Kootut teokset | Samlade skrifter | Selected Works
Kirjoitus: Maastamuutto

Maastamuutto, § 33

Edellinen jakso:

Seuraava jakso:

Tekstin koko: A A A A


Näkymävalinnat:

§ 33

Jotta oikeudenkäynneissämme esiintyvää pakkoa voitaisiin milloinkaan torjua, on välttämätöntä, että virkamiehiä asetetaan syytteeseen ja rangaistaan enemmän kuin yleensä tapahtuu, jotta sellaiset ihmiset, jotka katsovat kärsineensä virkamiesten vuoksi, voivat ainakin saada korvausta heiltä yhtä helposti kuin muilta kansalaisilta. Eikö laissa sanota, että tähän asiaan, virkamiesten laiminlyönteihin, on suhtauduttava ankarasti? Lain säädökset riittäisivät kyllä pitämään virkamiehet aisoissa, mutta säädökset jäävät kuolleeksi kirjaimeksi koskematta milloinkaan ketään. Tässä ei nyt ole puhe siitä, mitä lain voimalla voisi tai pitäisi tapahtua, vaan siitä mitä todella tapahtuu.

Ei ole mitenkään tavatonta, että sama virkamies antaa samasta teosta kaksi täsmälleen vastakkaista tuomiota. Miten monen virkamiehen voidaan osoittaa kantavan vastuun tekemisistään? Tai millainen se vastuu on? Onko se sopusoinnussa niiden kärsimysten kanssa, joita muut ovat läpikäyneet tuomioiden takia? Tästä käyvät todisteeksi 21. pykälässä esitetyt sekä monet muut tapaukset.

Eiköhän asiaa voisi auttaa sillä, kuten jotkut ovat esittäneet, että 1) yksikään säädyille tilivelvollinen virkamies ei pääsisi minkään säädyn edustajaksi valtiopäiville, ja että 2) tarkastuksia tehtäessä ja valituksia käsitel­täessä niitä virkamiehiä, jotka ovat tahallaan toimineet vastoin selvää lakia ja poikenneet totuudesta, rangaistaisiin varoitukseksi kaikille lain ankaruuden mukaan heti ilman laajaa oikeuskäsittelyä. Tämä koskisi myös kor­keam­pia virkamiehiä, eikä rangaistusta annettaisi vain omasta toiminnasta, vaan siitäkin jos he ovat katselleet alaistensa tekoja läpi sormien.

Ei mitenkään riitä, että säädyt laativat hyviä lakeja, vaan säätyjen on myös ensimmäisenä otettava ne käyttöön. Ajattelehan! Jos saisimme kolme kertaa vuodessa kuulla, että varkaudesta säädettyjä pykäliä kovennetaan, mutta samaan aikaan näkisimme miten yksi toisensa jälkeen saa pitää varastamansa saaliin ja selviäisi pelkällä varoituksella, miten sellainen laki suojaisi omaisuuttamme? Eikö tällainen ihmisrakkauden osoittaminen lainrikkojille tekisi laista pelkän varjon kaltaisen ja vaarantaisi muiden kansalaisten hengen ja omaisuuden, jota lainrikkojat saisivat halunsa mukaan ryövätä.

Valtakunnan virkamiestenhän pitää olla varsinaisesti vastuussa kansalle lakien toimeenpanosta, mutta miten se on mahdollista, elleivät he itse sovella niitä virantoimituksessaan? Tähän vastataan, että heillä on vuorostaan yläpuolellaan toisia virkamiehiä, jotka vaativat heiltä lakien noudattamista. Minä kiipeän niin korkealle kuin portaita riittää ja kysyn vihdoin, kuka sitten pitää korkeimmat virkamiehet ruodussa? Ei kukaan muu kuin itse korkein valta; laki ei näet koske ketään, elleivät itse säädyt ensin aivan puolueettomasti sovella sitä koko laajuudessaan niihin, joiden on tehtävä laki eläväksi ja pantava se toimeen muita valtakunnan jäseniä varten.

Ja juuri tässä on koko yhteiskunnan lainkuuliaisuuden lähtökohta. Kun valtakunnan kunnianarvoiset säädyt saavat tämän pyörän liikkeeseen, liike muodostuu samanlaiseksi koko yhteiskuntaruumiissa. Jos pyörä sen sijaan jätetään liikkumattomaksi, koneiston muihin osiin voidaan koskea niin paljon kuin halutaan ja lisätä painoja, jotta kello saataisiin liikkeelle, mutta ennemmin se särkyy kuin antaa panna itsensä kunnolliseen liikkeeseen.

Tässä on se varsinainen ruori, jolla koko laivaa pitää ohjata. Mitä hyödyttää varustaa laiva parhaalla tavalla, ellei itse korkein valta pitele ruorinvarresta ja pidä huolta, että laiva luovii oikein.

Puolueettomaan lainkäyttöön tarvitaan myös 3) tuomarin ja tuomittavan täydellistä yhdenvertaisuutta. Ruotsalaisen miehen onnen tulee näet olla siinä, että hän saa pelkäämättä ja viattomana siirtyä kämnerioikeudesta aina kuninkaan valtaistuimen eteen asti vaarantamatta mitään ja hymyillen pahuuden houreille, koska laki pitää hänen selustansa vapaana ja levittää oksistonsa suojaamaan häntä ylivallan myrskynpuuskilta.

Nämä toimenpiteet olisivat niin mainioita, että Ruotsin kansalaisten pitäisi viettää aikojen loppuun asti ilojuhlaa niinä päivinä, jolloin nämä rattaat on pantu liikkeeseen. Nämä lääkkeet olisivat luoneet vapautta valtakunnan etäisimmille jäsenille jo ennen kuin valtakunnan säädyt olisivat ehtineet viedä päätökseen siunatut pohdintansa. Muutamassa vuodessa tällainen siunattu vaivannäkö tuottaisi moninkertaisen palkinnon. Monet kunnianloukkauksia koskevien oikeusjuttujen väsyttämät ja niiden takia maasta muuttaneet kansalaiset kuuntelisivat iloamme ja alkaisivat taas rakastaa isänmaataan, joka aiemmin oli heidän mielestään hyvin vihattava. Ruotsin miehet eivät koskaan lähtisi synnyinseudultaan, jos heitä kohdeltaisiin siellä näin hellästi.

Oikeudenkäynteihin sisältyvää pakkoa on poistettava myös lyhentämällä juttujen käsittelyaikaa. Kaikki tietävät, kuinka paljon oikeudenkäyntiemme monet pitkät mutkat rasittavat oikeutta hakevia. Kukaan ei voi väittää, ettei lyhentäminen olisi mahdollista. Valtakunta on sijoittanut pelkästään tähän asiaan huomattavia summia ja kannustanut laintuntijoita tekemään ehdotuksia. Monia on tehtykin, mutta yleisö on huomannut tästä kaikesta vain sen, että virkamiesten ja palveluskunnan määrä kasvaa joka vuosi, että tuomioistuimet, kollegiot, hovioikeudet ja kansliat hukkuvat papereihin, ja että monet oikeutta hakevat kuolevat ennen kuin heidän asiansa on saatu päätökseen.

Pidän arvossa kaikkea, mitä lainoppineemme ovat tästä aiemmin kirjoittaneet ja pohtineet. Mutta olen nähnyt joidenkin herkkätuntoisten, ripeiden ja lainoppineiden tuomarien saavan kaikesta vaivannäöstä huolimatta taakakseen kauhistuttavan monia mutkikkaita oikeusjuttuja. Jos kaikki toteen näytettävissä olevat lainrikkomukset olisi vedetty oikeuteen, olisi työtä riittänyt varmasti kolmelle tuomarille yhden sijasta. Voin myös vakuuttaa ettei asiakirjojen määrä ole paisunut palkkioiden takia, eikä ­liioin siksi että asiat saataisiin väännetyksi hulluun suuntaan. Kaikesta huolimatta samat tuomioistuimet hautautuvat niin moniin juttuihin ettei niitä ehditä ratkaista.

Oikeudenkäyntien lyhentäminen on joko mahdollista, tai sitten se pysyy mahdottomana. Jos asiat voidaan muissa valtioissa ratkaista vähemmällä rahan, paperin ja ajan tuhlauksella, miksi se ei olisi mahdollista meilläkin? Ruotsin mies ei ole suinkaan sen kurittomampi kuin preussilainen tai englantilainen. Hän ei voi myöskään uskoa saavansa tarkempaa oikeus­käsittelyä kuin muut.

En kiellä, etteivätkö omanvoitonpyyteiset tuomarit ja pahantahtoiset asianosaiset usein venyttäisi käsittelyä. Jos mistään tällaisesta ei ole kysymys, mutta oikeusjuttujen määrä kasvaa silti päivä päivältä, ketä siitä pitäisi syyttää?

On vain kolme mahdollisuutta. Syynä ovat joko tuomarit, asianosaiset tai lainsäädökset. Vaikka jätettäisiin huomiotta se, että tuomarit ja asianosaiset ovat yleensä sellaisia miksi valtakunnan lait ja asetukset ovat heidät tehneet, on nähtävissä, että jos tuomarit tai riitapuolet eivät potki aisan yli, ei oikeudenkäyntejä voida merkittävästi lyhentää. Saanen siis siirtyä kolmanteen mahdollisuuteen.

Kaikkein vähiten haluan puuttua hallitusmuotoomme, arvostan kalliisti vahvistettuja perustuslakejamme. En halua sekaantua niihin lakeihin, jotka koskevat Jumalan ja luonnon lakien mukaisia moraalisia tekojamme, en liioin niihin lakeihin, jotka erottavat luonnonjärjestyksen mukaisesti toisistaan sen, mikä on minun omaani ja mikä on sinun omaasi. Lopuksi jätän rauhaan ne lait, jotka ovat välttämättömiä yhteiskunnan pitämiseksi pystyssä ja joiden on siksi oltava vakaita kaikissa yhteiskunnissa ja kaikkina aikoina. Mutta vaikka oletamme, että nämä ovat yksinkertaisuudessaan muuttumattomia, jää edelleen uskomaton määrä ruotsalaisia taloudellisia ja valtiollisia lakeja ja säädöksiä, joihin vapaana ruotsalaisena miehenä ja mitä parhaassa tarkoituksessa rohkenen puuttua. Tarkoitukseni ei ole moittia ja vielä vähemmän kumota niitä, haluan vain antaa vallankäyttäjille hiukan aihetta pohtia tärkeää kysymystä, minkä verran tällaisia lakeja sietäisi vähentää tai peräti lakkauttaa.

Maapallollamme on yhteiskuntia, joilla on tällaisia lakeja aivan vähän tai ei ollenkaan. Niissä huolenpito kaikista tässä mainituista asioista on jätetty luonnolle, ja me voimme vain ihmetellä, että ne ovat saavuttaneet sen onnellisuuden tason, jota maalliselle elämälle voidaan valtiossa toivoa. Itse havaitsemme päinvastoin pyrkineemme laeilla määrittämään lähes joka askelen, joka kansalaisen pitää ottaa, ja olemme vaivanneemme kovasti päätämme viitoittaaksemme tien jokaiselle elinkeinolle, sitoneet niitä erillisiksi nipuiksi, nostaneet kainaloista milloin yhtä, milloin toista, määrittäneet tavaroiden hintoja ja esimerkiksi pakottautuneet raskaan sakon uhalla uskomaan, että viisi markkaa kuparia on pieniksi paloiksi pilkottuna yhtä arvokas kuin yhdeksän markkaa isompina paloina. Olemme kaikella tällaisella kietoneet yhteiskunnan niin moniin ja hienoihin lankoihin, että asukkaat ovat liiketoimissaan takertuneet niihin niin tiukasti, ettei yksikään ihminen ole kyennyt niitä selvittämään muuten kuin tekemällä samoin kuin Gordionin solmulle, hakkaamalla kaikki siteet irti. Tällöin on voinut jokin irti päässeistä elinkeinoista karata muilta sidoksissa olleilta, jolloin on tullut taas ylettömästi huolta siitä miten se elinkeino saataisiin uudelleen sidotuksi jollakin toisella tavalla ja vielä mahdollisimman no­peasti, ennen kuin se kaataisi koko yhteiskunnan.

Mitä kaikesta tästä on tullut? No, elinkeinomme ovat suureksi osaksi monopolien kahleissa, ja kun toisille monopolit antavat mahdollisuuden ylellisyyden ja laiskuuden edistämiseen, toisilta ne tukahduttavat yritteliäisyyden, tekevät ihmiset epätoivoisiksi ja saavat muutamat hautomaan hirteen menoa. Esivallan lakia ja siten myös Jumalan lakia rikotaan, ja lainrikkomuksilla loukataan omaatuntoa. Meille on annettu niin monia taloudellisia säädöksiä, ettei ihmisikä riitä niiden opettelemiseen. Maassamme taitaa olla oikeudenkäyntejä niin paljon, ettei niitä ehditä ikinä viedä päätökseen. Se tietää hyviä ansioita viskaaleille, asiamiehille, tuomareille ja asianajajille, ja vaikka kollegioita olisi kaksinverroin nykyiseen verrattuna, olisi kaikissa niissä kädet täynnä työtä. On palava halu ja myös valmius tehdä lakeja jokaista erikoistapausta varten.

Entä mitä muuta? Niin, kansamme on vähentynyt ilman sotaa ja ruttoa, näemme nälkää ilman katovuottakin ja olemme puilla paljailla, vaikka meillä on mitä rikkaimmat kaivokset. Ja kaikkein kurjinta on, että samaan aikaan kun me olemme järjestäneet itsemme pinteeseen, ulkomaalaiset ovat muutamien varakkaiden kansalaisten myötävaikutuksella käyttäneet hyväksi pyydyksiämme ja kalastaneet sameissa vesissä viattoman näköisinä niin pitkään, että ovat rikastuneet ja saaneet isäntävallan suureen osaan hienoimmista tuotantolaitoksistamme, kun taas toiset ovat tyhjentäneet kansalaisten kassoja. Surkea tilanne!

Edellinen jakso:

Seuraava jakso:

paikat:

Henkilöt:

Raamatunkohdat:

Aiheet: