Kootut teokset | Samlade skrifter | Selected Works
Kirjoitus: Maastamuutto

Maastamuutto, § 8

Edellinen jakso:

Seuraava jakso:

Tekstin koko: A A A A


Näkymävalinnat:

§ 8

Pakko on kaikkina aikoina vahingoittanut yhteiskuntia. Jos se jatkuu pitkään, se saa rahvaan väistämättä kyllästymään elintapaansa ja isänmaahansa. Thüringenissä aatelisto kohteli talonpoikiaan kehnosti: heiltä vietiin vapaus valita itse kirkkoherrat ja pakotettiin ottamaan sellaisia pappeja, jotka osasivat puhua vain messuista ja kiirastulesta. Talonpoikien toimeentulokin huononi, ja siksi rahvas nousi vuonna 1525 Thomas Müntzerin1 johdolla kapinaan. Se johti ilmisotaan, jossa kaatui 50 000 talonpoikaa, ja henkiin jääneet alistettiin uudelleen ikeeseen. Paljonko tämä aiheutti pinnan alla maastamuuttoa, siitä eivät kirjailijat ole pystyneet antamaan kovin tarkkoja tietoja.

Alistettuaan muinoin pisalaiset valtaansa2 firenzeläiset turvautuivat kieroutuneeseen keinoon varmistaakseen näiden kuuliaisuuden. He kielsivät kaiken kaupankäynnin sekä vapaat taiteet pitääkseen pisalaiset pimeydessä, joka parhaiten edistääkin orjuutta. Mutta tällainen pakko nosti pisalaiset vastarintaan, ja ennen nujertamistaan he taistelivat urhoollisesti vapautensa puolesta. Tässä oli yksi tapa orjuuttaa kansaa pimittämällä, eikä se taidakaan ikinä epäonnistua, mutta onnistuminen edellyttää kohtuullisempaa menettelyä, jotta sen tarkoitusta ei huomattaisi.

Tanskan kuningas Godfred3 aikoi epäröimättä kasvattaa valtakuntansa mahtia käyttämällä pakkoa ja sääti friisiläisten vaivoiksi sietämättömän korkean veron ja teki pilkkaa näistä oikein lakien avulla. Jotkut näet kertovat, että friisiläiset joutuivat korujen sijasta kantamaan kaulassaan pajunvitsoista punottua kytkyettä. Kukaan ei kuunnellut heidän valituksiaan eikä liioin pelännyt heidän uhkauksiaan. Siksi sorretut friisiläiset alkoivat viimein hautoa aseisiin tarttumista ja niin he karkottivat tanskalaiset miehittäjät.

Lähimmät naapurikansat, jotka tähän aikaan olivat vapaat ja hyvinvoivat, olivat tästä pakosta Tanskan kruunulle loputtoman kiitolliset. Lahjakkuus, hyveellisyys ja työteliäisyys etsiytyvät näet aina sinne missä ne saavat palkkansa, mutta joutuvat tästä syystä jättämään onnettomat synnyinseutunsa.

Tanskasta tulee mieleeni toinenkin asia: miten suuri tämä valtakunta olisikaan ollut, ellei sen kruunu olisi pakkotoimillaan ajanut kokonaisia maita pois yhteydestään? Unioniaikana Tanskan hallitsijat näännyttivät meidän rakkaan isänmaamme, ja kun Kristian II luuli imeneensä Ruotsin sydämestä aatelisveren viimeistä pisaraa myöten4, hän sai pian kokea ­ettei hallintoa vakiinnuteta alistamalla valistunutta kansakuntaa pakkoon ja orjuuteen. Jos se joskus onnistuu, on tietämättömyyden oltava sitä ennen välttämättä vallitsevana ja alistaminen täytyy silloinkin toteuttaa niin vähittäin, ettei kansakunta lainkaan huomaa pinnanalaista tarkoitusta. Vasta nyt Kristian tajusi, että kuningasvalta perustuu pelkästään siihen, että monet ovat taipuvaisia tottelemaan, ja että sen edellytyksen puuttuessa hän on torpparin ja kerjäläisen asemassa.

Ovelat naapurit tietävät aina miten voivat hyötyä toisten pakonalaisuudesta, sillä mikään maailmassa ei pysty lyhyessä ajassa lisäämään kansan väkimäärää yhtä hyvin kuin vapaus. Hedelmällinen kansa joutuu käyttämään kolmanneksen ansioistaan lapsiin, jotka eivät vielä tee muuta kuin kuluttavat, mutta vapaus puolestaan kokoaa ihmisiä, joiden kyky tuottaa hyötyä on suurimmillaan Jos hedelmällistä kansaa pakotetaan, sen kohtaloa ei voi kylliksi valittaa. Se käyttää joka vuosi miljoonia lapsiinsa, mutta vaarallinen naapuri korjaa siitä sataprosenttisen voiton.

Kaikkien nopeasti kasvavien valtioiden antama esimerkki tarjoaa tästä kouriintuntuvan todistuksen. Preussi oli vuosisatamme alussa vähäpätöinen, mutta on kasvanut mainitulla tavalla lyhyessä ajassa koko Euroopan ihmetyksen ja kauhistelun aiheeksi. Sen hallitsijat ovat noudattaneet Romuluksen esimerkkiä5, tehneet valtakunnastaan turvapaikan kaikille pakolaisille, joiden joukossa Salzburgista tulleet eivät olleet suinkaan merkityksettömimpiä. Kuningas rakennutti taloja muukalaisille ja tuki muita antamalla lainaa rakentamiseen. Hän ei mielellään häirinnyt ketään omantunnon ja uskonnon asioissa ja antoi avokätisesti kaikille oleskeluluvan, ja joidenkin tulokkaiden onnistuttua Preussiin kerääntyi sen jälkeen uskomattoman suuri määrä ihmisiä. Lakien merkitystä korostettiin ja työskenneltiin melko hyvällä menestyksellä oikeudenkäyntien lyhentämiseksi, jotta jokaisen oikeudet tulisivat taatuiksi ja aikaa ja rahaa tuhlaantuisi siihen mahdollisimman vähän.

Yleensä pidetään mahdottomana, että hyödyllisiä kansalaisia voisi nousta yhteen kootuista erilaisista ihmisryhmiä, joista enimmät eivät omantunnon tai uskonnon puolesta sovi asetettuihin rajoihin. Preussin kuningas on kuitenkin osoittanut, että pelkkä hyveellisyys ei yksinään voi tehdä ihmistä lainkuuliaiseksi, vaan että lakien ja lainkäytön on saatava aikaan yhteiskunnallinen hyve.


  1. Thomas Müntzer oli radikaali saksalainen uskonpuhdistaja. Hän liittyi vuonna 1519 ­Lutherin uudistusliikkeeseen, mutta heidän välilleen syntyi erimielisyyttä sekä teologisista että poliittisista kysymyksistä. Toisin kuin Luther, Müntzer katsoi talonpoikien olevan oikeutettuja nousemaan ruhtinaita vastaan ja ryhtyi talonpoikaiskapinan johtajaksi Thüringenissä Etelä-Saksassa. Kapinallisten kärsittyä lopullisen tappion Frankenhausenissa 1525 hänen vangittiin ja surmattiin.
  2. Alistettuaan muinoin pisalaiset valtaansa: Pisa joutui firenzeläisten valloittamaksi 1406, mutta saavutti jälleen itsenäisyyden 1494. Vuonna 1509 Firenzen joukot kuitenkin valloittivat sen uudelleen.
  3. Tanskan kuningas Godfred soti Kaarle Suurelle uskollisten heimojen kanssa ja alkoi rakentaa puolustusvallia (Danevirke) Slesvigiin. Godfred alisti 808 nykyisten Mecklenburgin ja Holsteinin slaavilaiset asukkaat obotriitit, hävitti Rericin (Lyypekki) ja pakotti sen kauppiaat siirtymään Hedebyhyn. Vuonna 810 Godfred hävitti Friisinmaan rannikkoa ja peri kaup­piailta ja talonpojilta korkeita veroja. Samana vuonna hänet murhattiin.
  4. aatelisveren viimeistä pisaraa myöten: viittaa ns. Tukholman verilöylyyn marraskuussa 1520
  5. Romuluksen esimerkkiä: Rooman myyttisen perustajan kerrottiin kutsuneen orjia ja lain­suojattomia asuttamaan ja kehittämään kaupunkia. Salzburgista karkotettiin 1731–1732 n. 20 000 protestanttia, joille kuningas Fredrik Vilhelm I antoi turvapaikan Preussissa. Hänen seuraajansa Fredrik II tuli tunnetuksi uskonnollisesta suvaitsevaisuu­destaan.

Edellinen jakso:

Seuraava jakso:

paikat:

Henkilöt:

Raamatunkohdat:

Aiheet: