Kootut teokset | Samlade skrifter | Selected Works
Kirjoitus: Kuudes saarna Jumalan kymmenestä käskystä

Kuudes saarna käskyistä, § 10

Edellinen jakso:

Seuraava jakso:

Tekstin koko: A A A A


Näkymävalinnat:

§ 10

Jälkimmäinen osa

Nyt meidän, rakkaani Herrassa, tulee toiseksi selvittää, mitä Herra Jumala tässä viidennessä käskyssä ihmishengen turvaamiseksi määrää. Kun tunnemme Herran kiellon, meidän on helppo käsittää mitä hän käskee toteuttamaan, nimittäin vastakohdan. Määräys ulottuu siten sekä meidän omamme että lähimmäisen elämän varjelemiseen, niin ruumiillisen kuin hengellisenkin elämän.

Oman ruumiillisen elämämme turvaamiseksi käsketään tässä 1) huolehtimaan hyvin oman ruumiimme välttämättömästä ylläpidosta. Ruumiilliset tarpeemme ovat moninaiset, me tarvitsemme ruokaa ja juomaa emmekä tule toimeen ilman että verhoudumme vaatteisiin, jotka suojelevat ruumistamme kylmältä ja muilta sään äkillisiltä vaihteluilta. Me myös tarvitsemme talon, jossa asua. Ja kun nyt sanotaan, että sinun ei pidä tappaa itseäsi, niin siinä samalla sanotaan, että sinun tulee pitää huolta, että työllä ja vaivalla, rehellisellä tavalla ja lähimmäisiäsi loukkaamatta, hankit itsellesi ja omaisillesi nämä välttämättömät elämisen tarpeet, niin kuin apostoli Paavali kehottaa tessalonikalaisiaan: Pitäkää kunnia-asiananne, että elätte rauhallisesti, hoidatte omat asianne ja ansaitsette toimeentulonne kättenne työllä, niin kuin olemme käskeneet 1. Tess. 4:11. Hän viittaa tässä omaan esimerkkiinsä ja sanoo: Me emme syöneet ilmaiseksi kenenkään leipää, vaan teimme työtä ja uurastimme yötä päivää, jotta emme olisi olleet teidän vaivoinanne. Tämän pohjalta hän kohdistaa kehotuksensa niille, jotka eivät tee työtä vaan touhuavat joutavia, ja sanoo: sellaisia me käskemme ja kehotamme Herran Jeesuksen Kristuksen nimessä tekemään työtä hiljaisuudessa ja ansaitsemaan itse leipänsä1 2. Tess. 3:8,11–12. Tämän välttämättömän huolenpidon laiminlyömisestä hän oppilaansa Timoteuksen kautta määrää vieläpä ankaran tuomion ja sanoo: Mutta se, joka ei huolehdi omaisistaan ja kaikkein lähimmistään, on kieltänyt uskonsa ja on epäuskoista pahempi. 1. Tim. 5:8.

Toiseksi tässä säädetään raitis ja kohtuullinen elämäntapa, joka on tärkein väline elämämme ylläpitämiseksi ja turvaamiseksi sekä terveytemme säilyttämiseksi, sillä yltäkylläisyys heikentää ihmistä uskomattoman paljon. Siksi Sirak kehottaa: Syö kunnon ihmisen tavoin, mitä eteesi pannaan, älä ahmi ettei sinua halveksittaisi – – – Kuinka vähään tyytyykään hyvätapainen ihminen. Hän ei vuoteellaan ähise ja ähky. Vatsaansa säästävä nukkuu levollisesti ja nousee aamulla täysissä voimissaan, mutta syömäriä kiusaavat vatsanväänteet, unettomuus ja oksetus2 Sir. 31:16–17,19–20,3 ja vieläkin selvemmin hän ilmaisee tämän sanoessaan: Älä juokse kaikkien nautintojen perässä äläkä ahnehdi kaikkia ruokia, sillä ruoan paljoudessa pesii sairaus, ylensyönnistä seuraa huono olo. Mässäilyyn on moni kuollut, mutta varansa pitävä pidentää elämäänsä Sir. 37:29–31.4 Ja kukapa ei näkisi päivittäin esimerkkejä niistä, jotka juomalla ja juoppoudella ovat heikentäneet terveyttään ja lyhentäneet elämäänsä?

Kolmanneksi ruumiin ja elämän säilyttäminen edellyttää kohtuullista työtä. Mainitsimme tämän asian äsken, kun tarkastelimme työteliäisyyttä, jonka avulla meidän tulee turvata elämämme ylläpito. Nyt puhumme siitä keinona itse elämän ja terveyden vahvistamiseksi ja ylläpitämiseksi. Laiskuus ja toimettomuus veltostuttavat ja heikentävät koko ruumistamme, kun taas työ vahvistaa ja lujittaa sitä. Mutta koska työ on raskasta ja vaivalloista, siihen on totuttava lapsuudesta alkaen. Se on Luojan käsky aina syntiinlankeemuksesta alkaen: Otsa hiessä sinun on syötävä leipäsi 1. Moos. 3:19. Mutta tässä on toisaalta tarkoin otettava huomioon, ettei ruumista, terveyttä ja henkeä turmella ja heikennetä aivan liian kovalla työllä, mikä voi tapahtua ahneudesta, ylimielisyydestä tai omilla voimilla kerskailemisen halusta, tai myös silloin kun herrat iskuin ja lyönnein vaativat työläisiään ja palvelijoitaan työskentelemään yli voimiensa. Tällaisesta isäntä voi odottaa kerran joutuvansa ankaraan vastuuseen sen edessä, joka ei katso henkilöön ja jolle ei ole eroa orjan ja tämän herran välillä.

Neljänneksi tähän kuuluu tarkka huolenpito terveyden säilyttämisestä ja takaisin saavuttamisesta. Lämpimän ja kylmän äkilliset vaihtelut vievät pian terveyden, samoin huolettomuus pukeutumisessa, kelpaamaton ravinto ja muut tällaiset seikat. Sirak antaakin meille varsin järkevän ja luotettavan ohjeen: Poikani, ota selvää, mikä sinulle on hyväksi ja katso, mikä sinulle on pahaksi ja vältä sitä5 Sir. 37:27.6 Jos tämä varovaisuus laiminlyödään, ihminen vahingoittaa itseään usein varsin pahoin ja luo pohjaa vaikeille ja usein parantumattomille sairauksille. Jos terveys taas on mennyt, niin meidän velvollisuutemme on yhtälailla koettaa kelvollisilla ja luvallisilla parannuskeinoilla koettaa saavuttaa se. Sirakin neuvo on tässäkin merkillepantava: Jos sairastut, poikani, älä vähättele asiaa vaan rukoile Herraa – – – Anna silti myös lääkärille sijansa, sillä hänetkin on Herra luonut tai määrännyt. Älköön hän poistuko viereltäsi, sillä hänkin on tarpeen Sir. 38:9,12.

Tähän kuuluu myös viidenneksi kaikkien vaarojen karttaminen ja välttäminen, sillä se, joka antautuu vaaraan, usein siihen myös menehtyy, minkä monen hurjapään esimerkki kyllin selkeästi osoittaa. He joutuvat kerran vastaamaan siitä elämästä, jonka he ylimielisyyttään haaskasivat.


  1. 1992/muokattu
  2. 2009/muokattu
  3. alkutekstissä Sir. 31:19–20,22–23; suomennoksessa erilainen säejako
  4. alkutekstissä Sir. 37:32–34; suomennoksessa erilainen säejako
  5. 2009/muokattu
  6. alkutekstissä Sir. 37:30; suomennoksessa erilainen säejako

Alkuperäisdokumentit

Edellinen jakso:

Seuraava jakso:

paikat:

Henkilöt:

Raamatunkohdat:

Aiheet: