Kootut teokset | Samlade skrifter | Selected Works
Skrift: Den nationella vinsten

Den nationella vinsten, § 29

Föregående avsnitt:

Följande avsnitt:

Textstorlek: A A A A


Visningsalternativ:

§. 29.

Wi jämre oss öfwer påfölgderna; men wilja ej gå til källan, hwadan1 de hänflyta. Så snart man talar något om fri handel, får man til swars: wi måste icke blanda sådane enskildta saker med de allmänna och Rikswårdande2. Jag wet icke hwad jag skal säga? antingen läsa wi intet, eller tänka wi litet.

Är icke wår Wäxel-sjukdom3 det största handels-twång, som kan gifwas i werlden? Kan då någon hjelp blifwa begripelig, utom den, at göra handelen fri?

Därtil gifwes i synnerhet twänne hufwud-medel: det första är, at utan afseende til person, bryta deras styrka, som utöfwat Wäxel-tyranniet, så at de sättas utur stånd, at mera göra något. Kan detta ej werkställas mera, så är klart, at Riket gifwit för mycket ifrån sig, och nödgas bäfwa för de wapen, som det sjelf räckt dem uti händerna. När magten är bårta, är bäst at taga skeden i wackra handen.

Det andra är, at uphäfwa de författningar, som på något sätt fängsla handelen, och döda industrien. Om hwar man ägde rättighet och tilfälle, at sjelf handla med utlänningen, blefwe icke så många nödgade, at offra på få Exporteurers altare för at få köpa Wäxlar, och at binda dem genom Lagar och eder til et skäligt pris, och därigenom hoppas Rikets hjelp, är efter min tanka at bygga slott i luften.

Båda af dessa äro helt nödwändiga. Detta kan icke gagna, om ej det förra går förut, och det förra hjelper ingalunda, om författningarna stå; ty då måste några andra nödwändigt komma i de förras ställe, och det gagnar föga Nationen om den sjelfrådande heter Cæsar eller Octavius. Illa nog, när friheten är bårta!

Så enfaldiga dessa botemedel ock må synas emot en obeständig Cours, blifwa de dock de enda och sanskyldiga, utom hwilka förgäfwes någon hjelp bör wäntas.

Alla äro därutinnan ense, at det tjenar til Coursens fällande, at öka Rikets Exporter och at bringa reelt mynt4 i den almänna rörelsen. Det förra kan aldrig ske utan närings-frihet, och annat penninge-fång5, än genom utländsk handel, är mig obekant. Är den i få händer, underhålles genom dem nödwändigt likadana Wäxel-Contoir6, fast under andra namn som de förra, hwilka med dem på Coursen måste hafwa enahanda werkan.

Alla inrikes Operationer och de aldrasubtilaste Finance-grep, som icke tillika öpna den utländska handelen, äro i mitt tycke lika onyttiga, som en fin speculation7, om perpetuum mobile8, eller et wattuwerk som skal drifwa sig sjelf, uti en brunn.

Påfinnaren9 af dem må gå så långt han wil. Det blifwer ändock därwid, at det måste stanna en gång. Och den som warit aldrasubtilast i sin uträkning, får wid sitt förslags werkställande ändteligen se, at hela Operationen warit ingen ting annat, än taga utur den ena handen och lägga i den andra.


  1. varifrån
  2. de som är av betydelse för hela riket
  3. Med ord som växelsjukdom och växeltyranni syftar Chydenius på pengarnas försvagade yttre värde och de förmodade orsakerna till detta. Utrikeshandeln sköttes med hjälp av växlar utställda på utländsk valuta. De som bedrev importhandel måste t.ex. köpa växlar för att kunna betala de varor de köpt utomlands och de som ställde ut och sålde växlar var främst de som hade utländska fordringar. Enligt Chydenius uppfattning, som han till stora delar lånat av Nordencrantz, hade särskilt järnhandeln koncentrerats i händerna på några få exportörer, som tack vare det kapital de ackumulerat kunde kontrollera handeln med växlar och bestämma växelkursen så att den gynnade dem. Enligt Chydenius rörde det sig delvis om samma personer som de så kallade växelassocierade (se nedan), vilket gav dem ännu bättre möjliheter att manipulera handeln och växelkursen. Se även Utflyttning § 16
  4. reelt mynt: metallmynt
  5. sätt på vilket man får in pengar
  6. Sammanslutningar av några mäktiga köpmän som 1747–1756 och 1758–1761 på uppdrag av staten och med hjälp av statliga pengar försökte trygga värdet på den svenska valutan. Resurserna bestod bland annat av de franska subsidierna med vilka de köpte växlar i framförallt Amsterdam. Det växelkontor som var verksamt 1758–1761 misslyckades katastrofalt p.g.a. Sveriges deltagande i sjuårskriget. Den kraftiga ökningen av antalet banksedlar försämrade växelkursen, något som växelkontoret inte kunde motverka. Många, bland dem även Chydenius som vid den här tiden var starkt påverkad av sin lärofader Nordencrantz, ansåg att de personer som varit inblandade i växelkontorens verksamhet, de så kallade växelassocierade, bar det huvudsakliga ansvaret för det ekonomiska läget i landet.
  7. fin speculation: väluttänkt uppfinning eller teknisk anordning
  8. perpetuum mobile: lat. evighetsmaskin
  9. uppfinnaren

Föregående avsnitt:

Följande avsnitt:

Platser:

Personer:

Bibelställen:

Teman: