Edellinen jakso: Yhdestoista saarna käskyistä, § 12
Seuraava jakso: Yhdestoista saarna käskyistä, § 14
§ 13
Tämä määrätään nyt siis ymmärryksen suhteen mutta samalla määrätään myös tahdon suhteen 1) oikeanlainen jumalanpelko, rakkaus ja luottamus Jumalaan. Paratiisissa ensimmäisten ihmisten rakkaus yhdisti heidät läheisesti Jumalaan, lapsenomainen pelko teki tästä rakkaudesta kunnioittavamman ja lapsenomainen luottamus häneen teki heidät jo täällä maan päällä täydellisen onnellisiksi. Kun valitettava syntiinlankeemus rikkoi täysin tämän yhteyden ja muutti rakkauden nurjamielisyydeksi ja vihamielisydeksi Jumalaa kohtaan sekä pelon orjamaiseksi pelokkuudeksi, ja onneton ihminen luonnollisessa ylpeydessä jäisi omaksi auttajakseen, mihin yhdistyy hänen ikuinen onnettomuutensa ja perikatonsa, niin Jumala määrää että kaikki nämä menetetyt asiat tulee jälleen saattaa voimaan. Tähän kuuluu tietenkin Herran yleinen käsky Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi, koko sielustasi ja koko voimastasi 5. Moos. 6:5. 2) Tässä määrätään, että tahdon ja kyvyn tulee edistää omaa ja lähimmäisen todellista1 1. Moos. 6:3, siis johdattaa ja oikaista itseään. Tämä johtuu syntiinlankeemuksesta, jota Herra tässä kuvaa sanomalla: ihminen on lihaa ja nimenomaisesti toteaa, että ihmisten sydämestä kumpuavat ajatukset ja pyrkimykset ovat kauttaaltaan pahat2 1. Moos. 6:5. Tämän tahdon turmeluksen apostoli Paavali viisaasti jakaa kahteen eri osaan, nimittäin itse tahtoon ja kykyyn toteuttaa hyvää, kun hän sanoo itsestään: Tiedänhän, ettei minussa, nimittäin minun lihassani, ole mitään hyvää. Tahto minulla kyllä on, mutta kykyä hyvän toteuttamiseen ei3 Room. 7:18. Tässä on huomattava, että apostolilla ei luonnollisessa tilassaan ollut kumpaakaan, vaikka hän armoon siirtyessään olikin tullut parannetuksi niin että hän asetti hyvän päämääräkseen. Mutta hän valittaa sitä, että vaikka hän olikin saanut ylhäältä voiman ja kyvyn uudenlaiseen elämään hän silti tunsi itsessään perisynnin vuoksi erittäin turmiollista haluttomuutta ja voimattomuutta tehdä täydellisesti hyvää. Rakkaat kuulijani! Tämä kadotettu tahto hyvään ja kyky sen toteuttamiseen ovat siis tässä ankaria määräyksiä, ja Herra määrää niistä useassa Pyhän kirjan kohdissa, joista esitän vain yhden. Herra sanoo Mooseksen kautta Israelin lapsille: Älkää saattako itseänne epäpuhtaiksi – – – Minä, Herra, teidän Jumalanne, olen pyhä, ja siksi teidän tulee pitää itsenne puhtaina ja pyhinä 3. Moos. 11:43–44.
hyvää. Aadamilla ja Eevalla oli Jumalan kaltaisuudessaan nämä molemmat. He eivät vain tunteneet todellista onnellisuutta, vaan Jumala oli myös määrännyt heidän tahtonsa oikealla tavalla etsimään sitä. Heillä oli myös sekä ruumiin että sielun kyvyt käyttää niitä keinoja, jotka johtivat tähän suureen päämäärään. Muutenhan Jumala ei mitenkään olisi voinut pitää kättensä työtä hyvänä, mutta valitettavassa syntiinlankeemuksessa tämä kaikki menetettiin, kuten edellä jo totesimme, ja Herra itse valittaa, etteivät ihmiset enää anna Jumalan Hengen rangaistaTässä on ainoastaan lyhyen yhteenvedon tapaan osoitettu, mitä Herra tässä käskyssä kieltää ja määrää, ja tästä siunatut kuulijani voivat oivaltaa, miten se sama koskee kaikkea Jumalan lakia ja siihen sisältyviä kieltoja ja käskyjä, vaikkei ehkä varsinaisesti ulkonaisen harjoittamisen suhteen, mutta sitäkin enemmän pahan sydämen täydelliseksi muutokseksi. Jumalan lakihan on Jumalan ikuisen oikeudenmukaisuuden ja ankaran tahdon selvitys siitä, miten meidän tulee ajatuksissamme, sanoissamme ja teoissamme Jumalaa ja lähimmäistämme kohtaan suhtautua. Jumalan
kaltaisuus tarkoitti kaiken tämän täydellistä toteuttamista, minkä Herran sen jälkeen kun se syntiinlankeemuksessa menetettiin, muuttumattoman vanhurskautensa nojalla tässä vaatii täydellisesti jälleen palauttamaan. Eikä se ole vain jokin hyvä neuvo vaan ankara jumalallinen määräys, jonka vähäinenkin laiminlyönti vie meiltä ei sen vähempää kuin kaiken onnellisuuden ja tekee meidät vikapääksi kauhistuttavaan rangaistukseen ja kiroukseen 5. Moos. 27:26.
Edellinen jakso: Yhdestoista saarna käskyistä, § 12
Seuraava jakso: Yhdestoista saarna käskyistä, § 14
paikat:
Henkilöt: Aadam Eeva Mooses Paavali
Raamatunkohdat:
Aiheet: