Kootut teokset | Samlade skrifter | Selected Works
Skrift: Lanthandel

Lanthandel, § 11

Föregående avsnitt:

Följande avsnitt:

Textstorlek: A A A A


Visningsalternativ:

§. 11.

Sådane exempel, så påtagelige bevis, borde redan öfvertyga hvar Svensk man, om Landthandelns stora nytta för Riket, och snart verka en lossning på de band, som i långliga tider fängslat den Svenska idogheten, om icke monopoliska satser och fördomar, dels blifvit hos oss insupne med modersmiölken, dels ock underhöllos genom egennyttiga afsigter, at med en slags envålds-magt, kunna i vissa Societeter trycka prisen på landtmanna-varor, til egen vinning, och det i skygd af Rikets Lagar.

Just dessa Societeter hafve vi at tacka för alla de förderfveligaste monopolier, som et Koppar-Compagnie, Tiäru- Salt- Jern- och Växel-Contoir,1 til en oräknelig förlust för Riket kunnat åstadkomma. De hafva äfven utaf samma grund, med sin, uppå Lagstiftande Magten, verkande styrka, i flera secler, arbetat på inskränkningar uti Landthandeln, alt under et lysande namn, at bringa handelen i ordning, til Rikets (men förstå deras egen) nytta; genom hvilket alt, de likväl med våld hastat, ofta på egen; men altid Rikets undergång. Och försäkrar jag, at hvarken det bästa svar, på Vitterhets och Vetenskaps Sällskapets Fråga, eller några skäl, kunna här gifva egennyttan någon öfvertygelse, om ej Store Regenter med sina kloka Ministrar, taga sielfva saken i öfvervägande, och för frihetens skuld våga det yttersta, til sina undersåtares räddning, såsom det nyligen, til deras Konungs eviga ära, måste ske i Frankrike2 *).

 

*) När detta skrefs var Turgot ännu ej fallen, eller frihets-påbudet återkalladt.


  1. et Koppar-Compagnie, Tiäru- Salt- Jern- och Växel-Contoir: Kopparkompanier som hade monopol på all kopparexport var verksamma 1619–1628 och 1636–1639. Något tjärkontor har inte funnits, men tjärkompanier var verksamma 1648–1715 med undantag av några kortare avbrott och hade monopol på all tjära som producerades norr om Stockholm. Saltkontoret som dominerade den svenska salthandeln var verksamt 1750–1762. Det 1747 grundade Jernkontoret var en organisation för bruksägare och dess syfte var att hålla priset på järn så högt som möjligt och stödja finansieringen av järnbrukens verksamhet. Utlåningen från den så kallade stångjärnsfonden började redan på 1750-talet och på 1760-talet beviljades Jernkontoret även rätt att bedriva egen lånerörelse. Växelkontoren var sammanslutningar av några mäktiga köpmän som 1747–1756 och 1758–1761 på uppdrag av staten och med hjälp av statliga pengar försökte trygga värdet på den svenska valutan. Resurserna bestod bland annat av de franska subsidierna med vilka de så kallade växelassocierade köpte växlar i framförallt Amsterdam.
  2. såsom det nyligen ... ske i Frankrike: Åsyftar de sex edikt som den franska finansministern Anne Robert Jacques Turgot presenterade för conseil du roi i januari 1776. Målet var bl.a. att utöka friheterna för spannmålshandeln, en process som hade påbörjats 1774, och att avskaffa regler och förordningar som kringskar näringarna. Mest motstånd mötte förslaget att avskaffa det så kallade corvée-systemet, där vissa samhällsklasser tvingades utföra oavlönat pliktarbete inom t.ex. vägunderhållet, och förslaget att avskaffa skråväsendet. I inledningen till det senarenämnda ediktet framför Turgot tanken om att alla har rätt att arbeta utan begränsningar. Förslaget väckte stort motstånd inom adeln, prästerskapet och borgarna och kungen avskedade Turgot 12.5.1776. Ett påpekande om Turgots fall 12.5.1776 har lagts till innan skriften trycktes.

Föregående avsnitt:

Följande avsnitt:

Platser:

Personer:

Bibelställen:

Teman: