Edellinen jakso: Kärryjen parantaminen, otsikkosivu
Seuraava jakso: Kärryjen parantaminen, § 2
Anders Chydeniuksen, Kokkolan kappalaisen, vastaus mainittuun kysymykseen
§ 1
Joka päivä keksitään sadoittain uusia laitteita, joista voi olla isänmaalle suurta hyötyä, jos niitä ryhdytään yleisesti käyttämään; usein ne jäävät kuitenkin keksijöittensä papereihin ja pääsevät harvoin lainkaan käyttöön. Nehän ovat uusia, monimutkaisia eivätkä käsityöläisemme juuri pysty valmistamaan niitä ilman keksijän opastusta.
Kummallista silti on, ettei moniin vanhoihin ja päivittäin käytettyihin laitteisiin ole vielä saatu aikaan parannuksia, jotka ovat olleet sekä mahdollisia että helposti toteutettavia. Lienevätkö tähän jossakin määrin vaikuttaneet halu saada itse kunniaa uuden keksinnön tuottamisesta tai uutuudenhimo.
Työkärrymme kuuluvat varmastikin niihin välineisiin, joiden rakennetta ei ole vielä vakavasti pohdittu. Ruotsissa niillä kuljetetaan vuosittain miljoonia leivisköjä tavaraa tuhansien peninkulmien mittainen matka. Todellakin, millaista hyötyä niihin tehtävät parannukset voisivatkaan tuottaa valtakunnalle! Jos Ruotsissa vuosittain työkärryihin tai vankkureihin, jotka ovat vain kaksinkertaistetut kärryt, lastattava tavaramäärä olisi vaikkapa 7 miljoonaa leiviskää ja Kuninkaallisen tiedeakatemian esittämään kysymykseen1 voitaisiin vastata myöntävästi, parannusten toteuttaminen kävisi helposti päinsä ja ne leviäisivät ajan mittaan yleiseen käyttöön, niiden avulla voitaisiin 3 miljoonaa leiviskää kuljettaa vuosittain ilman lisäkustannuksia eli koko maan kärryillä kulkevan tavaraliikenteen kustannuksia saataisiin kevennettyä 3/7:lla. Kukapa voi silloin pitää turhana aikaa, vaivaa ja kustannuksia, jotka käytettäisiin näin tärkeän asian selvittämiseen?
Edellinen jakso: Kärryjen parantaminen, otsikkosivu
Seuraava jakso: Kärryjen parantaminen, § 2
Henkilöt:
Raamatunkohdat:
Aiheet: