Kootut teokset | Samlade skrifter | Selected Works
Kirjoitus: Maastamuutto

Maastamuutto, § 14

Edellinen jakso:

Seuraava jakso:

Tekstin koko: A A A A


Näkymävalinnat:

§ 14

Lopuksi mainitsen sen esteen, jonka vaikutus on kenties suurin: Maanviljelijöitä ja muita elinkeinonharjoittajia halveksitaan. Kaikissa yhteiskunnissa on nähtävissä, kuinka kunnia saa aikaan suuria tekoja. Hallitsijoilla on tapana jakaa viisaasti kunniaa itse kullekin näiden saavutusten mukaan. Siitä juontavat Euroopassa tunnetut ritarikunnat juurensa. Ne eivät itsessään sisällä mitään todellista, vaan niiden merkitys perustuu pelkästään hallitsijan käskyyn, että niitä on pidettävä tietyssä arvossa.

Useimmat ovat kuitenkin unohtaneet palkita riittävillä kunnianosoituksilla suurimpia urotekoja tässä maailmassa. Purppuran kantajilla on suuri vastuu ja runsaasti murheita. Mutta ilon hetkinään he saavat huomata, että heille annetaan arvoa, että he saavat loistaa ylenpalttisessa elämässään ja että virkistykseksi on tarjolla ajankulua. Maita valloitettaessa ja puolustettaessa vuodatetaan verta ja usein menetetään ihmishenkiä, mutta rauhan aikoi­na kunnia, saaliit ja mukava elämä korvaavat ne voittajalle. Vaivannäkö ja raataminen täyttävät oppineen elämän, mutta sen palkkana on toisaalta kunniakas, levollinen ja antoisa vanhuus. Kaikkien heidän on kuitenkin saatava ravintonsa ja vaatetuksensa maasta, vaikka he eivät koske siihen sormellaankaan, eikä maa täytä itsestään yhtä ainoaa tarvetta.

Maan kimppuun on käytävä ja vaikka se ei olekaan voittamaton, sitä ei voi milloinkaan voittaa kokonaan. Tarpeet ovat päivittäisiä ja siksi maahan on myös käytävä käsiksi päivittäin. Maa pitää pilkkanaan laiskuria, jolla on tylsät aseet. Voitot maasta eivät kyllä vaadi varsinaisesti verta, sillä taistelut käydään paljain käsin, mutta hiki vuotaa sitäkin vuolaammin ja siihen liittyy toki verenkin menetystä.

Tämän kaltaiset sankarit tunnetaan sisäänpäin sojottavista jalkateristä, tutisevista polvista, koukkuselästä, karkeista käsistä, jäykistä sormista, laihoista jäsenistä, painuneesta päästä ja uurteisista kasvoista. Kaikki nämä tuntomerkit kertovat, ovatko he ansainneet laakerinsa leikkien tai saavuttaneet ansionsa nukkuen.

Koska me saamme kiittää valtakunnan rajojen rauhoittumisesta Jumalan jälkeen eniten Marsille1 omistautuneita sotaurhoja, annetaan heidän työlleen kunniaa lähes kaikesta, joka on näiden rajojen sisäpuolella.

Eikö siten myös edellä kuvattujen ihmisten tulisi saada nauttia kun­niasta? Mitä tunnustusta saa itsensä kokonaan yleisen hyvän palvelemiselle uhraava ihminen, tai hänen lapsensa, jos hän näkee saavansa tämän kaiken johdosta vain halveksuntaa niiltä, jotka elävät hänen ponnistustensa hedelmistä.

Tästä tulee mieleeni, että luin jonkin aikaa sitten, mitä Livius kertoo2 vanhasta roomalaisesta ritarista, jolle kertyi ilman omaa syytä jonkin verran velkaa. Kun velkojat olivat ensin vieneet hänen esi-isiltään perimänsä kiinteistöt, teljettiin hänet kuristushuoneeseen.

Kerran hän tuli yleisön nähtäville surkean näköisenä, kaikki esi-isiensä vaakunat mukanaan. Vaatteet olivat kokonaan likaantuneet, kasvot kalpeat ja laihtuneet, parta oli kasvanut pitkäksi, tukka roikkui silmillä ja ruumis oli riutunut. Rinnan arvet todistivat osumista, jotka hän oli saanut puolustaessaan isänmaataan, vereen tahriintunut selkä taas osoitti miten hänet oli siitä hyvästä palkittu. Vankilassa koetut kärsimykset olivat vieneet hänen terveytensä ja häneen oli iskenyt parantumaton näivetystauti.

Roomalaiset järkyttyivät näkemästään ja sanoivat: Turha on taistella vierailla mailla vapauden ja valtakunnan puolesta, kun omat kansalaiset sortavat meitä kotimaassa. Ulkoa tulevat sodat uhkaavat vapauttamme vähemmän kuin rauhanajat, viholliset vähemmän kuin oman maan kansalaiset.


  1. Mars, roomalaisten sodanjumala
  2. viittaus teokseen Ab urbe condita 2:23

Edellinen jakso:

Seuraava jakso:

paikat:

Henkilöt:

Raamatunkohdat:

Aiheet: