Kootut teokset | Samlade skrifter | Selected Works
Kirjoitus: Muistio valiokuntien jäsenten valitsemisesta

Muistio valiokuntien jäsenten valitsemisesta

Edellinen jakso:

Seuraava jakso:

Tekstin koko: A A A A


Näkymävalinnat:

Luettu 25. tammikuuta 1765.

Nöyrä muistio.

Hänen kuninkaallinen majesteettinsa, joka tuntee mitä kiitettävintä hellää huolta isänmaan edusta, on katsonut tarpeelliseksi ennen määrättyä ajankohtaa1 kutsua koolle valtakunnan korkea-arvoiset säädyt auttamaan hänen kuninkaallista majesteettiaan voimakkailla keinoilla isänmaan auttamisessa. Mikään ei suoraan sanottuna liene tärkeämpää kuin niin tärkeän tehtävän aloittaminen kaikella mahdollisella huolellisuudella ja varovaisuudella.

Pyydän nöyrimmin korkea-arvoisen pappissäädyn lupaa saada kansalaisen vilpittömän hyväntahtoisuuden osoituksena, ja täyttääkseni velvollisuuteni säädyn edustajana, esittää ne keinot, joiden luulen heti alkuun vaikuttavan tämän tehtävän suorittamiseen merkittävästi. Pyydän lisäksi vielä saada ilmoittaa kyseiset keinot myös kolmelle muulle säädylle.

Korkea-arvoiselle pappissäädylle on hyvin tuttua miten tärkeä tehtävä on nimittää kaikkiin deputaatioihin kunnollisia ja taitavia miehiä. Siksi valitsijamiehien tulee myös valtiopäiväsäännön mukaan vannoa Jumalalle kallis vala. Jotta tämä suuri päämäärä saavutettaisiin varmemmin, esitän nöyrimmin, että eikö valitsijamiehiä valittaessa olisi tarpeen olla mahdollisimman varovainen siinä mielessä, että ketään sellaista, jota jollain tavoin voitaisiin pitää jäävinä, ei saa valita valitsijamieheksi. Tarkoitan henkilöitä, joilla on yleisen etumme vastaisia intressejä valtion varojen hoitoon ja pankkiin liittyvissä kysymyksissä, kuten sellaiset, jotka 1) hallitsevat valtion varoja ja ovat itse säädyille tilivelvollisia, 2) jotka ovat olleet tekemisissä suoranaisesti valtion raha-asioiden hoidon kanssa valtiopäivien välisenä aikana, 3) jotka ovat velkaa tai ovat lainanneet jotakin pankista. Valitsijamieheksi ei tulisi valita ketään, 4) jolla on ollut osuutta pankin varojen hallinnassa; 5) joka nauttii palkkaa pankilta millä tahansa nimikkeellä; 6) joka kuuluu pankkivaltuuston, vaihtokonttorin tai rautakonttorin herroihin, ja 7) jolla on paikka ja äänivalta useammassa säädyssä tai yhtäläisiä etuja niiden kanssa.

Mutta jos joku, joka kuuluu johonkin näistä ryhmistä, kuitenkin valittaisiin joko tietämättömyydestä tai jonkin tarkoitusperän takia, tulisi hänen heti jäävätä itsensä sen mukaan kuin yleisessä laissa on säädetty tuomareista. Muuten hän ei olisi oman säätynsä luottamuksen arvoinen. Vastaavasti tulisi jokaisen, joka tietää tällaisesta jääviydestä, heti paljastaa se ja alistaa se säätynsä harkittavaksi.

Kun näin on saatu valittua jäävittömät valitsijamiehet, näyttäisi varovaisuuden kannalta välttämättömältä, että valitsijamiehet noudattavat samaa varovaisuutta jokaisen deputaation jäsenten nimittämisessä. Erityisesti salaiseen valiokuntaan ei saisi valita muita kuin sellaisia jäseniä, jotka ovat yhtä jäävittömiä kuin he itse. Manufaktuurideputaatioon ei otettako ruukinomistajia, vientikauppiaita tai vekselinasettajia, tai pankin, rautakonttorin tai manufaktuurirahaston velallisia. Oikeusdeputaatioon ei saisi valita suoraan säädyille vastuullisia tuomareita, olivatpa he mistä tahansa säädystä tai minkälaisia tahansa. Ja niin meneteltäisiin edelleen jokaisen muun deputaation kohdalla, jonka valtakunnan korkea-arvoiset säädyt näkisivät tarpeelliseksi perustaa.

Jokainen, joka edes vähän perehtyy näihin asioihin, havaitsee helposti, miten tämä vaikuttaa valtakunnan tilanteen auttamiseen, ja miten turhia kaikki muut asetukset ovat, jos tämä asia jää huomioimatta.

Silloin nimittäin kävisi niin, että se, joka asiasta vastaa, olisi tuomarina itselleen tai muille, jotka ovat samassa asemassa kuin hän itse. Lainanottaja päättäisi velan takaisinmaksun ajankohdan ja tavan, lainanantaja millä tavoin hän haluaa lainansa maksettavaksi, palkansaaja päättäisi onko hänen palkkansa ansaittu vai ei, tuomari tutkisi onko hän itse tuominnut oikein vai väärin ja niin edelleen.

Yleisen lain mukaan näissä asemissa olevat henkilöt ovat täysin jäävejä. Koska täältä ei ole mahdollista vedota mihinkään korkeampaan oikeuteen maan päällä2, on sitäkin tärkeämpää huolehtia sen jäsenten jäävittömyydestä, jotta järjestys, vapaus ja oikeudenmukaisuus kukoistaisivat tässä valtakunnan korkeimmassa tuomioistuimessa.

Itse Kaikkitietävä Vapahtaja valaiskoon valtakunnan korkea-arvoisia säätyjä näillä aikaistetuilla valtiopäivillä, ja myös tässä erittäin tärkeässä asiassa, löytämään nopeita ja voimakkaita keinoja, jotka suoraan palvelevat Hänen korkean nimensä kunniaa ja auttavat ahdingossa olevaa isänmaatamme.

Tukholma 25. tammikuuta 1765.

Anders Chydenius

 

Suom. Veli-Matti Pussinen


  1. ennen määrättyä ajankohtaa: Valtiopäivät oli kutsuttu kokoontumaan yhdeksän kuukautta ennen säädettyä ajankohtaa.
  2. vedota mihinkään korkeampaan oikeuteen maan päällä: Vapaudenajalla valtiopäivät käyttivät myös melko laajamittaista tuomiovaltaa. Chydenius ei kuitenkaan ensisijaisesti tarkoita tässä oikeudellisia kysymyksiä, vaan kaikkia valtiopäivillä tehtäviä poliittisia ratkaisuja. Valtiopäivienhän katsottiin olevan erehtymättömiä. Selventääkseen näkökantaansa Chydenius tekee vertauksen oikeuslaitokseen, jonka tuomareiden jääviydestä käytiin keskustelua.

Alkuperäisdokumentit

Edellinen jakso:

Seuraava jakso:

paikat:

Henkilöt:

Raamatunkohdat:

Aiheet: