Kootut teokset | Samlade skrifter | Selected Works
Kirjoitus: Maakauppa

Maakauppa, § 4

Edellinen jakso:

Seuraava jakso:

Tekstin koko: A A A A


Näkymävalinnat:

§ 4

Tämän yleisen perustan laskemisen jälkeen lähestymme kyseenalaisena pidettyä maakauppaa. Saamme tällöin piankin nähdä, miten se ensinnäkin merkittävästi kasvattaa yksityisille kertyvää voittoa.

Maamiehellä on myytävänään vaihtelevia määriä useitakin maatalouden tuotteita, kuten viljaa, voita, talia, teurasnautoja ym., tai käsityön tuotteita, kuten kudonnaisia, sukkia, monenlaisia puuesineitä ja muuta samantapaista tavaraa. Toisaalta hän tarvitsee monenlaisia kaupungeista saatavia eli kauppiaiden myymiä tavaroita. Tosin maaseudulla tarpeet eivät ole yhtä suuria kuin kaupungeissa, joissa yltäkylläisyys vallitsee, mutta maaseudulla asuvan herrasväen keskuudessa vain hivenen pienempiä. Tarvitseehan varsinainen rahvaskin monenmoista, mm. suolaa, tupakkaa, rautaa ja erilaisia pikkutavaroita ym.

Ajatelkaamme hetken verran sadan talonpojan asuttamaa maaseutupaikkakuntaa, jolta on kuusi peninkulman matka lähimpään kaupunkiin. Yksi heistä voi esim. kesäkuukausien aikana myydä kuukausittain voita puoli leiviskää, toinen kolme neljännestä, kolmas yhden leiviskän, neljäs kaksi ja viides kolme leiviskää, ja kaupunki taas tarvitsee tämän määrän joko omiin tarpeisiinsa tai myytäväksi edelleen. Säädösten mukaan jokaisen noista talonpojista on itse kuljetettava tuotantonsa kaupunkiin ja myytävä se torilla. Niinpä näistä talonpojista jokaiselta kuluu kuukausittain 3 päivää kaupunkimatkaan, mikä merkitsee kiireimpänä työaikana 300 matkapäivää kuussa, ja jos päivän arvoksi määritellään 10 markkaa, niiden yhteinen arvo on siis 750 kuparitaaleria. Jos koko voimääräksi oletetaan 120 leiviskää kuussa, sen kuljetuskustannukset kohoavat siis 750 taaleriin varakkaammilta tähän kuluvia hevosten työpäiviä lukuun ottamatta. Jos torihinnaksi oletetaan 12 kuparitaaleria, vaikka pienissä kaupungeissa hinta jää usein pienemmäksi, koko voierän tuottama summa on 1 440 taaleria, ja kun säädösten takia 750 taaleriin väistämättä nousevat kuljetuskustannukset tästä vähennetään, maamiesten tuottamistaan 120 voileiviskästä saama todellinen vastike on 690 taaleria eli hieman alle 6 taaleria leiviskältä.

Kuulen vastaväitteen: vaikka maakauppa on kiellettyä, maamies voi kuitenkin lähettää voinsa myytäväksi muiden kanssa yhdessä, koska useammat voivat sopia keskenään siitä, että yksi kuljettaa voin perille noin pitkän matkan takaa. Mutta kuka maamies ottaisi tuollaisen vaivan niskoilleen toisen puolesta? Ja jos hänet saataisiinkin taivutelluksi siihen, miten hän pystyisi pitämään kirjaa kaikesta? Määrien, laatujen, hintojen ja painojen vaihtelun takia hän ei pysty tekemään kaupoistaan tiliä useille omistajille eivätkä nämä halua uskoa tavaraansa hänen käsiinsä. Mutta vaikka yksi mies voisikin kuljettaa kahden talonpojan voin ja kuljetuskustannukset saataisiin näin puolitetuksi, niihin kuluisi kuitenkin vähintään 375 taaleria. Kelpo summa!

Mutta katsoaksemme asiaa toiselta kannalta vapauttakaamme nyt ajatuksissamme tämä maaseutupaikkakunta kauppakaaren 6. luvun määräyksistä.1 Kolme maaseudulla toimivaa kauppiasta tai kauppiaan asiamiestä vierailee tällä paikkakunnalla, ja kukin heistä ostaa 40 leiviskää voita ja jokainen kuljettaa ne 3 hevos- ja miestyöpäivänä eli kaikkiaan 9 työpäivän panoksella kaupunkiin, jolloin 120 leiviskän kuljetuskustannuksiksi 6 peninkulman takaa koituu 36 taaleria, jos työpäivän arvo on 4 taaleria. Jos he maksavat tuolla paikkakunnalla leiviskästä 11 taaleria 16 äyriä, sikäläinen rahvas saa 690 taalerin sijasta nettohintana alterum tantum2 eli 1 380 taaleria, asiamiehet saavat omat ja hevostensa päivätyöt korvatuksi sekä pienen voiton, 6 2/5 äyriä leiviskältä eli 8 taaleria kuormalta, ja kaupunki silti nämä 120 leiviskää voita 12 taalerin hintaan leiviskältä.

Vielä suuremman voiton nämä kauppa-asiamiehet kuitenkin saavat, jos heillä on mukanaan myös tupakkaa ja lyhyttavaraa maaseudun asukkaiden palvelemiseksi.


  1. kauppakaaren 6. luvun määräyksistä: Kyseinen kohta vuoden 1734 laissa käsitteli maakaupan kieltämistä.
  2. alterum tantum: lat. kaksinkertaisesti

Edellinen jakso:

Seuraava jakso:

paikat:

Henkilöt:

Raamatunkohdat:

Aiheet: