Kootut teokset | Samlade skrifter | Selected Works
Kirjoitus: Kirje Tengströmille 1801–1802

Kirje Tengströmille 1801–1802

Edellinen jakso:

Seuraava jakso:

Tekstin koko: A A A A


Näkymävalinnat:

– – –1 minor est ad singula sensus.2 En tarkoita että meidän tulisi irtaantua kaikista ruumiillista ja konkreettisista toimista ja tiedän myös, että joku voi toimeliaisuutensa, muistinsa ja huolellisuutensa avulla hallita 100 tehtävää siinä missä joku toinen tuskin ehtii hoitamaan edes kymmentä ja laiskuri ei yhtäkään. Mutta ihmisellä on kuitenkin rajansa, niitä ei voida ylittää loputtomasti. Tästä seuraa, että jos venytämme kykyjämme liian pitkälle valvomalla ja työskentelemällä, vääjäämättä koko kehomme ja itse elämänvoimamme heikentyy huomattavasti, ja menetämme ne ennen aikojaan. Päättele rakas veli siitä itse, miten vaarallista onkaan kurottaa liian pitkälle työn teossa, myös asioissa jotka eivät koske sinua itseäsi tai virkaasi. Est modus in rebus, sunt certi denique fines.3 Kiskaise siksi itsesi irti osasta tehtäviäsi, voidaksesi, jos Herra niin tahtoo, palvella Jeesuksen seurakuntaa, hyödyttää jälkeläisiäsi ja ilahduttaa ystäviäsi ja omaisiasi. Anteeksi, jos hyväntahtoisuudessani kenties olen mennyt liian pitkälle.

Jotakin Tengströmin perheestä.

Pitäjänapulainen ja pedagogi, maisteri Johan Tengström vihittiin papiksi 1753 ja saman vuoden maalikuussa hänet määrättiin virkaan.

Vihitty alkuvuodesta 1755 kirkkoherra Jacob Chydeniuksen tyttären Maria Chydeniuksen, syntynyt syyskuussa 1734, kanssa.

Heidän tyttärensä Anna Hedvig, syntynyt 6.6.1760.4

Poika Carl Fredrik syntynyt 27. huhtikuuta 1762.5

Tytär Caisa Magdalena, syntynyt 4. joulukuuta 1765.6

Hänet lienee promovoitu 1751.7 Keskinkertaisen oppinut mies, minkä osoitti joillakin oppihistoriasta poimimillaan tiedoilla. Heikko lauluääni, mutta sitäkin runsaammat saarnaamisen lahjat. Melko lyhytkasvuinen, mutta kiinteä ja vanttera ruumiinrakenne ja hyvät voimat. Aviomiehenä, isänä ja taloudenhaltijana hän hoiti itse useimmat niistä tehtävistä, jotka muuten yleensä jaetaan puolisoiden kesken, puuttumatta kuitenkaan niihin askareisiin, jotka varsinaisesti kuuluvat toiselle sukupuolelle. Hän hoiti talonsa melko hyvin, vaikka lapsia oli monta ja virkatalo vaatimaton. Saarnastuolissa hän oli mestari, seurassa iloinen ja hauska, virassaan ahkera. Ja mikäli halutaan mainita jotain hänen heikkouksistaan, niin hän oli hieman itsepäinen ja itserakas. Kun en nyt vielä ole saanut tilaisuutta puhua yhdenkään ihmisen kanssa, eivät tietonikaan tällä kertaa voi riittää muuhun, enkä nyt ehdi enempää, vaan elän jatkossakin mitä läheisimmässä luottamuksessa ja kunnioituksessa rakkaan veljeni

nöyrimpänä palvelijana

Anders Chydenius

Suom. Veli-Matti Pussinen


  1. Edeltävät sivut eivät ole säilyneet.
  2. minor est ad singula sensus.: Edellisellä sivulla on ilmeisesti lukenut Pluribus intentus, koska koko sanonta kuuluu: Pluribus intentus, minor est ad singula sensus, lat. jos ajattelee kaikkea ei ajattele mitään eikä saa tehtyä mitään.
  3. est modus in rebus, sunt certi denique fines: Lat. ”kaikella on mittansa, joitakin rajoja pitää aina noudattaa”; lainaus Horatiuksen Satiireista I, 1 106, suomennos teoksesta Paavo Castrén, Pakinoita antiikin Roomasta. Horatiuksen satiirit (2013), s. 32, suom. Paavo Castrén.
  4. Kirkonkirjojen mukaan Anna Hedvig syntyi 7.6.1760. Syntyneiden ja kastettujen luettelot 1750–1785, Kokkolan seurakunta-arkisto.
  5. Chydenius muistaa väärin. Carl Fredrik Tengström syntyi 27.7.1762. Syntyneiden ja kastettujen luettelot 1750–1785, Kokkolan seurakunta-arkisto.
  6. Myös tämä syntymäaika on virheellinen. Catharina Magdalena Tengström syntyi 12.4.1765. Joulukuun neljäs oli Jacob Tengströmin syntymäpäivä (1755). Syntyneiden ja kastettujen luettelot 1750–1785, Kokkolan seurakunta-arkisto.
  7. Hänet lienee promovoitu 1751.: Johan Tengströmistä tuli filosofian maisteri 30.7.1751.

Alkuperäisdokumentit

Edellinen jakso:

Seuraava jakso:

paikat:

Henkilöt:

Raamatunkohdat:

Aiheet: