Kootut teokset | Samlade skrifter | Selected Works
Skrift: Puhe mestauspaikalla

Puhe mestauspaikalla, § 12

Föregående avsnitt:

Följande avsnitt:

Textstorlek: A A A A


Visningsalternativ:

§. 12. Mutta heidän onnettomudensa mitta ei ollut wielä täytetty. Pahuus oli kaiken Christillisyden ja Jumalisuuden uhalla ruwennut taluttamaan heitä askel askelelda nijhin kaikein julmimpihin pimeyden töihin, nijnkuin nuorukaisia talutetaan wijsautta ja19 hywiä tapoja oppimaan yxinkertaisimmista Korkiampihin Skouluhin.1 Koska he Sotamiehexi tulduansa saawat Ruotitalonpoilta pääpalkan huostahansa, nijn he sen kansa kohta joutuwat krouwarein käsihin, jotka sitten kaikella ahkerudella kehoittawat heitä juopumuxehen, palwelewat ja liehakoitsewat heitä, sihen asti että he saawat heildä rahat, ruoti-lehmän ja enimmitten kaiken torpan wiljan. Näisä synnin kapakoisa harjauwat he juopumuxehen, uppiniskaisuutehen ja laiskuteen nijn ettei nuhteet eikä waroituxet taida heitä hillitä. Laiskuutta noudatta nälkä ja heidän sammumatoin wijnan himonsa saatta heidät suureen rahan tarpesehen. Mistä he nijtä saawat? Täsä hädäsä heitä kyllä neuwottihin salaisia wijnanpoltoja Krunun palwelioille ilmoittamaan, että he sitten päällekantajan2 palkasta olis osan saanehet. Tuota konstia miehet kokewat, antawat asioita edes ja rupiawat itse todistaixi. Ja Hjelti tunnusti fangiudesa wäärän walan tehnehensä joka puno ansan omalle kaulalle hirttäxens itseänsä, ja pani puukon piwohon murhataxensa wiatoinda lähimmäistä. Ja jos he jongun wähän saawat, nijn ei sillä kuitengaan kauwoin kuiwaa kurkkua kasteta. Mikä neuwo auxi? Warastaa, ryöwätä ja murhata.


  1. kouluihin, till skolor
  2. ilmiantajan, angivarens
Originalspråk

§. 12. Mutta heidän onnettomudensa mitta ei ollut wielä täytetty. Pahuus oli kaiken Christillisyden ja Jumalisuuden uhalla ruwennut taluttamaan heitä askel askelelda nijhin kaikein julmimpihin pimeyden töihin, nijnkuin nuorukaisia talutetaan wijsautta ja19 hywiä tapoja oppimaan yxinkertaisimmista Korkiampihin Skouluhin.3 Koska he Sotamiehexi tulduansa saawat Ruotitalonpoilta pääpalkan huostahansa, nijn he sen kansa kohta joutuwat krouwarein käsihin, jotka sitten kaikella ahkerudella kehoittawat heitä juopumuxehen, palwelewat ja liehakoitsewat heitä, sihen asti että he saawat heildä rahat, ruoti-lehmän ja enimmitten kaiken torpan wiljan. Näisä synnin kapakoisa harjauwat he juopumuxehen, uppiniskaisuutehen ja laiskuteen nijn ettei nuhteet eikä waroituxet taida heitä hillitä. Laiskuutta noudatta nälkä ja heidän sammumatoin wijnan himonsa saatta heidät suureen rahan tarpesehen. Mistä he nijtä saawat? Täsä hädäsä heitä kyllä neuwottihin salaisia wijnanpoltoja Krunun palwelioille ilmoittamaan, että he sitten päällekantajan4 palkasta olis osan saanehet. Tuota konstia miehet kokewat, antawat asioita edes ja rupiawat itse todistaixi. Ja Hjelti tunnusti fangiudesa wäärän walan tehnehensä joka puno ansan omalle kaulalle hirttäxens itseänsä, ja pani puukon piwohon murhataxensa wiatoinda lähimmäistä. Ja jos he jongun wähän saawat, nijn ei sillä kuitengaan kauwoin kuiwaa kurkkua kasteta. Mikä neuwo auxi? Warastaa, ryöwätä ja murhata.


  1. kouluihin, till skolor
  2. ilmiantajan, angivarens

Finska

§. 12. Mutta heidän onnettomudensa mitta ei ollut wielä täytetty. Pahuus oli kaiken Christillisyden ja Jumalisuuden uhalla ruwennut taluttamaan heitä askel askelelda nijhin kaikein julmimpihin pimeyden töihin, nijnkuin nuorukaisia talutetaan wijsautta ja19 hywiä tapoja oppimaan yxinkertaisimmista Korkiampihin Skouluhin.5 Koska he Sotamiehexi tulduansa saawat Ruotitalonpoilta pääpalkan huostahansa, nijn he sen kansa kohta joutuwat krouwarein käsihin, jotka sitten kaikella ahkerudella kehoittawat heitä juopumuxehen, palwelewat ja liehakoitsewat heitä, sihen asti että he saawat heildä rahat, ruoti-lehmän ja enimmitten kaiken torpan wiljan. Näisä synnin kapakoisa harjauwat he juopumuxehen, uppiniskaisuutehen ja laiskuteen nijn ettei nuhteet eikä waroituxet taida heitä hillitä. Laiskuutta noudatta6 nälkä ja heidän sammumatoin wijnan himonsa saatta heidät suureen rahan tarpesehen. Mistä he nijtä saawat? Täsä hädäsä heitä kyllä neuwottihin salaisia wijnanpoltoja Krunun palwelioille ilmoittamaan, että he sitten päällekantajan7 palkasta olis osan saanehet. Tuota konstia miehet kokewat, antawat asioita edes ja rupiawat itse todistaixi. Ja Hjelti tunnusti fangiudesa wäärän walan tehnehensä joka puno ansan omalle kaulalle hirttäxens itseänsä, ja pani puukon piwohon murhataxensa wiatoinda lähimmäistä. Ja jos he jongun wähän saawat, nijn ei sillä kuitengaan kauwoin kuiwaa kurkkua kasteta. Mikä neuwo auxi? Warastaa, ryöwätä ja murhata.


  1. kouluihin
  2. seuraa
  3. ilmiantajan

Engelska

Unfortunately this content isn't available in English

Föregående avsnitt:

Följande avsnitt:

Platser:

Personer:

Bibelställen:

Teman: