Kootut teokset | Samlade skrifter | Selected Works
Kirjoitus: Maastamuutto

Maastamuutto, § 26

Edellinen jakso:

Seuraava jakso:

Tekstin koko: A A A A


Näkymävalinnat:

§ 26

Kaikki eivät ole yhtä mieltä siitä, kumpi meillä voi nauttia suuremmasta vapaudesta, elinkeinonharjoittaja vai viranhaltija. Sanotaan, että jos talonpoika maksaa veronsa ja velkansa niin kuin pitää, silloin hän voi paremmin kuin kukaan. Sen sijaan virkamies saa alituiseen pelätä joutuvansa vastuuseen teoistaan. Etevimmät runoilijamme ovat sepittäneet monia säkeitä talonpoikien onnesta ja paimenten rauhaiselosta ja viattomista iloista, sekä niistä eduista, joita he nauttivat verrattuna niihin, joiden onnea kaikki tuulet ravistelevat. Kävin äskettäin erään runoilijan kanssa seuraamassa ja maistelemassa näitä maaseudun iloja. Me näimmekin peltomiehen auroineen. Voi mikä ilo saada olla viattomassa rauhassa poissa kaupungin melusta! runoilija huudahti. Kuljimme aurattua peltoa jonkin matkaa voidaksemme lähemmin seurata, miten maamies kulutti aikaansa, mutta päästyämme perille hiestä märkä kumppanini sanoi, että olipa hyvä että jaksoimme tähän asti, olin jo väsyä kesken kaiken. Entäpä hän, joka joutuu kulkemaan näin koko päivän ja ponnistamaan kaikki voimansa ohjatessaan auraa ja juhtaa? minä sanoin. Vähän myöhemmin kohtasimme joukon paimenia. Kumppanini sanoi: Tuollainen elämä merkitsee maallista paratiisia jne. Jäimme seuraamaan heidän viattomuuttaan. Mutta siinä samassa yksi paimenista juoksi metsästä ja huusi: Voi, laumani paras lammas on kadonnut! Olen etsinyt sitä turhaan koko päivän. Olen niin uupunut, että taidan kaatua maahan. Vaikka tiedän olevani aivan syytön tähän onnettomuuteen, saan varmasti maksaa sen heti illalla selkänahastani ja vuoden lopussa vielä palkastani. Me lohduttelimme häntä ja kysyimme, oliko hänen isäntänsä niin epäoikeudenmukainen. Ei hän ole epäoikeudenmukainen, paimen vastasi, mutta ellei seurauksia tarvitsisi pelätä, emme välittäisi vaikka puolet laumasta katoaisi. Olen nähnyt miten niiden käy, joiden isäntä on välinpitämätön: paimenet käyttävät päivät turhuuksiin eikä heillä illalla ole lampaista juuri mitään tietoa.

Yhtäkkiä alkoi hirvittävä ukkosenjyrinä, tuli pimeä, satoi ja salamat välähtelivät taivaalla. Emme ehtineet suojaan. Täytyi vain kestää ukonilma. Kylläpä kävi onnettomasti, kun osui näin huono ilma, seuralaiseni sanoi. Emme me ole sen onnettomampia kuin paimenet, jotka joutuvat aina varautumaan tällaiseen, minä sanoin. Antaisin dukaatin, jos saisin olla taas kaupungissa, toinen jatkoi. Sanoin siihen, että paimenten olisi aika vaikea luvata sellaista, kun heillä ei ole dukaattiakaan. Paimenet lähtevät nyt viemään laumojaan pitemmälle, jatkoin, seurataan heitä iltaan asti. Ei, minä en lähde vaikka saisin omakseni kaikki nuo laumat, seuralaiseni sanoi. Haluan kääntyä takaisin. Pelkään kuitenkin, että väsymme kesken.

No hyvä, minä sanoin, mutta älä sitten runoile enää imelästi maamiehen ja paimenen iloista. Jos katsoo hetkisen, miten talonpoika kyntää peltoaan ja miten paimenet ajavat laumojaan, se voi olla nautinto, mutta jos joutuu itse pitelemään auraa ja kulkemaan paimenten nahoissa, kaikki on sellaista tuskaa ja vaivaa, johon kukaan muu ei suostu. Mutta sinä, lukijani, väität etteivät kelpo käsityöt ole yhtä vaivalloisia. No, mene sitten verstaisiin, mutta älä kysele heidän palkkojaan ennen kuin olet kokenut heidän rasituksensa. Yritä käytellä lekaa yhden päivän pajassa ja jaa sitten päivän ansio sepän kanssa. Kokeile hetki puusepän höylää, käyttele ahkerasti kangaspuiden puolaa ja niin edelleen. Olen varma, että vastaat ennen illan tuloa samoin kuin kumppanini.

Edellinen jakso:

Seuraava jakso:

paikat:

Henkilöt:

Raamatunkohdat:

Aiheet: