Kootut teokset | Samlade skrifter | Selected Works
Kirjoitus: Maastamuutto

Maastamuutto, § 4

Edellinen jakso:

Seuraava jakso:

Tekstin koko: A A A A


Näkymävalinnat:

§ 4

Ryhdymme ensimmäiseksi pohtimaan yhtä muuttajien ryhmää, joka on päivästä toiseen silmiemme edessä. Asia on meille arkaluontoinen, ja muuton syy on kaikille tuttu. Katsotaan saammeko tästä ryhmästä ehkä suoraan selityksen maastamuutolle.

Palvelusväki muodostaa huomattavan osan Ruotsin muita elättävistä jäsenistä, ja vaikka monet pitävätkin palkollisia vähäpätöisinä, he ovat meille välttämättömiä. Ruotsin lain mukaan heillä on muuttopäivä kerran vuodessa ja joillakin paikkakunnilla kaksi kertaa. Tarkoitus ei kuitenkaan ole, että heidän on välttämättä erottava, vaan jos isäntä on tyytymätön palkolliseensa tai palkollinen isäntäänsä, heillä kummallakin on tuolloin vapaus päästä toisistaan. Tämä aiheuttaa vuosittain aika monia muuttoja, palvelusväki jättää isäntänsä ja isännät palkollisensa. Kun palvelusväki vaihdetaan, se merkitsee vain, ettei olla enää tekemisissä niiden kanssa, joiden palveluksia on käytetty kuluneen vuoden ajan, ja että siirrytään käyttämään vasta pestattujen palveluksia.

Lähdetäänpä liikkeelle! Katsokaamme näiden muuttojen syitä. Ennen kuin me Laurin-messun aikaan sanomme irti jonkun palkollisen1, meillä on oltava jotakin häntä vastaan ja samoin toivoa, että saamme paremman tilalle. Muussa tapauksessa varomme toki palkollisen irtisanomista. Meidän on täytynyt saada tarpeeksemme hänen palveluksestaan laiskuuden, ilkeyden, ylimielisyyden, epäluotettavuuden, korkean palkan tai jonkin muun tähden. Jos sitoutuminen sellaiseen palkolliseen jatkuu, on siis kyse pakkotilanteesta.

Renki tuntee yhden tai useamman vuoden kokemuksesta herransa ­aivan yhtä hyvin ja menneen perusteella hän päättää tulevasta. Hän hankkii vastaavasti tietoja useampien isäntien tavasta kohdella palvelusväkeään, ruuan laadusta ja palkan tasosta. Vertailusta on hänelle paras apu: jos hän tällöin huomaa, että hänen isäntänsä on sopiva ja järkevä valinta isäntien joukossa, hän voi pitää onnenpotkuna, jos saa jäädä. Jos hän huomaa, että asia on päinvastoin, ei häntä voida pitää paikallaan, elleivät ehdot parane tai ellei häntä houkutella kauniilta näyttävillä lupauksilla jäämään vielä yhdeksi vuodeksi, joka on luultavasti viimeinen sen isännän palveluksessa.

Vertailtuaan etuja ja haittoja sekä isäntä että palkollinen saavat oikean mittapuun sille onko syytä lähteä vai jäädä.

Jos jonkun isännän palvelukseen pyrkii aina enemmän väkeä kuin hän tarvitsee, ja jos naapurit kärsivät samaan aikaan väen puutteesta, on selvää että ensiksi mainittu tarjoaa enemmän vapautta ja mahdollisuuksia onnellisempaan elämään kuin yksikään naapureista, tapahtuipa tämä sitten millä tavalla hyvänsä. Se, joka kärsii palvelusväen puutteesta, voi syyttää joko väestön harvalukuisuutta tai palvelusväen omavaltaisuutta tai mitä ikinä haluaa. Kuitenkin jokainen järkevä ihminen tietää, että pakko ajaa yhden palkollisen pois ja myös estää toista tulemasta tilalle. Jos ne, jotka eivät saa palvelusväkeä, oppisivat naapureiltaan kohtelemaan palvelijoita pikemminkin kärsivällisyydellä kuin katkeruudella, pikemminkin rakkaudella kuin kurituksella, pikemminkin tarjoamalla ohjausta ja vapautta kuin orjuutta, he saisivat pian yhtä paljon palvelijoita kuin naapurinsakin.

Jos uskomme, että palvelijat ovat syntyneet orjiksi ja me herroiksi, ja jos kuvittelemme, että meillä on kumoamaton valta heihin, emmekä koskaan muista, että he voivat elää ilman meitä, mutta me emme ilman heitä, että he voivat työllään ravita itsensä ja muita, mutta että me kulutamme mitä useampi talous ehtii hiellä ja vaivalla koota, silloin ei tarvitse ihmetellä, että koko kruununpalvelijoiden joukko tuskin pystyy ottamaan kiinni niin monta irtolaista kuin me tarvitsemme palvelukseemme. Jos he saavat nämä vihdoin kokoon, on vielä vaikeampaa saada palvelusväkeä pysymään muuttopäivään asti sillä pidemmäksi ajaksi he eivät jää.

Esitetyn kysymyksen kohdalla asia on aivan samoin. Eihän valtakunta ole mitään muuta kuin suuri talous tai ihmisyhteisö, jossa ylin vallanpitäjä on isäntä ja alamaiset hänen talonväkeään. Useiden valtakuntien vertailua vastaa tässä isäntien vertailu. Jos havaitaan suuria muuttoliikkeitä, voi varmuudella päätellä, että täytyy olla jotakin pakkoa. Jos taas asukkaita kasaantuu jonnekin, voi olla kysymys vain siitä, että vapaus houkuttaa sinne. En puhu tässä varsinaisesti vapaasta hallitusmuodosta, sillä kansa on usein niin sanotuissa vapaissa yhteisöissä mitä vaikeimmassa orjuudessa, mutta nauttii sen sijaan viisaiden monarkkien suojelua ja lempeää kohtelua.


  1. Talonpoika tai palkollinen saattoi irtisanoa palvelussuhteen Olavin- ja Laurinpäivän välisenä aikana (29.7.–10.8). Tämän jälkeen seurasi seitsemän viikon jakso, jona aikana palkollinen sai etsiä uutta palveluspaikkaa ja isäntä vastaavasti uutta työntekijää. Palveluskausi päättyi Mikkelinpäivänä 29.9. Tämän jälkeen seurasi palvelusväen vapaaviikko, jona aikana palveluspaikkaa vaihtavien oli hakeuduttava uuden isännän luo.

Edellinen jakso:

Seuraava jakso:

paikat:

Henkilöt:

Raamatunkohdat:

Aiheet: