Edellinen jakso: Maastamuutto, § 8
Seuraava jakso: Maastamuutto, § 10
§ 9
Nyt on aika siirtyä itse asiaan. Olen edellä todistanut, että pakko on ja pysyy kaiken maastamuuton todellisena syynä. Lukija! Olet kärsivällisesti seurannut mukanani muihin maihin, älä nyt väsy ennen kuin näet miten asiat ovat kotimaassamme.
Silmiemme edessä on viisaiden miesten kirjoituksia, joilla meidät yritetään saada uskomaan, että Ruotsissa eletään täydellisessä hyvinvoinnissa, kun taas toiset yhtä maineikkaat yrittävät uskotella päinvastaista. Emme saa kuitenkaan rakentaa arvovallalle, sillä vain perusteluiden on ratkaistava asia.
Kukaan ei uskaltane kieltää, että valituksia ja tyytymättömyyden ilmauksia kuullaan aina, kun ihmisiä kerääntyy yhteen. Valituksen aiheena on aina jokin väitetty pakko, ja onpa se todellinen tai kuviteltu, aina se aiheuttaa väistämättä maastamuuttoa. Jos kysymys on kuvittelusta, silloin kansakuntaa on valistettava, jotta kansa tuntisi
hyvinvointinsa; tosin kokemus tavallisesti oikaisee kuvitelmat nopeasti. Jos pakko taas on todellista, silloin haavat on löydettävä ja huolehtivien ja rehellisten ihmisten on tutkittava niitä, lääkkeet on löydettävä ja niitä on käytettävä sen mukaan, mitkä ovat sairauden syyt ja miten se on puhjennut.Seuraavasta voinee päätellä tarkasti, että pelkät kuvitelmat eivät suinkaan saa kansakuntaamme kyllästymään isänmaahansa, vaan syynä ovat huomattavat ja kaikkien nähtävissä olevat epäkohdat.
Suuntaammepa ajatuksemme mille taholle hyvänsä, pakkoa on silmiemme edessä. Havaitsemme että jotkin epäkohdat koskevat suurempaa tai pienempää väestömäärää, kun taas toiset ovat yleisempiä.
Valtakunnan asukkaat ovat joko tuottavia tai kuluttavia. Kumpikin ryhmä joutuu selviytymään omista vaikeuksistaan. Edelliset muodostavat todellisen voiman ja jälkimmäiset huolehtivat siitä, että tämä voima on käytettävissä valtakunnassa. Elinkeinoja on monia ja jokaisella niistä on omat pakkonsa, suunnilleen samoin kuin maan jokaisella kasvilla on omat toukkansa ja nakertajansa. Elinkeinoista maanviljelys on ensimmäinen, paras ja välttämättömin, ja vaikka luonto ei ole suinkaan jättänyt meitä siltä osin huono-osaisiksi, kohdataan siinä silti lähes lukemattomia vaikeuksia. Siten ajatteleva ihminen ei lainkaan ihmettele, miksi maanviljelys ei ole täällä kohonnut paremmalle tasolle, vaan pikemminkin on syytä kummastella, miten se on niin monien, hankalien pakkojen alla voinut menestyä niinkin hyvin.
Maanviljelyksen vaikeuksissa on kysymys joko maasta, maan tuotteista tai maan käyttäjistä.
Edellinen jakso: Maastamuutto, § 8
Seuraava jakso: Maastamuutto, § 10
paikat: Ruotsi
Henkilöt:
Raamatunkohdat:
Aiheet: