Kokkolan kirkkoherran virkaa haki 1769 Chydeniuksen ohella mm. Kuusamon kirkkoherra Johan Kranck, joka kuului Suomen merkittävimpiin herrnhutilaisiin. Vaikka Turun tuomiokapituli asetti Kranckin ensimmäiselle ehdokassijalle ja Chydeniuksen kolmannelle, Chydenius sai selvän voiton. Tämä oli paha pettymys seudun herrnhutilaisille. He syyttivät Chydeniusta ehdokassijan hankkimisesta ystävien ja lahjusten avulla. Hyökkäykset jatkuivat myöhemminkin. Sanomalehti Stockholms Dageligt Godt julkaisi 27. heinäkuuta 1775 otteen Kokkolasta tulleesta 18. toukokuuta päivätystä kirjeestä.
Chydenius vastasi arvosteluun samassa lehdessä 23.–25.10.1775 julkaistussa kirjoituksessaan.
Anna Kristina Silahka (1757–1826) oli kokkolalainen maalaistalon emäntä, joka omaksui isänsä tapaan evankelisen, lähinnä herrnhutilaisen uskonkäsityksen ja alkoi toimia sanajulistajana. Hän sai vaikutteita myös oman aikansa mystiikasta, jonka mukaan Jumalan Henki ilmaisi sanomansa suoraan tietyille henkilöille, jotka voivat sitten välittää sitä eteenpäin. Tämä toiminta herätti siinä määrin huomiota, että Chydenius piti välttämättömänä selityksen pyytämistä häneltä. Heidän kirjeenvaihtonsa ajankohta ei ole tiedossa, mutta todennäköisimmältä tuntuu, että se tapahtui 1790-luvulla. Akiander on julkaissut sekä ”Silahkamuorin” selvityksiä opistaan että Chydeniuksen hänelle lähettämän vastauksen.
Kaikesta päätellen Chydenius oli kysynyt, mitä Anna Kristina Silahkalla oli kirkkoherransa opetusta vastaan, ja tämän johdosta Silahka suoraa vastausta antamatta lähetti selityksen ”vanhurskauttamisensa perustasta”.
Chydeniuksen vastaus on luettavissa täällä.
Lue Gustav Björkstrandin kommentti ”Silahkamuorin” ja Chydeniuksen kirjeenvaihdosta.
Valtiopäivät:
Aihe:teologia
Lähdetyyppi:Painetut lähteet
Suhde Chydeniukseen:Chydeniukselle suunnatutChydeniusta kommentoivat
Kontekstii: