Kootut teokset | Samlade skrifter | Selected Works
Kirjoitus: Maastamuutto

Maastamuutto, Johdanto

Edellinen jakso:

Seuraava jakso:

Tekstin koko: A A A A


Näkymävalinnat:

Valtakunnan kunnianarvoisat säädyt

Sen jälkeen kun Ruotsin kuninkaallinen tiedeakatemia esitti kilpakirjoituskysymyksen ”Ruotsalaisten maastamuuton syy ja millä keinoin sitä voisi parhaiten torjua”, on painosta tullut kolme aihetta käsittelevää julkaisua, jotka ansaitsevat erityistä huomiota. Ne ovat herra komissaari Krygerin, herra historioitsija Schönbergin1 ja nimettomän tekijän2 kirjoittamat. Ensiksi ja viimeksi mainitut ovat pääasiassa yhtä mieltä siitä, että jotkin todelliset epäkohdat varmaankin estävät ruotsalaisia viihtymästä tämän maan mökeissä. Tosin tekijät eivät epäkohtia esittäessään ajattele aivan samalla tavalla. Sen sijaan herra Schönberg näkee onnettoman tilanteen johtuvan puuttuvasta kansallisesta ajattelutavasta. Sivulla 60 hän kertoo sen olevan sellaista isänmaanrakkautta, joka ei jätä tilaa toisessa maassa mahdollisesti tarjoutuvien henkilökohtaisten etujen ja kotiseudun epäkohtien liiemmälle punninnalle. Se on siten sokeaa mielenliikutusta tai hurmiota, joka sulkee pois järjen käytön ja selkeät ajatukset. Edelliset kirjoittajat rakentavat järjelle, jälkimmäinen mielikuvitukselle.

Tiedän varmasti, että tämä kysymys on yksi tärkeimmistä niiden moninaisten asioiden joukossa, joita valtakunnan siunatut säädyt tällä hetkellä käsittelevät. On selvästikin turhaa luetella kaikkia tämän kalvavan sairauden lääkkeitä, ennen kuin sairauden syyt on tuotu esiin. Siten valtakunnan kunnianarvoisat säädyt voivat vain joutua ymmälleen, kun kansakunnan oppineet, luotettavat ja helläsydämiset miehet ovat yhdestä pääasiasta näin erimielisiä.

Me kaikki tiedämme, kuinka paljon hätiköinti vaikuttaa tekemisiimme. Se vie meidät usein pois totuuden valosta ja sotkee sellaisiin tekoihin, joita me sitten kavahdamme, kun pysähdymme harkitsemaan asioita tarkemmin. Siten on mahdollista, että katkeroitunut ihminen voi kiihtymyksessään jättää onnellisen kotiseutunsa. Sitä en uskalla kuitenkaan varmasti sanoa, voiko katkeruus muodostua niin pysyväksi, ettei ihminen tule kiihkon laannuttuakaan enää milloinkaan järkiinsä eikä tunne koti-ikävää.

Jos kansallinen ajattelutapa ei liioin perustu etujen ja haittojen tarkalle punninnalle, sekin on samaan tapaan mielenliikutusta, joka estää kansalaista käyttämästä järkeään. Jos on kyse mielenliikutuksesta, se menee nopeasti ohi. Millä kansalainen sillä välin estäisi itseään pohtimasta asioita, jotta oma ahdinko ja muiden hyvinvointi eivät pistäisi hänen silmiinsä? Omasta puolestani en voi tulla muuhun tulokseen, kuin että sokea ja kiivasta intohimoa sisältävä kansallinen ajattelutapa on vapaassa, valistuneessa ja harkitsevassa kansakunnassa vuosia jatkuessaan pelkkää ristiriitaa, ellei jo etukäteen ole edistetty pimeyttä, joka on tämän kaltaisten intohimojen oikea äiti. Mutta yhtä käsittämätöntä on, miten vapaus voidaan siinä yhteydessä säilyttää.

On mahdotonta rakastaa sitä, mikä ei ole hyvää todellisuudessa tai on sitä vain kuvitelmissa. Jos uskottelee yhteisölle sellaista, mikä ei ole totta, silloin toimii vastoin vakaumustaan, ja jos uskoo siihen, on sokea. Näin heikoilla puu­jaloilla seisovat yhteisöt ovat surkeita!

Kun hyvä on todellista, eli jos ruotsalainen mies on yhtä onnellinen tai onnellisempi Ruotsissa kuin muualla, silloin parannuskeino löytyy helposti: kansa­kunta on opetettava tuntemaan oma hyvinvointinsa. Maanviljelijälle on osoitettava, millaista varmuutta hänen maansa tarjoaa, millaista vapautta se antaa hänen lapsilleen, millaista kunniaa hänen työstään, työpajoille on osoitettava millainen vapaus niitä elähdyttää, ja miten tuotteiden nopea menekki kotimaassa ja ulkomailla saa kaikki kilpailemaan keskenään. On osoitettava, ettei ketään sorreta kaupankäynnissä eikä minkään paikkakunnan tarvitse kuihtua liike­toiminnan puutteessa ja että virkamiehet voivat iloita taitavuuden ja ansion mukaan tulevasta ylennyksestä. On osoitettava, ettei kansalaisia yleensä pakoteta pitkällisiin oikeudenkäynteihin, että jokaisen omistusoikeus on turvattu ja että jos osaa ajatella ja kirjoittaa jotakin toisten kansalaisten valistukseksi, sen voi tehdä vapaasti.

Jos taas näin ei tapahdu, ja kansakuntaa suorastaan estetään punnitsemasta asioita, ja siihen yritetään istuttaa kansallinen ajatustapa, sellainen ei lainkaan sovi rehelliselle miehelle, ja vielä vähemmän sillä saadaan mitään aikaan.

Herra Schönberg ja kaikki oikeamieliset hänen kanssaan valittavat aiheel­lisesti, että meidän tapamme ovat turmeltuneet3. Kukaan ei voikaan kieltää, että ylellisyys, nautinnonhimo, kostonhalu, oman edun tavoittelu, laiskuus ja jumalattomuus ovat päässeet vallalle. Mutta tärkein kysymys kuuluu: ovatko Ruotsin onnettomuudet todella peräisin tapainturmeluksesta, vai onko se vielä ilkeämmän äidin röyhkeä sikiö. Silloin kun valtakuntaa on autettava, on löydettävä pahan oikea lähde, muutoin ei apua tule ikinä. Voimme nähdä Ruotsia vanhempia pakanallisia valtioita, jotka ovat luonnostaan yhtä pahoja kuin meidän maamme ja uskonnon vähemmän kesyttämiä, mutta jotka ovat silti pitäneet kiinni kansalaishyveistä. Toisaalta näemme valtioita, jotka ovat saaneet olla vuosisadan tai pari ilman ulkoisia vihollisia, mutta jotka tapojen barbaarisuus on vienyt tuhoon. Havaitsemme kuitenkin, että niiden välillä on huomattava ero. Edellisissä on kysymys kansakunnan, jälkimmäisissä taas joidenkin sen jäsenten vauraudesta.

Kun vauraus jakaantuu tasaisesti, kellään ei ole varaa tuhlata. Ei ole varaa pitää kalliita hevosia, tarpeettomia renkejä, arvokkaita vaunuja, järjestää konsertteja, tanssiaisia ja pitoja. Silloin ylellisyys tai nautinnonhimo eivät pääse turmelemaan tapoja. Jos varallisuus sen sijaan kasaantuu tietyille ihmisille, on satoja tapoja lisätä sitä, ja silloin sydän tyydyttää erinomaisen kerkeästi likaisen rikkauden halunsa, joka leviää kuin tauti ja tartuttaa koko kansakunnan.

Rooma sen enempää kuin Karthagokaan ei olisi saavuttanut sellaista ylellisyyttä ja päätynyt sen vaikutuksesta paheellisuuteen, joka sitten johti hallinnon romahdukseen, elleivät sen pohatat olisi imeneet liikaa ydinmehua kansalaisista tavoitellessaan omia huvituksiaan.

Pakko ja omavaltaisuus ovat meidänkin tapainturmeluksemme oikeat lähteet.

Ne seuraavat aina toisiaan yhteiskunnassa, ja kun toinen tukahdutetaan, toinen katoaa itsestään. Omavaltaisuutta harjoitetaan valtiota tai kansalaisia kohtaan, ja sen kohteeksi joutuva jää silloin orjuuteen. Mutta jos oikeudenmukainen vapaus on vallalla, pakko ja omavaltaisuus häädetään ja todellisen paheellisuuden siemen kuolee.

Miten turhia ovatkaan kiivaat kamppailut, joita yleisesti käydään tapojen turmellustamme vastaan, niin kauan kuin he voivat omavaltaisuudellaan imeä itselleen ydinmehua niin paljon kuin haluavat.

Kohtuullinen tasa-arvo on siten oikea koneisto, jolla vapaa valtio saadaan vilkkaaseen liikkeeseen, eikä yksi sen jäsen saa syödä toisen ruokia eikä lihoa ylenmäärin toista riuduttamalla. Herra Schönberg esittää sen erinomaisen toivomuksen, että säätyläisten lapset ryhtyisivät harjoittamaan elinkeinoja ja käsitöitä4, mutta toive taitaa jäädä turhaksi, ellemme samalla voi toivoa välineitä sen toteuttamiseksi, nimittäin vapautta, vaurautta ja kunniaa elinkeinonharjoittajille. Niin kauan kuin ne puuttuvat, vain harvoilta säätyläisiltä voi näet odottaa niin vahvaa innostusta isänmaalliseen ajattelutapaan, että he laittaisivat lapsensa tällaisiin ammatteihin.

Kuninkaallinen tiedeakatemia on tällä kysymyksellä palvellut yhteiskuntaamme yhtä erinomaisella tavalla kuin ennenkin, antaessaan sen välityksellä kansakunnalle aihetta pohtia näin tärkeää aihetta, puhua ja kirjoittaa siitä. Valtakunnan kunnianarvoisat säädyt varmaankin havaitsevat tätä aihetta koskevissa neuvonpidoissaan, millaista valaistusta on saatavissa kaikista saapuneista vastauksista yhdellä kertaa ja aivan ilmaiseksi. Siksi ne rohkaissevat kuninkaallista akatemiaa yhä jatkamaan tällaisilla aiheilla, jotka perimmältään käsittelevät yhteistä talouttamme.

Kun kuninkaallinen akatemia esitti tämän kysymyksen, sen aihe vetosi niin vahvasti minuun, että päätin yrittää vastata. Jätän nyt vastaukseni valtakunnan kunnianarvoisten säätyjen kallisarvoisiin käsiin, jotka juuri parasta ­aikaa työskentelevät haavojemme parantamiseksi. Jätän vastaukseni erittäin valistuneiden säätyjen punnittavaksi sitäkin suuremmalla luottamuksella, kun itselläni on vastuullinen kunnia olla säätyjen vähäinen jäsen ja pysyä syvästi kunnioittaen

 

valtakunnan kunnianarvoisien säätyjen

nöyrimmin alamaisena palvelijana.

Anders Chydenius

Tukholmassa 16. maaliskuuta

1765.


  1. Viitataan näihin kirjoituksiin: Johan Fredrik Kryger, Svar på den, af kongl. vetenskaps academien, för sistledit år 1763, framstälde frågan: hvad kan vara orsaken, at sådan myckenhet svenskt folk årligen flytter ur landet? Och genom hvilka författningar kan det bäst förekommas? Stockholm, 1764; Anders Schönberg, Svar, på den af kongl. vetensk. academien, för år 1763 framstälde frågan: hvad kan vara orsaken, at sådan myckenhet svenskt folk årligen flyttar ur landet? Och genom hvilka författningar kan det bäst förekommas? Stockholm, 1764.
  2. nimettömän tekijän: Pehr Adrian Gadd, joka julkaisi nimettömänä kilpakirjoituksensa Swar, på den af kongl. wetenskaps academien för år 1763 framstäldte frågan: hwad kan wara orsaken, at sådan myckenhet swenskt folk årligen flytter ur landet? Och genom hwilka författningar kan det bäst förekommas? Gifwit af en Gammal Swensk. Stockholm, 1765.
  3. tapamme ovat turmeltuneet: Kirjoituksensa pitkässä johdannossa (s. 3–47) Schönberg tuo esiin näkemyksensä, jonka mukaan maastamuutto liittyy ylelliseen elämänmuotoon ja tapojen turmelukseen.
  4. että säätyläisten lapset ryhtyisivät harjoittamaan elinkeinoja ja käsitöitä: Schönberg tekee tämän esityksen alaviitteessä s. 80. Hänen mukaansa kaupan parissa työskennellessään alemmat säätyläiset olisivat hyödyllisempiä kansalaisia, ja näin myös viranhakijoiden joukko ­pienenisi.

Edellinen jakso:

Seuraava jakso:

paikat:

Henkilöt:

Raamatunkohdat:

Aiheet: