Kootut teokset | Samlade skrifter | Selected Works
Kirjoitus: Muistutuksia

Muistutuksia, § 96

Edellinen jakso:

Seuraava jakso:

Tekstin koko: A A A A


Näkymävalinnat:

Muistutuksia Huomautuksiin kirjoituksesta nimeltä Kansallinen voitto.1

§ 962

Huomaan, että kriitikko3 vielä lopuksi, sen jälkeen kun hän ei ainoastaan ole saanut kolmea Vesinäytettään valmiiksi, vaan myös avannut ­uuden suonen, josta valtakunnalle koituu hyvinvointia ja menestystä, esittää muutamia huomautuksia kirjoituksesta nimeltä Kansallinen voitto. Kun hän nyt siinä – vähintään yhtä selvästi kuin itse vesinäytteissä – paljastaa sekä perehtyneisyytensä että taipumuksensa, olisi vahinko, jos hän ei saisi vastausta myös tähän.

Olen toki jo liiankin kauan pidättänyt sinua, lukijani, mutta älä hylkää minua, kun nyt olemme ehtineet näin pitkälle. En aio olla monisanainen.

Kriitikko kaipaa ensin tämän tekstin kirjoittajalta4 vapauden määritelmää: se ei ole ihmeellistä, sillä jos haluaa määritellä jokaisen sanan, jota käytetään kirjoituksessa, saa asiasta kirjoittaa yhtä monta nidettä kuin muutoin tarvittaisiin arkkeja. Se ei oikeastaan ole ollut kirjoittajan aihe, vaikka hän pitääkin vapautta tärkeänä keinona päämäärän saavuttamiseksi. Silti se kuitenkin on 15. pykälässä kuvattu tarkemmin kuin kriitikon määritelmässä, kun kirjoittaja itse asiassa osoittaa, millaisia ovat ne säädökset, jotka estävät elinkeinovapautta ja joiden poistamisesta todellinen vapaus muodostuu. Sitä vastoin kriitikko tarjoutuu määrittelemään vapauden herra Montesquieun tapaan ja sanoo, että se koostuu mahdollisuudesta voida tehdä kaikki, mihin minun on haluttava ryhtyä kaupan ja elinkeinojen alueella5. Tämän määritelmän voin hyväksyä myös kirjoittajan nimissä, mutta vakuutan, että se ei tee meitä paljoakaan viisaammiksi kuin aiemmin, sillä se riippuu siitä, mitä minun pitää ja ei pidä tahtoa. Minulle vastataan: kaikkea, mitä lait ja säädökset asiasta säätävät, niin teet oikein. Silloin meillä ei ole tästä asiasta enempää järkeiltävää, jäljelle jää vain pelkkä totteleminen. Mutta kun herää kysymys, kuinka pitkälle valtakunnan parasta tavoittelevan lainsäätäjän itse pitää ulottaa tämä vapaus säädöksissään, niin tämä määritelmä lienee yhtä tyhjän kanssa siinä asiayhteydessä, jota tässä oikeasti käsitellään.

Mahdollisesti voisimme päästä hieman lähemmäksi määritelmää, jos sanoisimme, että kirjoittaja uskoo sen olevan mahdollisuus saada elättää itsensä ja läheisensä työtä tekemällä ilman paheiden harjoittamista ja ilman että toiset sitä säädösten kautta estävät, mikä on arvioitavana olevan kirjoituksen pykälissä 16, 17 ja 186 erikoistapauksen avulla ja myös tässä edellä selitetty. Näin kriitikon ei ole tarvinnut ja vielä vähemmän tarvitsee tästä lähtien olla epätietoinen tästä asiasta, eikä kyse suinkaan ole mistään laittomasta mielivallasta, vaan säädösten kumoamisesta siinä tapauksessa, että ne auttavat osaa elinkeinonharjoittajista kiipeämään toisten olkapäille. Tätähän kirjoittaja käsittelee. Mutta vaatii taas lainsäätäjältä mitä suurinta tarkkaavaisuutta osata erottaa oikein ne säädökset, joilla on tämä ominaisuus. Kirjoittaja on tarjoutunut osoittamaan muutamien yleisten käsitysten avulla, mitä nämä asetukset ovat, ja verrannut niitä kokemuksiin.

Jos kriitikko olisi seurannut kirjoittajaa siinä, missä tämä on oikeassa, ja näyttänyt, missä tämä on erehtynyt, niin hän olisi voinut valistaa ja hyödyttää maanmiehiään tästä asiasta. Hän ei kuitenkaan uskalla tulla kirjoittajaa niin lähelle, koska sana vapaus on määrittelemättä. Hän ryntäilee sinne ja tänne antaakseen kirjoittajalle läimäytyksen, mutta vetäytyy aina heti takaisin.


  1. Huomautuksiin kirjoituksesta nimeltä Kansallinen voitto: Edvard Fredric Runeberg, Anmärk­ningar wid Den nyligen utkomne Afhandlingen, kallad Nationella Winsten, jonka hän julkaisi samassa niteessä Wattu-Prof wid Källan til Rikets Wanmagt -kirjoituksen kanssa (1765). Kirjoitus on julkaistu nimellä Huomautuksia äskettäin otsikolla Kansallinen voitto ilmestyneen kirjoituksen johdosta LINKKI
  2. Lukujen numerointi on jatkoa Seikkaperäisen vastauksen numeroinnille.
  3. Huomautuksia-kirjoituksen kirjoittaja
  4. tämän tekstin kirjoittajalta: Chydenius ei tuo esiin, että hän oli itse kyseinen kirjoittaja. Myös Kansallinen voitto oli ilmestynyt anonyymisti.
  5. että se koostuu ... elinkeinojen alueella: Chydenius lainaa Huomautuksia-kirjoitusta, jonka s. 467 on lainaus Montesquieulta.
  6. Kyseisissä Kansallisen voiton pykälissä Chydenius mainitsee joitakin tapauksia, joissa käsi­työ­läiset, ruukin työntekijät, torpparien lapset ja merimiehet ovat lähteneet maasta.

Alkuperäisdokumentit

Edellinen jakso:

Seuraava jakso:

paikat:

Henkilöt:

Raamatunkohdat:

Aiheet: