Kootut teokset | Samlade skrifter | Selected Works
Kirjoitus: Seitsemäs saarna Jumalan kymmenestä käskystä

Seitsemäs saarna käskyistä, § 15

Edellinen jakso:

Seuraava jakso:

Tekstin koko: A A A A


Näkymävalinnat:

§ 15

Mutta vielä tärkeämpää lienee tutkia: mistä oikeastaan mahtaa johtua, että tämä siveettömyyden synti on nyt meidän keskuudessamme niin näkyvästi lisääntynyt ja myös sen seuraukset tulevat yhä vain valitettavammiksi? En kiellä, etteikö siihen vaikuta hyvinkin monia seikkoja, joista yksi on varsin yleinen jumalattomuus, mutta minun ei tule vaieta siitä, minkä itse olen huomannut vaikuttavan tähän kaikkein eniten, ja voinkin varmoin mielin kehottaa teitä omassatunnossanne arvioimaan, olenko osunut oikeaan vai en.

Alistan siis teidän harkintaanne 1) sen, eikö ylhäisempien esimerkki vaikutakin tässä melkoisesti. Näemme, miten ylempien esikuva kaikkialla vaikuttaa kansan ajatteluun, pukeutumiseen ja elämäntapaan. Sen täytyy siis suoranaisesti vaikuttaa myös vähäväkisten tapoihin. Se, mitä ylhäiset pitävät sallittuna ja säädyllisenä, saa samanlaisen aseman myös vähäväkisten mielissä, ja siihen, mitä kuninkaan palatsissa kauhistellaan, suhtautuvat myös muut inhoten. Kevytmielisyys on selvästikin pahe, joka on yleisin korkeassa asemassa olevien keskuudessa, mistä niin aikakirjat kuin Pyhä kirjakin valitettavasti tarjoavat runsain mitoin todisteita. Emme voi kiistää, etteivätkö hekuma ja toimettomuus antaisi tähän mitä parhaimman tilaisuuden, mistä pahe sitten ruton tavoin leviää koko valtakuntaan ja saa samanlaisen aseman kuin mikä sillä on ylhäisten joukossa, vaikka se muuten olisi ristiriidassa niin järjen kuin ilmoituksenkin kanssa. Huomaamme silti, ettei kaikki tämä muuta asian omaa luontoa, vaan hyve pysyy aina hyveenä, ja pahe on Jumalan sekä ihmisten edessä aina kauhistus. Voi kunpa turmeltuneiden tapojemme parantuminen toden teolla alkaisi niistä, jotka pelkällä elämällään säätävät lait miljoonille!

2) Asiaan vaikuttaa varmaankin paljon se, millainen rangaistus ja millainen häpeä siveettömyyden osaksi lankeavat. Lainsäätäjältä vaaditaan suurta viisautta, jotta hän osaisi mitoittaa kustakin rikoksesta seuraavan rangaistuksen niin, että se toisaalta ei vaikuta julmuudelta, mutta toisaalta ei myöskään anna paheelle vapaita käsiä ja sitä kautta lisää rikkomusten määrää. Huomaammekin, että paheiden lisääntymisen myötä lainsäätäjän on ainakin joksikin aikaa koventanut rangaistukset kaksinkertaisiksi. Minusta on surullista nähdä, miten hallitseva sukupuoli on ikään kuin unohdettu, ja miten se voi häpeilemättä ja melkeinpä rankaisematta käyttää hyväkseen heikompaa, mutta toisaalta myös heikommalle sukupuolelle on avoinna monia mahdollisuuksia salata uskottomuutensa jopa luonnon itsensä todistukselta ja täysin hukata kunniansa uskottomuuteen. On ikävää, että molempiin sukupuoliin täytyy lyödä samanlainen leima, mikä riistää hyveeltä kaiken kunnian tai paheelta häpeän, mitkä molemmat seikat ovat yhteiskunnalle äärimmäisen vaarallisia. Yhteiskunnat hajoavat itsestään heti, kun nämä erot lakkaavat, vaikka suuri joukko ei halujensa vallassa kykene mitään tällaista kuvittelemaan, sillä se ei tapahdu aivan kertaheitolla yhteiskunnassa, jossa esi-isien hyvettä ja rehellistä ajattelutapaa ei sentään kyetä aivan äkkiä hävittämään.

3) Arvelen syyn valitettavaan pahaan löytyvän siitä, että avioliitolle on asetettu niin monia poliittisia esteitä. Liittyminen yhteen toisen sukupuolen kanssa on luonnon oma vietti ja Luojan viisas järjestys. Suuren Lainsäätäjän tästä asiasta kirjaamia määräyksiä ei ole paljon, eivätkä ne ole hankalia, joten niitä voidaan noudattaa aivan tarkoin. Kun jokainen lailliseen ikään tullut tässä järjestyksessä solmii avioliiton, niin estetään suureksi osaksi ne riettaudet, jotka moninkertaistavat tätä pahetta meidän keskuudessamme. Mutta nuorisomme virkatie on pitkä, sen vaatima ylellisyys ja kustannukset ovat kestämättömät ja sen tarjoamat ansiot sitä vastoin sangen niukat. Naiset haluavat kalliita vaatteita, laajan palveluskunnan, huvituksia ja laiskottelua. Kuka siis rohkenee ryhtyä tällaiselta näyttävään avioliittoon? Näin suljetaan mahdollisuus lailliseen avioliittoon ja myydään todellinen kunnia sitä vastaan, että saadaan kaunis leima satakertaisesti pilatun uskollisuuden ja rehellisyyden päälle. Mutta sinä, kristitty, vastaat minulle: tällaiset esteet koskevat vain virkamiehiä, eivät elinkeinonharjoittajia. Voi olla, mutta äsken sanotuin perustein juuri ylempien esimerkki on se, joka levittää pahetta vähäväkisempien keskuuteen.

 

Edellinen jakso:

Seuraava jakso:

paikat:

Henkilöt:

Raamatunkohdat:

Aiheet: