Kootut teokset | Samlade skrifter | Selected Works
Kirjoitus: Maastamuutto

Maastamuutto, § 30

Edellinen jakso:

Seuraava jakso:

Tekstin koko: A A A A


Näkymävalinnat:

§ 30

Yhdeksännessätoista pykälässä osoitettiin, että pakko rasittaa myös virkamiehiämme. Edellisestä pykälästä voinee päätellä, ettei tämä pakko ole peräisin työntekijöiden joukoista.

On vaaraksi valtakunnalle, jos kunnon virkamiehet, jotka pyrkivät ansioillaan saamaan ylennyksen, alkavat tehdä valituksia kokemistaan vääryyksistä. Yleisö, jolle he ovat mieleisiä, ei pidä sellaisesta, ja virkamiesten esimerkki jättää syvät jäljet yleisöön.

Lopettaakseen tällaisen ajoissa korkeimman vallan on huolehdittava asiasta kaikin tavoin. Tilanne vaatii säädöksiä, jotka elvyttävät taidoilla ja hyveillä käytävää kilpailua.

Hallitusmuodossamme todetaan nimenomaan, että opiskelua pitää edistää ja siksi on virkoja täytettäessä otettava huomioon erityisesti ne, jotka ovat suorittaneet tutkintoja erinomaisesti. Ansioituneiden miesten uraa on edistettävä, jottei kukaan vierasuskoinen ja vielä vähemmän uskonnoton etenisi urallaan tässä maassa. Pojankloppien ei pidä päästä muiden edelle eikä polkemaan arvostelukykyä ja oppia jalkoihinsa tai tekemään pilaa lukeneisuudesta. Oppi on maksanut sen saavuttaneille monta valvottua yötä ja paljon vaivannäköä, samaan aikaan kun toiset ovat tyydyttäneet halujaan laiskuudessa, ajanvietteen ja aistillisten nautintojen parissa. Ilman oppineita isänmaa vajoaa nopeasti hirvittävän pimeään tietämättömyyteen.

On edistettävä niiden miesten uraa, jotka ovat palvelleet kunnolla, vaivaa nähden ja herkkätuntoisesti, mutta ei siksi että heillä on rahaa, sillä se on heikoin todiste heidän kunnollisuudestaan aikaisemmassa viranhoidossa. Heidän ylenemistään on edesautettava paremminkin sen tähden, että he tarvitsevat lisää rahaa tullakseen toimeen, koska eivät ole halunneet koota sitä vääryydellä. Meidän aikanamme ei helposti rikastu muulla tavoin, ellei sitten saa perintöä.

Jos virkamies haluaa rahan avulla edistyä urallaan, hänen on pitänyt aiemmassa virassaan tehdä oikeudenmukaisuudesta kauppatavara, ja sen jälkeen viivytellä, jotta tavaran hinta ehtii nousta, ja vihdoin ratkaista asia korkeimman tarjouksen tehneen eduksi. Näin viran voi nopeasti muuttaa huutokauppakamariksi, sillä erotuksella, että huutokaupoissa korkeimman tarjouksen tekijä maksaa yksin, kun taas virka-asioissa voivat alem­pien tarjouksien tekijätkin joutua joskus vastaamaan huudostaan.

Sitten kun virkamies on näin saamillaan rahoilla hankkinut ylennyksen, olisikohan hänen aika ruveta uudelleen rehelliseksi?

 

Äly hoi, järki älä jätä!

Mutta liikaa oli hän tehnyt jo tätä:

Oli rikkonut monen monta rajaa,

pystyi jatkamaan vain sitä yhtä ja samaa.1

 

Niin laulaa yksi verraton runoilijamme.

Menneinä aikoina ylhäisemmät olivat muille jumalankaltaisena esimerkkinä, eikä ateistisuuden tai kevytmielisyyden esiintuomista pidetty mitenkään myönteisenä. Siten uskonto oli kunnioitetussa asemassa. Ne, jotka siihen aikaan kokivat olevansa velvoitettuja osallistumaan hartaudenharjoituksiin, tunsivat että ylhäisempien esimerkki kannusti ja vapautti toimimaan näin. Mutta miten on nyt hartauden laita? Jos se ei kuulu suoranaisesti viranhoitoon, useimmat eivät harjoita sitä lainkaan.

Hartaus vaatii tietoa uskon asioista ja myös harjoittelua. Mistä nykyään löytyy jälkiä kummastakaan? Useimpia kasvatetaan lapsesta lähtien ilman että juuri mitään Jumalaan liittyvää opittaisiin. Vanhemmat ovat mielissään ja ilahtuvat, jos heidän lapsensa pystyvät esittämään ulkomuistista pitkiä jaksoja saduista ja romaaneista, mutta eivät juuri huolestu, jos he eivät ole koskaan nähneet tai lukeneet Katekismusta, Raamattua tai muita uskonnollisia kirjoja.

On murheellista nähdä, millaisessa hengellisessä pimeydessä etenkin suuri osa ylhäisöstä kasvaa, kokonaan ilman ohjausta näissä asioissa. Kun heidän sitten pitäisi hakeutua virkoihin, miten tarkoin mahdetaan tutkia onko heissä oikeaa jumalanpelkoa, ovatko he esimerkiksi käyneet Herran pyhällä ehtoollisella, mikä kuuluu hurskauteen. Monetkin voivat pian ruveta luulemaan, että on ansiokasta pilkata uskontoa, ja kun tällaiset ihmiset ovat päässeet kunniapaikoille, toisella tavalla ajattelevat tuskin kehuvat kohtalollaan.

Sinä kysyt, miten tähän on tultu. Miksi valvonta on näissä asioissa niin heikkoa? Tai miksi sitä ei voida parantaa? Mielestäni ei voida, ellei korkein valta suista jumalattomuutta, typeryyttä ja omanvoiton pyyntiä valtaistuimeltaan: on näet mahdotonta, että paheet olisivat omana syyttäjänään tai tuomarinaan.


  1. Alkutekstissä on ote Gustaf Fredrik Gyllenborgin runosta ”Verlds-föraktaren”, teoksesta Witterhets arbeten, utgifne af et samhälle i Stockholm. Andra uplagan, Öfversedd och ansenligen tillökt. II. Tomen (1762), s. 183.

Edellinen jakso:

Seuraava jakso:

paikat:

Henkilöt:

Raamatunkohdat:

Aiheet: