Kootut teokset | Samlade skrifter | Selected Works
Tekstin koko: A A A A


Näkymävalinnat:

§ 15

Kun nyt, rakkaat kuulijat, muistamme tämän meidän velvollisuutemme ohella, miten silloin, kun on kysymys ihmisestä ja ihmisen velvollisuuksista, tämä Herran laki eli ihmisille annettu moraalilaki ilmaisee täydellisimmin Jumalan oman pyhyyden, jonka täytyy olla yhtä ikuista ja muuttumatonta kuin hänen olemuksensakin ja muut hänen korkeat ominaisuutensa, niin huomaamme samassa myös, kuinka rikkumaton tämän meidän velvollisuutemme täytyy olla.

Ihmiseltä vaadittava pyhyys ja oikeamielisyys eivät ole mitään muuta kuin tekojemme täydellistä yhdenmukaisuutta Jumalan lain kanssa. Tämän näkemyksen pyhyydestä antoi Jumala itse, kun hän juuri ennen kymmenen käskyn majesteettista antamista sanoi: Jos te nyt kuuntelette minua ja pidätte minun liittoni, niin te tulette olemaan kansojen joukossa minun oma kansani. Koko maailma on minun, mutta teistä tulee minun pappisvaltakuntani ja pyhä kansani 2. Moos. 19:5–6.

Mutta juuri tämän meidän pyhyytemme hän erikoisen painokkaasti liittää yhteen oman pyhyyteensä kanssa, josta se on peräisin, ja se perustuu eräänlaiseen yhtäläisyyteen näiden välillä. Minä, Herra, teidän Jumalanne, olen pyhä, ja siksi teidän tulee pitää itsenne puhtaina ja pyhinä 3. Moos. 11:44. Ja suuri Jumalan mies Mooses sai useita kertoja selvän käskyn asettaa tämä suuri malli Israelin kansan silmien eteen auttamaan heitä käskyjen rikkumattomassa noudattamisessa. Herra sanoi Moosekselle: Sano Israelin kansalle: Olkaa pyhät, sillä minä, Herra, teidän Jumalanne, olen pyhä 3. Moos. 19:2. Apostoli Pietari käyttää vielä Uudessa testamentissa aivan samaa korkeaa mallia saadakseen Aasiaan levittäytyneet uskovaisensa vilpittömän lainkuuliaisiksi, kun hän kirjoittaa heille: Olkaa kuuliaisia lapsia älkääkä taipuko noudattamaan himoja, joiden vallassa ennen, tietämättömyytenne aikana, elitte. Niin kuin hän, joka teidät on kutsunut, on pyhä, niin tulkaa tekin pyhiksi kaikessa mitä teette. Onhan kirjoitettu: ”Olkaa pyhät, sillä minä olen pyhä.” 1. Piet. 1:14–16. Tähän samankaltaisuuteen itsensä kanssa hän loi ensimmäiset esivanhempamme paratiisissa, kun hän sanoi: Tehkäämme ihminen, tehkäämme hänet kuvaksemme, kaltaiseksemme 1. Moos. 1:26. Apostoli Paavali osoittaa selvästi, mitä tämä tarkoittaa, kun hän kehottaa efesolaisiaan: Pukekaa yllenne uusi ihminen, joka on luotu sellaiseksi kuin Jumala tahtoo, elämään oikeuden ja totuuden mukaista, pyhää elämää Ef. 4:24.

Lain velvoittava voima ei siten ole mitään ehdollista, jonka Jumala tai ihminen voisi kumota, muuttaa tai peruuttaa, vaan yhtä ikuinen kuin Jumala itse on, yhtä ikuinen ja muuttumaton on myös hänen pyhyytensä, ja siksi myös hänen pyhien määräystensä tulee säilyä ihmisille yhtä muuttumattomina. Mitkään muutokset tai aikakaudet eivät voi niitä kumota. Miten syntiset siis uskaltavat asettaa näin pyhät velvollisuudet kyseenalaisiksi? Ne eivät miellytä heitä. Ne asettavat suitset heidän hillittömille haluilleen ja siksi he purevat niitä vihaisesti ja koettavat kaikenlaisten vastaväitteiden avulla kiemurrella vapaaksi näin järkkymättömistä velvoitteista. Mutta silloin heidän tulee ainakin tietää, että noustessaan totuutta ja hyvettä vastaan he käyvät avointa sotaa pyhää Jumalaa ja kaikkivaltiasta Luojaa vastaan. Ne eivät koske tätä tai tuota kansaa tai sukua vaan kaikkia järjellisiä olentoja, kaikkia yhdessä ja jokaista erityisesti kaikkina aikoina, eikä niiden luonne voi milloinkaan muuttua. Voi, kunpa niiden rikkojat ajattelisivat tätä!

 

Edellinen jakso:

Seuraava jakso:

paikat:

Henkilöt:

Raamatunkohdat:

Aiheet: