Kootut teokset | Samlade skrifter | Selected Works
Kirjoitus: Maakauppa

Maakauppa, § 9

Edellinen jakso:

Seuraava jakso:

Tekstin koko: A A A A


Näkymävalinnat:

§ 9

Valtakunta ei suinkaan hyödy pelkästään siitä, että tarpeettomilta kaupunkimatkoilta säästytään, vaan asialla on paljon muitakin edullisia vaikutuksia. Jos tavaroiden kysyntä on vilkasta ja niistä maksetaan hyvin, tavaroiden määrä kasvaa aina mahdollisimman suureksi. Etäällä kaupungeista asuvien joukossa niillä ei ole kysyntää, mistä syystä tavaroiden valmistuskin on vähäistä; sen sijaan nuo maalaiset viettävät aikaansa enimmäkseen laiskotellen ja tekevät vain sen, mihin äärimmäinen hätä heidät pakottaa. Tuollaisilla seuduilla matkustaessaan näkee tästä asiaintilasta mitä selvimpiä todisteita.

Mutta siellä, missä maaseudulla toimiva kauppias kulkee talosta taloon, kysyy monenlaisia tavaroita, maksaa niistä heti kohtuullisen hinnan ja tilaa tietyksi ajankohdaksi samaa tavaraa tai muita tavaroita ja toimittaa maalaisille niitä, joita he tarvitsevat, tavaroiden määrä alkaa kasvaa, ja kansa tulee vuosi vuodelta toimeliaammaksi.

Tämän todistamiseksi vetoan erään maaseudulla toimineen kauppiaan minulle muutamia vuosia sitten esittämään varmasti todenmukaiseen kertomukseen. Hän sanoi harjoittaneensa useiden vuosien ajan tätä kiellettyä kaupankäyntiä, kierrelleensä syrjäisimmillä seuduilla ja ostaneensa ja kuljettaneensa sieltä kaupunkiin 70–80 leiviskää voita, vaikka sieltä ei ollut aikaisemmin tullut kaupunkiin voita tuskin markkaakaan. Kun hän kuitenkin kerran oli joutunut tämän kaupankäyntinsä takia pahaan pinteeseen ja sen takia päättänyt, ettei enää uskaltaisi toimia noin pahasti lakien vastaisesti, ei tuolta samaiselta seudulta ollut hänen vakuutuksensa mukaan enää koskaan tullut yhtään voita yhteenkään kaupunkiin.

Toinen todiste samasta asiasta: minkään maakunnan väestö Ruotsissa ei valmista väkilukuunsa suhteutettuna yhtä runsaasti käsitöitä kuin Länsi-Götanmaan asukkaat. Miksi näin on? Minkään muun maakunnan väki ei myöskään nauti samaa vapautta kuin he. Tämän väestön on ennen kaikkea tehnyt toimeliaaksi heidän kulkukauppansa,1 joka ei ole muuta kuin tietynlaista maakauppaa. Eikä kaupunki ole sen takia mitään menettänyt, sen osoittaa mainiosti vuoristoisella ja karulla seudulla sijaitsevan Boråsin kaupungin vahvuus: kaupunkihan kykenee tämän vapauden ansiosta suorittamaan kuninkaalliselle majesteetille ja kruunulle Tukholman ja Göteborgin jälkeen luullakseni suurimmat maksusuoritukset.

Vaikka hämäläisissä Oriveden ja Längelmäen pitäjissä samoin kuin monissa muissa niiden ympärillä on vanhastaan viljelty pellavaa, ne eivät ole koskaan kehittäneet pellavanviljelyään yhtä laajaksi kuin 15 viime vuoden aikana, sen jälkeen kun pohjalaiset ovat alkaneet vuosittain uskollisesti kysellä pellavaa ja käydä itse noutamassa sen, sillä tämän takia pellavan viljelyala on kasvanut moninkertaiseksi. Voin kuitenkin pyhästi vakuuttaa, että jos pohjalaiset lopettavat tämän maakaupan eikä mikään muu maakunta pidä sitä enää yllä sen laajemmin kuin mitä seudun asukkaat itse kuljettavat kaupunkiin, pellavan koko tuotanto ja käsittely loppuu muutamassa vuodessa ja pellavapellot jäävät taas kesannolle.


  1. Länsi-Götanmaan tiettyjen kihlakuntien rahvaalla sekä Boråsin ja Ulricehamnin porvareilla oli oikeus käydä kulkukauppaa.

Edellinen jakso:

Seuraava jakso:

paikat:

Henkilöt:

Raamatunkohdat:

Aiheet: