Kootut teokset | Samlade skrifter | Selected Works
Kirjoitus: Maastamuutto

Maastamuutto, § 20

Edellinen jakso:

Seuraava jakso:

Tekstin koko: A A A A


Näkymävalinnat:

§ 20

Tällaisia ovat ne epäkohdat, jotka rasittavat yksittäisiä tuottavia ja kuluttavia kansalaisia. On kuitenkin vielä toisia epäkohtia, jotka kaikki kansalaiset tuntevat nahoissaan ja jotka vaikuttavat maastamuuttoon yhtä paljon kuin jo mainitut.

Lasken näihin kuuluviksi: 1) Avioliiton esteet. Kukaan ei kieltäne, että kansan lukumäärä on valtion todellisen voiman perusta. Samoin kaikki tietävät, että avioliitto on väestön lisäämisen oikea lähde ja halu päästä ­avioon täysin luonnollinen, koska Kaikkivaltias on sen luomisessa ihmiseen istuttanut. Avioliitolle asetetut esteet ovat siis luontoa vastaan kohdistettua pakkoa, joka uuvuttaa ihmisiä, estää väestön lisäämistä ja siitä seuraavaa valtion voiman kasvua.

Emme elä enää niitä synkkiä aikoja, jolloin pappien ja munkkien avioitumista pidettiin syntinä, emme enää suitsukkeita polttaen uhraa naimattomien omaisuutta Rooman pyhälle istuimelle. Luostarielämää ei pidetä enää minään velvoitteena eikä hurskauden edellytyksenä. Meidän lakimme sallii avioliiton kaikille, enkä tiedä onko alaikäisten avioliittokieltoakaan laskettava miksikään esteeksi. Siitä voi olla hyötyä, sillä kypsät vanhemmat pystyvät tuottamaan kehittyneitä jälkeläisiä, joista voimme odottaa ajan mittaan vakaita ja reippaita työntekijöitä.

Ei siis ole olemassa mitään lakisääteistä estettä avioliitoille. Suuri osa niin ylä- kuin alakerrosten kansalaisista on avioliitolle sopivimpina vuosina sellaisessa asemassa, että he eivät katso pystyvänsä elättämään vaimoa ja lasta. Kun he vihdoin pystyisivät siihen, on usein jo liian myöhäistä.

On varmaa, että Ruotsin valtakunnassa jää tästä syystä joka vuosi useita tuhansia lapsia syntymättä. Kaikkivaltiaan säätämän ja luonnon määräämän järjestyksen mukaan näiden lasten pitäisi olla auttamassa harvalukuista yhteisöämme.

Säätyläisten lapset joutuvat pitkään kulkemaan opintiellä ennen kuin pääsevät parnassolle1. Laakerit ovat kunniaksi, mutta niitä ei voi syödä, eikä niitäkään saa nopeasti. Vaaditaan vielä 10, 15, 20 vuotta ja vahvaa kärsivällisyyttä, ennen kuin voi olla varma, että saa omalla työllään edes kaikkein niukimman toimeentulon. Jos säätyläispoika menee sitä ennen naimisiin ja saa perheenlisäystä, hän joutuu hankkimaan ravinnon ja vaatteet vaimolle ja lapsille kunniallaan, joka on yhtä tyhjän kanssa. Koska perhe ei voi pitkään tyytyä siihen, hän joutuu myymään ylenemisvuoronsa2, jota varten hänen on täytynyt ottaa iso laina ja tarttumaan kerjuusauvaan. Käsi­työammatteja hän ei ole oppinut ja työtä hän tuskin saa, koska esimiehet ovat unohtaneet hänet. Kuka suhtautuisi niin leväperäisesti omaan etuunsa, että suunnittelisi avioliittoa tällaisissa oloissa? Jos talollisella on yksi tai korkeintaan kaksi poikaa, hän voi naittaa heidät kotitilalla ja saada heistä ajan mittaan työnsä jatkajat, mutta jos poikia on enemmän, hän pitää heitä nykyisissä oloissamme rasituksina ja katsoo, etteivät he pysty elättämään hänen maillaan itseään ja vielä vähemmän vaimoa ja lapsia, ja neuvoo siksi jyrkästi välttämään avioliittoa.

Mutta pahiten tämän rajoituksen tuntee palvelusväkemme. Avioituminen tekisi heistä siinä samassa kurjimuksia. Mies voisi lopulta saada jotain työtä jos jättäisi vaimon ja lapsen, mutta silloin hän ei pystyisi elättämään heitä. Hänen palkkansa riittäisi hädin tuskin omiin vaatteisiin ja kuka silloin ruokkisi ja pitäisi muuten huolta hänen onnettomista lähimmistään, jotka olisivat jääneet kodittomaksi?

Tästä huolimatta he ovat päättäneet uhrata kaikki voimansa pitääkseen huolta isänmaastaan, ovat köyhyydessäänkin halukkaita antamaan sille tulevaisuudessa työntekijöitä ja ovat siis kaikkein hyödyllisimpiä ja toivotuimpia kansalaisia. Mutta kaikesta tästä he saisivat palkkioksi varmimmin kerjuusauvan ja -säkin sekä joka taholta moitteita heidän avioliittonsa järjettömyydestä. Kannustaako tällainen avioliittoon? Ei. Ennemmin mies yrittäisi kaikkia muita mahdollisia selviytymiskeinoja.

Ensin renki etsii väen puutteesta kärsivää maatilaa, jonne voisi päästä vävyksi. Jos se onnistuu, hänet on pelastettu valtakunnan hyväksi; muussa tapauksessa hän ryhtyy johonkin vahingolliseen toimintaan. Monet tällaiset ihmiset sortuvat vastenmielisimpiin synteihin, joista ei seuraa ainakaan laillista väestön lisäystä. Epätoivo ja levottomuus täyttävät rengin päivät, ja hän kuvittelee, kuinka raskaaksi elämä pakostakin muodostuu sitten, kun hän on harmaapäinen, köyhä ja halveksittu, ja kuinka pitkiltä vanhuuden päivät tuntuvat, kun kukaan ei enää halua hoitaa häntä. Niin hän ja monet hänen kaltaisensa päättävät paeta ajoissa onnettomuuttaan karkottaakseen tällaiset huolet.

He siis lähtevät ja heidän työnsä jää puuttumaan valtakunnan työmäärästä. Vahinko kasvaa moninkertaiseksi jos otamme huomioon myös ne perheet ja taloudet, jotka heidän avioliittojensa kautta voisivat Korkeimman suojeluksessa syntyä, mutta jotka Ruotsi nyt menettää.

Piiat kohtaavat samanlaisia epäkohtia kuin rengit, ja vielä pahempiakin, koska he eivät pääse helposti pakoon. Heidän vaivalloinen työnsä palkitaan vanhuudessa samalla tavalla kuin renkien, ja lisäksi he joutuvat sietämään vielä purevampaa pilkkaa iästään ja naimattomuudestaan, jolle he eivät voi mitään. He olisivat mielellään muuttaneet tilannetta, mutta se on auttamaton seuraus avioliittojen estämisestä ja siitä johtuvasta renkien maastamuutosta. Piikojen rehellisyyttä koetellaan mitä ankarimmin eivätkä heidän huokauksensa hyödytä mitenkään isänmaata. Jos rengit ja piiat olisivat sukupuolettomia niin kuin mehiläiset ja työmuurahaiset, jos he syntyisivät vain orjiksi, heitä ei tarvitsisi sääliä, mutta kun tilanne on toinen, pakko on poistettava tunnontarkasti. Jos sanonta patria est, ubi bene est3 pitää paikkansa, onkohan syytä todeta, ettei näillä ihmisillä ole isänmaata?


  1. pääsevät parnassolle: voivat nousta seppelöitävien korokkeelle promootiossa, ts. valmistuvat
  2. Chydenius viittaa tässä ns. akordijärjestelmään: virasta luopuva myi sen seuraajalleen. Korvaus saattoi olla hyvinkin suuri, ja virkaan siirtyvän oli yleensä pakko ottaa lainaa ­voidakseen suorittaa sen.
  3. patria est, ubi bene est: lat. ”Isänmaa on siellä missä on hyvä olla”. Lainaus perustuu Ciceron teokseen Disputationes Tusculanae 5.37, jossa hän lainaa Pacuviuksen näytelmää Teucer. Vastaava ilmaus esiintyy Aristofaneen komediassa Plutos.

Edellinen jakso:

Seuraava jakso:

paikat:

Henkilöt:

Raamatunkohdat:

Aiheet: