Föregående avsnitt: Svar på frågan angående kärrors förbättring, § 9
Följande avsnitt: Svar på frågan angående kärrors förbättring, § 11
§. 10.
Friction har jag åter på följande sätt sökt minska. Uti våra vanliga arbets-kärror gnider järn mot järn och trä; men af försök är klart, at järn mot järn och trä förorsakar en svår friction, och malm däremot (en blanning af koppar och tenn) har mot järn ganska liten, allenast man får en sådan malm, som i det närmaste är lika hård med järnet.
Ju mera tenn lägges til kopparen vid dess upsmältning, ju hårdare blifver kopparen, ja, som glas och hårdaste stål; men då är den alt för spröd, och dess ojämnheter måste förorsaka en svårare gnidning med järnet, som då ej annat kan, än gifva efter; men lägges åter tenn för litet, blifver malmen för lös, så at järnets ojämnheter nöta den för mycket, då äfven friction måste vara svårare. Det fordras altså en viss proportion af hvardera, om malmen skal kunna afpassas lika hård med järnet.
Genom flera försök har jag märkt, at 7 lod Ängelskt tenn1 på hvart skålpund koppar gör redan malmen alt för skör; men 7 lod verk-tenn, sådant, som Kangjutare arbeta, tycks blifva lagom, dock gör kopparens och tennets särskildta art någon förändring härutinnan. När en hvass kant af malmblanningen slås emot en lika hvass järn-kant, och malmen då allena viker, så är det ännu för litet tenn: viker järnet allena, måste koppar ökas uti malmen; men få de lika skråma hvardera, är blanningen god.
Af en sådan malm lät jag, i stället för de allmänt brukeliga af järn, gjuta pannorna til den nya kärran, som utan på voro fyrkantiga, men in uti runda, passade noga efter axelens tjocklek: hvardera voro 2 tum långa och så grofva, at de alla fyra tilsammans vägde 7 ½ skålp.: inuti filades och svarvades de väl jämna, äfven som ändarna af järn-axelen, eller på de ställen, som komma at löpa uti pannorna.
Föregående avsnitt: Svar på frågan angående kärrors förbättring, § 9
Följande avsnitt: Svar på frågan angående kärrors förbättring, § 11
Platser:
Personer:
Bibelställen:
Teman: