Kootut teokset | Samlade skrifter | Selected Works
Kirjoitus: Maakauppa

Maakauppa, § 7

Edellinen jakso:

Seuraava jakso:

Tekstin koko: A A A A


Näkymävalinnat:

§ 7

Näitä ilmeisen selviä totuuksia vastaan voidaan varmaankin esittää moniakin vastaväitteitä. Voidaan väittää, että tämä esimerkki 6 peninkulman päässä kaupungista sijaitsevasta paikkakunnasta ei sovellu todisteeksi maakaupan hyödyllisyydestä paikkakunnilla, jotka sijaitsevat lähempänä kaupunkeja, ja koska harvat seudut ovat noin etäisiä, maakaupasta saatava hyötykin jää varsin vähäiseksi. Vastatakseni tähän minun on ensiksi muistutettava siitä, että valtakunnan niissä maakunnissa, joissa asutus on harvempaa, on kokonaisia pitäjiä ja kyliä 8, 10, 15 ja 20 peninkulman päässä tai kauempanakin lähimmästä kaupungista, ja silloin omistajan suorittama tavaroiden kuljetus perille saakka on vielä paljon kalliimpaa kuin esittämässäni laskelmassa. Toiseksi tämä laskelma pitää paikkansa myös lähempänä sijaitsevien maaseutupaikkakuntien osalta, vaikkakin kustannukset pienenevät sitä mukaa kuin niiden etäisyys kaupungista vähenee, kunnes ne ovat aivan kaupungin lähimmässä ympäristössä lähes merkityksettömiä – sellaisia kuin jo keskikokoisessa kaupungissa, jossa pidetään ajanhukkana ja kustannuksena sitä, että useiden tarpeiden tyydyttämiseksi joudutaan tavaraa noutamaan kaupungin toisesta laidasta.

Maakauppaa vastustetaan myös väittämällä, että mainitunlaisten kauppa-asiamiesten toiminta nostaa maalaistuotteiden hintaa voimakkaasti ja täysin kaupunkilaisten ulottumattomiin, kun maaseudulla toimivat kauppiaat tekevät niistä kilvan tarjouksiaan. Tällöin myös manufaktuurien tarvitsemien maaseudun tuotteiden hinnat nousevat ja niiden valmisteet kallistuvat samassa suhteessa, vaikka näitä maaseudun tuotteita voitaisiin ostaa torilta edullisemmin. Tähän vastaan: ei ole väärin päätellä näin, jos valtakunnalle yleensä on parhaaksi että maaseudun tuotteita voidaan ostaa edullisesti torilta. Mutta jos maamies on yhtäläisesti vapaa Ruotsin valtakunnan alamainen kuin kaupunkilainen ja tehtailija ovat, hänellä näyttää olevan sama oikeus kuin heilläkin pyrkiä saamaan korkein hinta tavarastaan, ja kun tämä häneltä kielletään, jokainen puolueeton henkilö väistämättä havaitsee, että häneltä puuttuu omaisuuden turva ja sen käytön vapaus, jota kuningas on alamaisilleen vannonut pitävänsä yllä,1 eikä sanalla vapaus ole hänelle silloin suurtakaan merkitystä.

Jos maatalouden tuotteiden hinta kohoaa maakauppiaiden toiminnan takia, se nousee vastaamaan näiden tavaroiden luonnollista arvoa. Ja sellaiset manufaktuurit, jotka eivät ole kannattavia polkematta maalaistavaroiden hintaa, ovat väistämättä aina vahingoksi valtakunnalle. Näiden kauppiaiden on järkevinä ihmisinä laskettava saavansa omansa pois liiketoimistaan; elleivät he tässä onnistu, he eivät pitkään käy kauppaa, vaan jättävät pian paikkansa viisaammille maakauppiaille. Koko se rahamäärä, joka jää maalaisilta nyt tuotteistaan saamatta, kun ostajat eivät pääse käymään heidän luonaan, on siis ensimmäinen rahvaalle tästä asiaintilasta aiheutuva tappio. Toinen tappio on kaupunkiin kuljettamisen kustannusten ero heidän itsensä suorittamien ja kauppiaan edustajan hoitamien kuljetusten välillä, joka esitetyissä esimerkkitapauksissa kohoaa puoleen ja kolmannekseen tavaran koko arvosta.

Mitä tästä pitäisi sanoa? Yksinvaltaisesti hallitun valtakunnan hallitsijalla on valta määrätä alamaistensa maksettavaksi oman itsensä ja valtakunnan ylläpitoa ja turvallisuuden takaamista varten niin suuret maksut kuin hän havaitsee tarpeellisiksi, mutta onko hänellä oikeutta pakottaa heidät myymään tavaransa alihintaan ja uhraamaan niiden arvosta puolet tai kolmannes taivaan tuuliin eli tarpeettomiin matkoihin? Tämä olisi minun vilpittömän mielipiteeni mukaan kysymys, joka hallitsijoiden lähipiiriin kuuluvien henkilöiden pitäisi antaa näiden itsensä vastattavaksi. Itse puolestani tunnustan vilpittömästi, etten voi omassa mielessäni pitää tämän tappion syynä muuta kuin annettuja kieltoja, jotka estävät maakaupan, ja tappion määrä lienee koko valtakunnassa vuosittain kaikkiaan useita miljoonia. Kun maaseudullakin kuka tahansa saa käydä kauppaa vapaasti ja rajoituksitta, tämän tappion kertyminen lakkaa heti, ja se muuttuu etenkin syrjäisimpien seutujen puhtaaksi voitoksi.


  1. omaisuuden turva ... vannonut pitävänsä yllä: viitataan vuoden vuoden 1772 hallitusmuodon 2. §:ään

Alkuperäisdokumentit

Edellinen jakso:

Seuraava jakso:

paikat:

Henkilöt:

Raamatunkohdat:

Aiheet: