Kootut teokset | Samlade skrifter | Selected Works
Kirjoitus: Maastamuutto

Maastamuutto, § 22

Edellinen jakso:

Seuraava jakso:

Tekstin koko: A A A A


Näkymävalinnat:

§ 22

Tulemme nyt kolmanteen yleiseen pakkoon, joka koskee omaisuutta. Tarkoitukseni ei ole esittää niitä monia mahdollisia ja tavanomaisia tapoja, joilla joku voi menettää rehellisesti ansaitsemansa omaisuuden.

Kuningas ja säädyt ovat antaneet vakuutuksen, että jokainen kansalainen saa pitää omaisuutensa ilman mitään uhkaa. Kansalaisten ei mitenkään sovi epäillä näin pyhiä lupauksia. Siksi he ovat katsoneet voivansa varmasti tallettaa omaisuuttaan yleisiin laitoksiin ja kassoihin, joilla on vakuudet. Suurimman osan ovat pankit ottaneet vastaan. Niissä on täysiarvoiseen metallirahaan sijoitettuna vanhaa pääomaa. Kun seteliraha otettiin käyttöön1, koko valtakunnan liikkuva rahamäärä tuli pankkeihin, ja pankit julkaisivat vakuutuksia, ettei raha ollut siellä ainoastaan tallessa, vaan että se voitiin myös nostaa omistajan niin vaatiessa. Näitä vakuutuksia kutsutaan nykyään pankkiseteleiksi, ja nämä setelit liikkuvat kaikessa kaupankäynnissämme rahana, mutta ne eivät ole mitään muuta kuin pankin itsensä maksettavaksi asettamia maksumääräyksiä. Ne säilyttävät arvonsa niin kauan kuin pankki lunastaa ne käteisellä.

Nyt lähes jokainen valtakunnan kansalainen on muuttanut kaupankäynnissä jonkin osan omaisuudestaan näiksi maksumääräyksiksi, ja pankin selkeän lupauksen, kuninkaan vakuutuksen ja valtakunnan säätyjen takuun perusteella kansalaisilla täytyy siis olla oikeus nostaa halutessaan pankista omaisuutensa lyhentämättömänä, ei vain nimellisesti tiettynä taalerimääränä vain paperilla, vaan todellisena käteisenä metallirahana tai muutoin vastaavan arvoisena suorituksena.

Asia on sinänsä melko yksinkertainen ja kaikkien ymmärrettävissä. Mutta asia muuttui vaikeammin ymmärrettäväksi, kun Ruotsin taalerin arvo laski, aluksi salassa ja lopuksi sitäkin näkyvämmin. Vuodesta 1734 se on alentunut yhdeksästä kahdenteenkymmenenteenseitsemänteen osaan riikintaalerista. Mehän olimme omaksuneet käsityksen, jonka mukaan taaleri-nimitys merkitsee jotakin muuttumatonta, ja sitä ei voinut soveltaa uusiin taalereihimme, kun niitä verrattiin johonkin käteiseen metallirahaan.

Herra Christiernin uskoo, ettei taalerin arvon muutos ole vahingoittanut valtakuntaa ja huomauttaa, että arvon pitäisi nyt vastata paremminkin riikintaalerin kahdeksattatoista kuin yhdeksättä osaa, kunhan se vain vakiinnutetaan sille tasolle.2 Hän väittää, ettei kurssia ole mahdollista laskea3 ilman että rahajärjestelmän kantayksikköä muutetaan ja parannetaan. Edelleen hän väittää, että kantayksikkönä ovat itse asiassa styyverin lantit, jotka vastaavat 72 markan kurssia. Styyverin lantit ovat nyt olleet kanta­yksikkönä 10 vuotta, ja samaan aikaan kurssi on noussut 30–40 markkaa kantarahaan verrattuna sekä pudonnut taas kokonaista 20–25 markkaa ilman että styyverin lanteissa on tapahtunut muutosta. Miten kurssi on siten muka korjautunut kantayksikön mukaan? Tai mikä rahayksikkö oikeas­taan oli perustana kurssin ollessa korkeimmillaan? Jos kurssi on voinut pudota 20–30 markkaa ilman että kantayksikkö on muuttunut, miksi se ei voisi laskea vielä alemmaksi, jos syyt sen korkealle tasolle poistettaisiin? Eivätköhän plootut, karoliinit ym. voi saada uudelleen sen kunnian, että niitä aletaan pitää kantayksikkönä ilman rajua arvon alentamista?

Jos taalerin arvo on epävakaa, mutta tätä nimikettä käytetään siitä huolimatta kaupankäynnissä, se merkitsee samaa kuin jos vaihtaisi puntaria kerran kuukaudessa: jokaisen mukaan leiviskä painaisi 20 markkaa, mutta puntarien leiviskät eivät olisi koskaan yhtä suuria. Niitä ostettaisiin ja myytäisiin joka päivä tuhansittain tietämättä paljonko ne eroavat painoltaan. Tällainen on kiellettyä ankaran rangaistuksen uhalla. Jos myyjä pitää puntarin vaihdosta huolimatta kaikkia leivisköitään yhtä suurina, mutta ostaja vertaa niitä aina omaan muuttumattomaan leiviskäänsä, hän voi välillä maksaa myyjän leiviskästä tavallista enemmän ja saada siitä huolimatta huomattavaa voittoa. Myyjä, joka pitää kaikkia leivisköitään yhtä painavina, sekä kaikki ne, jotka saman kuukauden aikana käyttävät samanlaista puntaria kuin hän, myyvät kaikki tavaransa loppuun, koska luulevat niiden menevän hyvällä hinnalla. Ostaja hankkii tavaroita yhtä halukkaasti, koska hän kynii myyjältä muutaman markan naulalta.

Etäisillä rajaseuduilla ei tiedetty taalerimme laskusta ja se köyhdytti meitä miljoonilla. Naapurimaiden asukkaita taaleri-nimi ei näet sokaissut. Ajatus voitosta on houkutellut tietämättömät keräämään 30–40 peninkulman säteellä niin paljon kulta-, hopea- ja kuparirahaa kuin mahdollista ja viemään rajan yli, koska he siellä saivat niistä enemmän setelitaalereita kuin olivat maksaneet niistä kotona vanhoissa taalereissa. He eivät kuitenkaan ymmärtäneet, että valtakunta kaikesta huolimatta menetti tässä joitakin tuhansia.

Sinä väsyt jo seuraamaan minua. Joudun sivuuttamaan paljon sellaista mikä pitäisi sanoa. Huoli ja levottomuus painavat sinua, tahdot iloisempaan seuraan karkottaaksesi ahdistuksesi. Rakas lukija! Odota vielä hetki. Esitän enää yhden ainoan asian, sitten voimme siirtyä hauskempiin aiheisiin.


  1. Kun seteliraha otettiin käyttöön: Säätyjen pankin setelit (banco-transportsedlar) laskettiin liikkeelle 1700-luvun alussa. Niiden käyttö lisääntyi 1720-luvulta alkaen ja vähitellen ne syrjäyttivät muut maksuvälineet. Vuonna 1745 säätyjen pankki lakkasi lunastamasta niitä, jolloin siirryttiin käytännössä paperirahakantaan.
  2. Chydenius viittaa tässä Uppsalan yliopiston talousopin apulaisen Pehr Niclas Christierninin teoksessaan Utdrag af föreläsningar angående den i Swea rike upstigne wexel-coursen, til desz beskaffenhet, orsaker och påfölgder, samt botemedel emot wexel-prisets ytterligare uplöpande, ... (1761) esittämiin näkemyksiin. Vastoin vallitsevaa ajattelutapaa Christiernin katsoi, että taalerin arvo tuli vakauttaa vallitsevalle tasolle, eikä pyrkiä palauttamaan sitä alkuperäisenä pidetylle tasolle, jolla riikintaaleri vastasi yhdeksää kuparitaaleria eli 36 markkaa.
  3. ettei kurssia ole mahdollista laskea: Nykyisin puhuisimme kurssin nostamisesta.

Edellinen jakso:

Seuraava jakso:

paikat:

Henkilöt:

Raamatunkohdat:

Aiheet: