Kootut teokset | Samlade skrifter | Selected Works
Kirjoitus: Maastamuutto

Maastamuutto, § 7

Edellinen jakso:

Seuraava jakso:

Tekstin koko: A A A A


Näkymävalinnat:

§ 7

En ehdi kuitenkaan seurata roomalaisten joutumista lopulliseen tuhoonsa. On uudempia tapahtumia, jotka todistavat asiani puolesta.

Entisinä aikoina Espanja oli runsasväkinen maa, ja Julius Caesarin aikoi­hin väestöä oli 15 miljoonaa. Mutta nykyään Espanjassa on vähän väkeä ja tavaraa, ja meidän on kiinnitettävä maahan erityistä huomiota.

Montesquieu näkee Espanjan tapauksessa syylliseksi lukuisien pienten yhteisöjen liittämisen yhdeksi valtakunnaksi1, mutta minun mielestäni yhdistyminen ei aiheuttanut taantumista, vaan liittyminen yhteen oli pikemminkin vaikeuksien seurausta. Uskon erityisesti kahden seikan aiheut­ta­neen Espanjan nykyisen vähäväkisyyden: moninkertainen pakko kotimaassa sekä toivo päästä Amerikkaan vuolemaan kultaa.

Isoissa maissa enin voima kasaantuu yleensä pääkaupunkiin ja sen ympärille. Pääkaupunki pitää itseään usein koko valtakuntana ja katselee maakuntia olkansa yli, ja sillä on parhaat mahdollisuudet ja keinot saada korkein valta antamaan sellaisia säädöksiä, joista on erityistä hyötyä pääkaupungille. Koska ne usein aiheuttavat haittaa kauempana asuville, näiden osana pysyy yleensä orjuus, voimattomuus ja halveksittu asema. Silloin mikään ei pelasta kyseisiä seutuja autioitumiselta eikä väestöä maastamuutolta.

Kaupankäynnillä rikastuneet ja mahtiasemaan kohonneet Alankomaiden valtiot, jotka tulivat perintönä Espanjan kruunulle, olivat aluksi jokseenkin tyytyväisiä hallintoon, koska saivat pitää vapautensa, mutta sitä ei kestänyt kauan. Heitä hallittiin pakolla, ja valtioiden neuvosto2 lakkautettiin. Pakko kaupassa: Alankomaiden tavaroille määrättiin kymmenen prosentin maksu koko niiden arvosta. Pakko valtionvarojen käytössä: heille määrättiin useita uusia piispoja, joiden palkat he joutuivat maksamaan näistä rahoista. Pakko oikeusistuimissa: alankomaalaisten valituksia ei kuunneltu, vaan heidän anomustensa tuojat ajettiin kovin ottein tiehensä. Pakko uskonnossa: kukaan ei saanut tunnustaa protestanttista oppia. Pakkoa sovellettiin myös siihen mikä oli heille kaikkein rakkainta, nimittäin henkeen ja elämään, sillä tuhannet joutuivat painamaan kaulansa Alban herttuan3 heille pystyttämälle mestauspölkylle, ja sotilaat puolestaan murhasivat vieläkin useampia.

Sopii ajatella, kuinka monet tuhannet hylkäsivät koko tänä aikana onnettoman isänmaansa ja kuinka monet lisäksi kaatuivat kotimaassa.

On ihmeellistä, miten nämä valtiot niinkin pitkään kestivät monivuotista verilöylyä ja miten alankomaalaiset lähestulkoon tarjoutuivat palvelemaan tyrannimaista hallintoa, kunhan heille vain myönnettiin jotain lievitystä. Suurin syy tähän oli kylläkin heidän turvattomuutensa.

Silti tämän tilanteen oli mahdotonta jatkua pitkään. Vuonna 1581 he lopulta irtisanoivat kaiken uskollisuutensa ja kuuliaisuutensa Espanjaa kohtaan, ja espanjalaiset saivat luvan kääntää vihamieliset aseensa niitä vastaan, joiden suojattomia kanssaveljiä he olivat aikaisemmin teurastaneet. Millaista voimaa pienessä maakunnassakin on, kun se taistelee kiihkeästi elämänsä ja vapautensa puolesta, sitä todistaa Isabella Clara Euge­nian joukkojen kolme vuotta kestänyt Ostenden piiritys4.

Portugali oli näihin aikoihin samoin Espanjan vallan alla, mutta sekään ei jaksanut pitkään, vaan mursi sietämättömäksi käyneen ikeen maailman kaikilla kulmilla kerralla. Ja espanjalaisten itsensä oli julistettava alankomaalaiset itsenäisiksi yritettyään ensin turhaan heidän uutta orjuutustaan.

Raskas inkvisitio heikensi lähes yhtä paljon Espanjan kuningaskuntaa, sillä inkvisitio ei vain murhannut, vaan sai lisäksi tuhannet kansalaiset pakenemaan maasta henkensä kaupalla. Paenneiden kotiseudut joutuivat surkeasti rappiolle.

Yhtäältä pakko johti siis näin laajoihin seurauksiin. Mutta voin vain vakuuttaa, että heidän maataan ovat yhtä paljon hävittäneet uuden maailman kulta- ja hopeakaivokset, jotka väikkyivät kansakunnan silmissä.

Kullalla on muinaisista ajoista lähtien ollut ihmisten tekoihin merkillinen valta, jonka perustana on kylläkin inhimillinen hulluus. Tuskin on ollut niin kiinteää verisidettä, niin vankkaa ystävyyttä, niin kouriintuntuvaa oikeudenmukaisuutta tai niin riippumatonta valtaa, etteikö kullan kauneus olisi sitä joskus sokaissut.

Kulta autioitti kahdella tavalla erityisesti Espanjan maita. Asukkaat muuttivat joukolla Amerikkaan, he veivät kaikki perheenjäsenensä ja koko taloutensa mukanaan, perustivat uudisasutuksia ja kaivoivat mieluummin kultaa ja hopeaa vieraassa maassa kuin kävivät lapioin ja auroin Espanjan laihan maaperän kimppuun. Mitä useammat lähtivät etsimään aarteita, sitä vähemmän jäi asukkaita ottamaan niitä vastaan ja sitä enemmän kasvoi maahan jääneiden rahavarallisuus. Rahan määrän nopea lisääntyminen sellaisessa maassa, jossa asukkaiden määrä vähenee, on aina aiheuttanut ylellisyyttä ja laiskuutta. Espanja koki siis ensimmäisen tappion menettäessään asukkaitaan, mutta vielä suurempaa vahinkoa aiheutti se, että rikkaudet turmelivat harvat maahan jääneet.

Espanjan kansakunta antoi siis uuden maailman rikkauksien vietellä itsensä, myi viljellyt ja väkirikkaat kotiseudut, ja köyhdytti itsensä sillä mikä katsotaan suurimmaksi rikkaudeksi.

Kullan ja hopean runsautta pidettiin suurimpana maallisena hyvänä, kun taas niiden puutteen täytyi tuntua pakonalaiselta tilalta. Ja kuviteltu pakko tai köyhyys oli kannustamassa maastamuuttoon.


  1. pienten yhteisöjen liittämisen yhdeksi valtakunnaksi: Montesquieu käsittelee tätä kysymystä teoksessa De l’esprit des lois (Lakien henki), 1748, XXIII: 18–19.
  2. valtioiden neuvosto: holl. Raad van State, Alankomaiden korkein neuvoa-antava elin, joka perustettiin 1531 ja jonka Filip II lakkautti 1578.
  3. Alban herttua, espanjalainen Fernando Álvarez de Toledo, vastasi Philip II:n sortopolitii­kasta Alankomaissa 1567–1573 ja pani toimeen mm. tuhansien ihmisten joukkomurhan, johon Chydenius tässä viittaa.
  4. Ostenden piiritys: Isabella Clara Eugenia oli Espanjan ja Portugalin infante, Itävallan arkkiruhtinatar ja yhdessä puolisonsa Albrekt VII:n kanssa Espanjan Alankomaiden hallitsija. Kolme vuotta kestänyt Ostenden piiritys tapahtui Espanjan ja Yhdistyneiden Alankomaiden tasavallan välisen 80-vuotisen sodan aikana ja päättyi espanjalaisten voittoon 1604.

Edellinen jakso:

Seuraava jakso:

paikat:

Henkilöt:

Raamatunkohdat:

Aiheet: