Kootut teokset | Samlade skrifter | Selected Works
Kirjoitus: Maastamuutto

Maastamuutto, § 13

Edellinen jakso:

Seuraava jakso:

Tekstin koko: A A A A


Näkymävalinnat:

§ 13

Mutta ovatpa nämä pakot maanviljelyksessä miten tuntuvia tahansa, kumpikaan niistä ei vaikuta niin suorasti maastamuuttoon kuin itse viljelijöitä koskevat pakot.

Kuka voisi liikuttumatta ajatella sitä säädöstä, jolla estettiin kaikki väestönlisäys talonpoikaistiloilla kieltämällä, että rahvas ei saa elättää tiloillaan työntekijöitä yli tietyn määrän1. Pääluku suhteutettiin tilan maksamaan veroon, ja ylimääräiset joutuivat vuosipalvelukseen, sotaväkeen tai salpietari­keittämöihin.

Tilojen väkimäärän kasvun rajoittaminen merkitsee kaiken kehityksen suoranaista estämistä. Ajatusta valtakunnan kasvusta ilman uudisraivausta voinee pitää järjettömänä ilman mitään todisteitakaan. Kun nuorisoa estettiin hyödyttämästä isänmaataan, se etsi itselleen toisen, joka otti sen palvelukset lempeämmin vastaan.

Toiseksi maanviljelijöihin kohdistui se pakko, että suuri osa työtä tekevästä väkimäärästä houkuteltiin vapauksin ja palkoin aurankurjesta tehtaisiimme, kun niitä oli ruvettu perustamaan. Ruotsin maanviljelys ei pystynyt tuottamaan kaupungeille tarpeeksi leipää silloin kun tehdastyöläiset olivat vielä peltotöissä. Kun he sitten muuttivat kaupunkeihin, heidän peltotilkkunsa jäivät kesannolle ja hoitamatta. Näin leipä pakostakin väheni, kun taas sen syöjät lisääntyivät kaupungeissa.

Tehdastyöläiset oppivat vähitellen ylellisyyttä ja laiskuutta. Kun kruunun myöntämä alkupääoma oli tuhlattu, saattoi vahingossa syttynyt tuli­palo tai omistajan vararikko tehdä monessa tapauksessa lopun kaikesta, ja silloin joukko ihmisiä jäi ilman työtä ja siten ilman leipää. He eivät voineet enää ikinä nöyrtyä jälleen rakastamaan tai hoitamaan maata, ensimmäistä emoaan. He olivat jo siihen mennessä vaihtaneet vaatepartensa, tapansa ja nimensä osoittaakseen, kuinka kauas he olivat kehittyessään jättäneet alhaiseksi kuvittelemansa lähtökohdan. Puute ja ylpeys oli saanut heidät tympääntymään entisiin kotiseutuihinsa, ja hourupäiden kuvailtua muiden onnellisuutta se alkoi väikkyä heidän silmissään niin, että he jättivät vakain tuumin jäähyväiset Ruotsille ja vannoivat uskollisuutta toiselle kruunulle.

Tämä on surkea todistus niistä ongelmista, jotka seuraavat, kun vähemmän tärkeille elinkeinoille annetaan liian suuri vapaus välttämättömimpiin elinkeinoihin verrattuna. Se muistuttaa melkoisesti sitä, mitä vapaassa valtakunnassa on odotettavissa, kun tuottaviin jäseniin kohdistetaan pakkoa muutamien harvojen kuluttavien jäsenten saadessa haluamansa vapauden.

Maanviljelijöihin kohdistuu edelleen se huomattava pakko, ettei uudisviljelijöitä, torppareita, loisia tai mäkitupalaisia suvaita.

Kaikki ihmiset tavoittelevat sitä vapautta, johon ovat syntyneet. Palkolliset kyllästyvät lopulta tekemään työtä toisille, he haluaisivat saada jotakin myös itselleen, ja elleivät he saa sitä kotimaassa, he siirtyvät vähitellen sinne missä vapautta on tarjolla. Tällä kiellolla on yritetty torjua vuodeksi kerrallaan palkatun työväen puutetta, mutta samalla on työntekijöitä ajettu maanviljelystä maanpakoon sekä estetty renkien ja piikojen avioituminen ja siitä seuraava väestönlisäys, millä on ajan mittaan vielä suurempi merkitys.

Muutamia vuosia sitten julkaistiin kylläkin kuninkaallinen asetus2, joka sallii uudistilojen ja torppien perustamisen tiloille, mutta niin kauan kuin tilukset ovat yhteismaata tai naapurien maiden seassa, asetuksen siunattu vaikutus ei toteudu kaikkialla.

Neljänneksi maanviljelijöihin kohdistuu se pakko, että heidän omistamansa maa ei täysin varmasti ole heidän. En halua sanoa mitään niistä kovin mutkikkaista keinoista, joilla verotilalliset voidaan ajaa mailtaan. On tarpeeksi siinä, että kruununtiloja otetaan perusteettomasti asukkailtaan, vaikka he täyttävät velvollisuutensa.

Kun yksinkertaiset kansanihmiset, jotka ovat luottaneet tilansa haltijuudesta annettuihin lupauksiin ja viljelleet sitä polvesta toiseen kenenkään häiritsemättä, joutuvat vaimoineen ja lapsineen ajetuiksi maantielle, ja heidän ja heidän esi-isiensä vaivannäön tulokset annetaan sellaisten ryövättäväksi, jotka eivät ole sitä ansainneet, sen täytyy heikentää huomattavasti yleistä varmuutta ja turvaa. Heidän jäähyväisensä ovat kurjaa kuultavaa kaikille: Hyvästi isänmaamme! Hiellä kostutimme monasti kamaraasi, mutta nyt lähdön hetkellä sitä kastelevat vaimon ja lasten kyyneleet.

Jätän yleisön arvioitavaksi missä määrin kartanoiden talonpoikien ja torpparien elämää hallitseva epävarmuus voidaan katsoa maanviljelijöihimme kohdistuvaksi viidenneksi pakoksi. Ei riitä, ettei heidän tilansa tai torppansa omistus ole varmaa, vaan sekin on epäselvää, miten paljon heiltä voidaan vaatia.

Lukijani! Mihin näiden pakolaisten pitäisi sinun mielestäsi suunnata? Mitä iloa tällaisella väellä on avioliitosta? Tai mitä halua heidän lapsillaan on jäädä Ruotsiin?


  1. rahvas ei saa elättää tiloillaan työntekijöitä yli tietyn määrän: Vuodesta 1686 lähtien palkollissäännössä asetettiin yhden talonpojan palveluksessa olevien palkollisten määrälle yläraja, joka määräytyi tilan manttaaliluvun mukaan.
  2. kuninkaallinen asetus: kuninkaallisen majesteetin 18.2.1757 maaherroille lähettämä kirje, joka koski torppien ja uudistilojen perustamista tilojen maille

Edellinen jakso:

Seuraava jakso:

paikat:

Henkilöt:

Raamatunkohdat:

Aiheet: