstä, joka lyhyessä ajassa teki köyhtyneestä kansasta rikkaan kansakunnan, tuli yleinen ilonaihe. Keksijä ylpeili hyvin oivalletusta ehdotuksestaan. Juuri sen takia joudumme nyt hikoilemaan, sillä se käänsi päälaelleen kaiken turvan kaupassa, rahoissa ja liiketoimissa.
Edellinen jakso: Seikkaperäinen vastaus, § 19
Seuraava jakso: Seikkaperäinen vastaus, § 21
paikat: Eurooppa Itä-Intia Portugali Tukholma
Henkilöt:
Raamatunkohdat:
Aiheet: