Edellinen jakso: Kärryjen parantaminen, § 18
Seuraava jakso: Kärryjen parantaminen, kuvaliite Tab. II
§ 19
Tiedän, että useampiakin vastaväitteitä varmaan esitetään, mutta en suurestikaan piittaa niistä.
Ennen kuin jätän lukijani seuran, haluan hyvää tarkoittaen esittää ehdottomasti parhaana pitämäni pyörien raudoitustavan, jota muutkin kuin minä ovat ryhtyneet käyttämään.
Tunnetusti pyörät yleensä raudoitetaan kuudella rautaliuskalla, joista jokainen on pituudeltaan 1/6 pyörän ympärysmitasta, siten että kiinni naulattuna liuska aina sitoo yhteen pyörän kaaret. Kaikki sekä kaarien että pitkittäisliuskojen saumakohdat peitetään sitten poikittaisilla liuskoilla. Eräät jättävät nämä viimeksi mainitut kuitenkin pois, koska ne edistävät itse pyörän lahoamista.
Kun muistamme, etteivät pyörät ole muuta kuin holveja, joiden on joka puolelta kannateltava koko niiden varaan laskettua kuormitusta, joka usein kasvaa uskomattoman suureksi pyörän pudotessa pieniltä kohoumilta tai jonkin kovan esteen pysäyttäessä sen liikkeen, havaitsemme, että tarvitaan ehdottomasti epätavallista lujuutta, jotta pyörä kestäisi käytössä pitkään. Mikäli kaarien päät ovat hiukankin erillään toisistaan, tästä aiheutuu ajon aikana heiluntaa ja hankausta,
joka väistämättä laajentaa kaarien välisiä aukkoja. Tällaista raudoitustapaa käytettäessä ei pian ole jäljellä lainkaan voimaa painamassa kaarien päitä yhteen, ja pienimmänkin raon avauduttua niiden väliin holvin koko kantovoima nojautuu pelkästään nauloihin, joilla pitkittäiset liuskat on kaariin kiinnitetty. Jos naulat vähänkin löystyvät tai niiden reiät liuskoissa ovat väljät, alkaa lähin kaarien välinen sauma aueta, ja kun yksi kohta antaa myöten, on koko holvin kantovoima kadonnut.Tämä heikkous voidaan parhaiten torjua raudoittamalla koko pyörän kehä yhdellä liuskalla: se taotaan puisen kehän levyiseksi, mitataan pyörän kehän mittaiseksi, siihen isketään 12 naulanreikää ja päät hitsataan sitten yhteen siten, että vanteesta tulee pikemminkin liian pieni kuin liian suuri. Tämän jälkeen vanne muotoillaan ympyräksi ja kokeillaan, saadaanko se useiden vannehakojen1 avulla painetuksi pyörän päälle. Ellei tämä onnistu, sitä avarretaan takomalla vielä hieman laajemmaksi ja se painetaan pyörän päälle mahdollisimman kuumana monen miehen voimin aivan samoin kuin iso tynnyri vannehditaan. Jäähtyessään rauta luonnollisesti kutistuu ja sitoo samassa määrin tiukemmin holvin yhteen. Rautavanne kiinnitetään sitten lyömällä kaikkiin reikiin keskimittainen naula. Niiden tehtävänä on vain pitää vannetta paikallaan, niin ettei se minkäänlaisten sattumusten takia pääse putoamaan pyörän päältä. Näin kaikki pyörän kaaret on sidottu mitä tiukimmin toisiinsa, ja niistä muodostuu vuorenluja holvi; silloin holvia eivät pidä koossa naulat, vaan rautavanteen koko voima; silloin pyörä ei lahoa poikittaisten liuskojen alta; silloin näihin ei tuhlata rautaa; silloin ei niiden takomisessa ja kiinnittämisessä tehdä turhaa työtä eivätkä myöskään pyörän puolat pääse mitenkään irtoamaan sen navasta.
Tällaisen raudoituksen hankaluutena tuntuu olevan se, ettei uutta puolaa voida panna paikalleen ilman koko rautavanteen irrottamista, jos jokin puola jonkin ankaran kolhun takia katkeaa. Ylivoimaisen vaikeaa ei kuitenkaan liene panna pyörää naulojen poistamisen jälkeen makaamaan alasimelle ja pakottaa 15 tai 18 markan painoisella moukarilla rautavanne irtoamaan pyörästä ja korjata vaurio.
Olen onnellinen, jos voin tällä kärryjen parannuksella palvella maanmiehiäni, mutta pidän heitä vielä onnekkaampina, jos he saavat käyttöönsä jonkin tätä edullisemman parannuksen.
Ingenio, impensis atque industria.2
Suom. Heikki Eskelinen
Edellinen jakso: Kärryjen parantaminen, § 18
Seuraava jakso: Kärryjen parantaminen, kuvaliite Tab. II
paikat:
Henkilöt:
Raamatunkohdat:
Aiheet: