Kootut teokset | Samlade skrifter | Selected Works
Kirjoitus: Muistutuksia

Muistutuksia, § 100

Edellinen jakso:

Seuraava jakso:

Tekstin koko: A A A A


Näkymävalinnat:

§ 100

Mutta on kriitikko ollut koko tutkielmassaan kuinka röyhkeä tahansa, hän ei kuitenkaan ole mielestäni antanut tästä missään sen mestarillisempaa todistetta kuin lopussa. Sanat siellä ovat niin mehukkaat, että ne samalla todistavat niin hyvin sekä hänen vahvuudestaan kriitikkona että siitä intohimosta, johon hän on työnsä lopussa syttynyt.

Hän lainaa tässä kirjoittajan 19. pykälästä joitakin sanoja, joiden mukaan kansallisen voiton peruspilari olisi se, kun pienimmän ihmismäärän tuottamien tavaroiden arvo on mahdollisimman suuri. Hän sanoo, että tämä peruspilari saa liian suuren arvon, jos sitä kutsuttaisiin oljenkorreksi kansallisen voiton alla. Hän kutsuu tätä väitettä turmiollisimmaksi ja valtiolle vaarallisimmaksi, ja että valistuneet kirjoittajat ovat paljastaneet sen kelvottomuuden kaikessa alastomuudessaan, minkä kautta kirjoittajasta on tullut todiste siitä, millaisen kohtalon voi hankkia itselleen silloin, kun hyviä kirjoittajia lukematta tekee itsestään kirjoittajan. Quot verba, tot pondera1.

Älä säikähdä, lukijani. Kirjoittajalla ei ole vielä mitään hätää. Katsokaamme rauhassa, miten asian laita on.

Tämä 19. pykälä on erottamattomassa yhteydessä neljännen alkuun, missä sanotaan: Kansan rikkaus on siten tuotosten runsaudessa tai oikeammin sanottuna niiden arvossa, mutta tuotosten määrä riippuu kahdesta päätekijästä, nimittäin työntekijöiden paljoudesta ja heidän ahkeruudestaan.

Herra sihteeri Runeberg sanoo siitä oikein hyvin Kungl. vetenskapsakademiens handlingarin vuoden 1764 toisessa numerossa sivulla 1042: Että kansan paljoudesta riippuu se voima, jonka luonto antaa ja josta hallitukset voivat tehdä itselleen suuremman tai pienemmän poliittisen voiman. Mutta väestön viisaan hallitsemisen avulla voi pienempi väkimäärä voida yhdessä valtiossa paljon paremmin kuin suurempi toisessa. En käsitä tämän olevan mahdollista muuten kuin silloin, kun sellaisten säädösten ansiosta, jotka eivät tukahduta ahkeruutta, pienemmän väkimäärän valmistamien tavaroiden arvo on korkeampi kuin suuremman valmistamien. Edellä mainittujen Nuoren Polaetuksen ohjeiden3 oppinut kirjoittaja ilmaisee saman ajatuksen neljännessä pykälässään näillä sanoilla: Vientituotteiden määrän kasvu, jonka kautta me voitamme kauppatasapainossa, ei voi tapahtua muulla tavoin kuin joko lisäämällä työntekijöiden lukumäärää valtakunnassa tai työllistämällä heidät nykyistä paremmin, sanalla sanoen, lisäämällä maassa tehtävää työtä. Mutta tätä selvitetään vieläkin tarkemmin viime vuoden kesällä painosta ulos tulleessa kirjoituksessa nimeltä Undersökning, om wåre näringar är komne, eller huru de kunna komma til en emot folkhopen swarande högd4. Miten vaikeaa kirjoittajan täytyykään olla sietää syytös, ettei hän olisi lukenut hyviä kirjoittajia, kun hän ilmaisee itseään niin samalla tavalla kuin he ja on mahdollisesti jopa ottanut Kansallisen voiton perustukset niiltä, joita hän luultavasti on pitänyt hyvinä ja hyvinkin luotettavina kirjoittajina.

Näiltä pääperustoilta lähtien kirjoittaja selvittää viidennestä aina 18. pykälään niitä poliittisia syitä, joiden hän uskoo olevan väestömme luonnollisen lisääntymisen tiellä, ja päätyy 19. ja sitä seuraavissa pykälissä tarkastelemaan esteitä, jotka erityisesti tappavat työteliäisyyden, ja siksi määrittelee ensin, mitä hän ymmärtää ahkeruudella. Sitä koskien hän ilmaisee itsensä seuraavasti: ”Työläisten ahkeruus on kansallisen voiton toinen peruspilari, joka toteutuu silloin, kun pienin määrä ihmisiä tuottaa tavaraa, jonka arvo on mahdollisimman suuri.” Hän ei siten sano, että pieni määrä ihmisiä olisi hyödyllinen valtiolle, vaan (huom.), että ahkeruus on kansallisen voiton peruspilari, jonka hän ajattelee koostuvan siitä, että pienemmän työläisjoukon yhdessä valtiossa valmistamien tavaroiden arvo on suurempi kuin saman työläismäärän toisessa valtiossa valmistamien. Esimerkiksi: jos kymmenen englantilaista tekee yhdessä päivässä valmiiksi saman työn kuin 15 ruotsalaista, hän uskoo, että englantilaisten ahkeruus suhtautuu ruotsalaisten ahkeruuteen kuten 15 kymmeneen, mutta jos viisi olisi pienin lukumäärä, joka voisi Hollannissa tuottaa samat tavarat kuin kymmenen samassa ajassa Ruotsissa, niin hollantilaisten ahkeruus olisi suhteessa omaamme kuin 10:5 = 2:1.

Tämä selitys on itse sanoissaan niin selkeä, etten näe, miten joku voisi niistä löytää toisen merkityksen. Tämä tulkinta ei ole voinut missään nimessä jäädä kriitikolta huomaamatta, kun hän on nähnyt, että kirjoittaja on pitänyt kansakunnan väenrunsautta erittäin tarpeellisena asettaessaan sen ensisijaiseksi ja käyttäessään siihen ensimmäisen puoliskonsa tutkielmastaan ja sanoessaan siitä muun muassa heti ennen 19. pykälää: ”Suopea lukijani! Näetkö nyt syyn, miksi työläisjoukkomme ja sen myötä kansallinen voittomme ei voi kasvaa?”

Tässä 19. pykälässä hän saa käsiteltäväkseen ahkeruuden ja tarkastelee sitä jälleen erillään paljoudesta. Hän todistaa samassa pykälässä, että meiltä puuttuu aivan liian paljon ahkeruutta verrattuna hollantilaisiin ja englantilaisiin, ja hän selittää esimerkissä englantilaisista kirvesmiehistä, että heidän ahkeruutensa on meidän kirvesmiehiimme verrattuna sellaista, että he tekevät sotalaivan valmiiksi yhtä monessa päivässä kuin siihen Ruotsissa kuluu viikkoja.

22:ssa ja sitä seuraavissa pykälissä todistetaan tämä kaikki päivänselvin tapauksin, ja 23. pykälän sanat alkavat näin: ”Kas tässä on uutteruuden ja voiton avain!” Tämä johtaa kysymykseen: Uskoneeko lukija, että kriitikko on koko tästä asiayhteydestä voinut käsittää kirjoittajan tarkoituksen vai ei? Vai mitä turmiollista tai vahingollista valtiolle on näissä sanoissa, että työntekijöiden ahkeruus on kansakunnan voiton peruspilari, tai siinä kuvauksessa, jonka hän on tästä antanut. Mutta jos lopultakin on niin, että ahkeruus, joka on epäkelvoksi julistettu ja oljenkorreksi muuttunut peruspilari, on kaikkein turmiollisinta valtiolle, niin kriitikon ajatusten mukaan kaikkein vahvinta ja hyödyllisintä täytyy olla sen, että valtion mahdollisimman moni asukas on heikko ja laiska.

Tämä väite on kyllä jokseenkin vastenmielinen myönnettäväksi. En saane suurta kiitosta minun kirjoittajaltani, jos myönnän tällaista. Mutta tehdään nyt kuitenkin niin. En halua lopulta olla jääräpäinen, kun olen ottanut tehtäväkseni puolustaa vähän lukenutta kirjoittajaa vesinäytteiden ottajaa vastaan, joka on hyviä kirjoittajia lukemalla hankkinut nämä järkevät ja valtiolle hyödylliset ajatukset. Tulen sanomaan kirjoittajalle, että hän myös vastedes, samalla tavoin kuin kriitikko, lukisi hyviä kirjoittajia, ja jos hän noudattaa tätä neuvoani, vakuutan, että kun hän seuraavan kerran kirjoittaa jotain, eivät hänen ehdotuksensa tule olemaan hyödyllisyydessään kritiikon ehdotuksia huonompia.

Kiitos nyt, hyvä kriitikkoni, monista kauniista ajattelemisen aiheista, joita olemme saaneet mietittäväksemme. Uskon myös, että olemme nyt molemmat lähestulkoon tasoissa.

Mutta sinua, lukijani, tulee erityisesti kiittää kärsivällisyydestäsi.

Älä väsy etsimään jatkossakin totuuksia, jotka ovat maanneet haudattuina ennakkoluulojen ja itsekkyyden alle, ja ole lahjomaton tuomari välillämme. Perehdy valtion onnettomuuksiin. Älä jää katsomaan niitä kuin muukalainen, vaan tue ja ole hyödyksi sille, joka ilman itsekkyyttä ja epäpuhtaita tarkoituksia rakastaa isänmaataan ja kansalaisten todellista hyvää ja vapautta.


  1. Quot verba, tot pondera: lat. ”mitä enemmän sanoja, sitä enemmän painoa” (ironinen ilmaus)
  2. viittaa Edvard Fredric Runebergin artikkeliin ”Om Svea rikes folknummer och naturliga styrka”, Kungl. vetenskapsakademiens handlingar 1764, s. 81–115
  3. Nuoren Polaetuksen ohjeiden: Efraim Otto Runebergin teos Instruction för den unge Polaetus i någre handels-rörelser (1765), ks.Seikkaperäinen vastaus, § 91
  4. Edvard Fredric Runeberg, Undersökning, om wåre näringar är komne, eller huru de kunna ­komma til en emot folkhopen swarande högd (”Tutkimus siitä, ovatko elinkeinomme saavuttaneet tai miten ne voivat saavuttaa sen tason, jonka työtätekevä väkimäärä niille sallii”) (1763). Kirjoitusta pidettiin virheellisesti Efraim Otto Runebergin kirjoittamana.

Alkuperäisdokumentit

Edellinen jakso:

Seuraava jakso:

paikat:

Henkilöt:

Raamatunkohdat:

Aiheet: